Mléčné výrobky

  • mléko (nejvíce živin obsahuje čerstvě nadojené mléko volně se pasoucích zvířat) -  zdroj tuků, bílkovin, minerálů či vitaminů A, D, E a K, rychle se mléčné výrobkyvšak kazí
  • sýry
  • syrovátka
  • jogurt
  • kefír
  • máslo (mimo jiné přirozeně obsahuje karoteny a v tuku rozpustné vitaminy A, D, E, K)
  • ghí (přepuštěné máslo)

Jaké mléko najdete v obchodech?

  • plnotučné obsahuje více než 3,5 % tuků,
  • polotučné obsahuje okolo 1,7 % tuků
  • nízkotučné mléko pak mezi 0,3 a 0,7 %

Negativní účinky mléka:

  • mléko tzv.zahleňuje organismus (pokud jsem zahleněný, vykašlávám hleny). Po požití mléka sice můžete pociťovat v ústech a hltanu jemný povlak, ten je však tvořen mléčným tukem. Nejedná se tedy o žádný hlen. V minulosti se této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.
  • zdroj kaseinu, který je toxický a tělo ho neumí ztrávit (pasterizací se stává kasein toxickou látkou)
  • Laktózová intolerance se v naší populaci vyskytuje v průměru jen u 8 až 10 % lidí.

Vstřebání vápníku z mléka je umožněno díky vitaminu D, který je rozpustný v tucích, a proto je ho mnohem více v mléce plnotučném. Z čerstvého, neupravovaného mléka se vstřebává až 90 % vápníku.

Přetékající mléko

Vařící mléko vám nepřeteče, když v hrnci během varu ponecháte lžíci. Další fígl spočívá v tom, že okraje hrnce potřete olejem nebo máslem - ani v tomto případě vám mléko nikam neuteče!

Jak připravit zdravější hranolky s pomocí mléka?

Pokud před fritováním namočíte nakrájené brambory na 20 minut do mléka, budou pak hranolky méně tučné. Mléko totiž zabrání bramborám absorbovat během přípravy tolik oleje.
 

Jak zabránit připálení mléka v hrnci?

Pokud mléko vaříte, často se vám vytvoří na dně hrnce skvrny, které jde jen horko těžko odstranit. Dá se tomu přitom snadno předejít. Stačí, když hrnec předtím, než do něj mléko nalijete, vypláchnete vodou. Mléko se pak nebude připalovat.
 

Druhy másla:

  • tradiční máslo - představuje výrobek získaný přímo z mléka nebo smetany s minimální trvanlivostí až šedesát dní (kouřový bod je150–180 °C) 
  • stolní máslo - je z mrazírenské zásoby másla a dostane se do prodeje až po nějaké době, co bylo skladované.
  • solené máslo - dříve se vyrábělo k prodloužení trvanlivosti (s obsahem soli od 0,5–2,5 %)
  • přepuštěné máslo - vyrábí se pomalým rozehříváním másla ve vodní lázni při teplotě nad 100 °C, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250 °C)

Řecký jogurt

Velkou výhodou řeckého jogurtu je, že se z jeho složení odstraňuje tekutá syrovátka, laktóza a cukr, díky čemuž obsahuje až dvojnásobné množství proteinů, které přispívají k budování svalové hmoty.
  • má jemnou a krémovou chuť
  • zdroj sodíku a vápníku
  • nízký obsah tuků
  • zdroj živých bakteriálních kultur
  • zvyšuje pocit sytosti

Mléčné výrobky

Superpotravina', ktorá vám pomôže vyriešiť niekoľko problémov

19.02.2017 00:03
Poslednou dobou je veľmi moderný používať výraz "superpotravina". Označuje sa tak všetko, čo má pre náš organizmus blahodarný účinok, a to vďaka koncentrovanému množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a rady ďalších prospešných látok. Odborníci sa predháňajú, kto objaví exotickejšie...

Jak vyrobit domácí jogurt?

12.11.2016 23:27
Výroba domáceho jogurtu je jednoduchá. Zahrejete mlieko, pridáte aktívny biely jogurt s minimálnou dobou trvanlivosti (alebo správnu mliekarenský kultúrou) a necháte ho v teple zrieť (např.jogurtovač). Dôležitá je správna teplotu a a primeraná doba zrenia. Aby sa mali baktérie mliečneho kysnutia u...

Diskusní téma: Mléčné výrobky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Chcete získat energii, zkuste byliny!

13.12.2016 18:05
Je tu zimná období..cítíte sa unavení, vyčerpaní ...?, Vonku je pochmúrne počasie s hmlami, svítímálo slniečka a sú aj stále kratšie dni! Ráno máte problém vstať z postele a energia sa vám nedostáva? Môžete vypiť veľa kávy energetických nápojov. Ale sú iné tzv. Nakopávač. Vyskúšaj energetickej...

TOP 8 potravin pro spálení tuků

09.12.2016 13:36
Dnes pro Vás mám 8 potravin, které jsou skvělým pomocníkem pro spalování tuků. Jako první bych zmínila bobulovité plody. Tyto plody jsou bohaté na vlákninu, obsahují vodu a díky své přirozené sladké chuti mám dokáží zahnat chuť na mlsání. Mluvím o borůvkách, jahodách a brusinkách. Toto šťavnaté...

5 vitamínů a minerálů, které jsou součástí vyvážené stravy a mohou pomoci vyřešit mnoho potenciálních problémů.

07.12.2016 23:18
Doporučení a poradenství přichází ze všech směrů.... Váš lékař vám doporučuje vápník pro vaše kosti, vaši přátelé doporučují železo, váš manžel miluje vitamin E. Pokud se vám z toho točí hlava a nevíte jak se v tom vyznat?, tady je způsob jak tozjednodušit. Je zde pět vitamínů a minerálů, které...

6 vegetariánských zdrojů bílkovin

03.12.2016 22:20
Nechceme spoléhat na živočišné bílkoviny? Představujeme několik vegetariánských zdrojů bílkovin. Všichni potřebujeme bílkoviny k přežití. Ale možná existuje mylná představa, že musíme všechny bílkoviny konzumovat z masa, mléka a dalších živočišných zdrojů. Minulé studie ukázaly, že spoléhat pouze...

Magnézium neboli hořčík

03.12.2016 00:12
Hořčík zmírňuje bolesti hlavy, zmírňuje úzkost ale i chutě na sladké. Až 68% z nás trpí nedostatkem hořčíku ( magnézia). Co kdybychom vám řekli, že váše čokoládové chutě mohou být potlačeny, a nebo, že vaše křeče, zácpa nebo dokonce úzkost může být odstraněna? Potenciálním řešením je hořčík,...

21 superpotravin pro výživu vašeho mozku

26.11.2016 23:07
Těmito superpotravinami můžete dodat vašemu mozku podporu a zvýšit paměť. A navíc jak po ochutnání zjistíte jsou chutné, snadno dostupné a stanou se součástí vašeho oblíbeného jídelníčku. Může klidně každý den, zařadit 5 z těchto potravin a dodáte vašemu potřebnou sílu, paměť a energii. Článek:...

Skrytá vitaminová bomba – rakytník!

25.11.2016 22:47
Rakytník se využívá už po stolení, záznamy o těchto léčebných účincích bychom hledali ale až v době starého Řecka. Rakytník je trnitý keř, který má zeleno-stříbrné listy a oranžové plody. Rakytník řešetlákový je původem z Nepálu, Sibiře, Indie a Kavkazu. V dnešní době jsou už...

Jídlo pro zdravý mozek na celý den

14.11.2016 23:41
Co se týče orgánů je mozek a CNS jením se základů. Proto nabízíme několik tipů jídelníčku pro výživu mozku(brainfood). Snídaně Dejte si ráno ke snídani vločky s borůvkami, jahodami, špetkou  skořice  a šálkem kávy. Bylo prokázáno, že tato kombinace snižuje riziko Alzheimerovy choroby až o...

5 důvodů, proč budete mít pravděpodobně nízký obsah vitamínu B12

14.11.2016 17:49
Začátkem tohoto měsíce měl můj přítel ošklivý pád, když omdlel během pěšího výletu. Její diagnóza? B12. Poté, co jsem se naučil příznaky, uvědomil jsem si, že celé měsíce byly signalizovány, ale bez povšimnutí. Proto je potřeba poskytnout více informací o B12. Vitamin B12 je nezbytný pro nervový...

7 důležitých vitamínů které potřebujeme po čtyřicítce

10.11.2016 14:55
Přemýšlejte o vitamínech a živinách jako armádě, která odráží onemocnění související s věkem. A nejlepší způsob, jak budovat a podporovat tuto armádu, je tím, že jíme zdravou a dobře připravenou stravu, říká manažer wellness programu výživy na Cleveland Clinic Wellness Institutu. I když je to vždy...
<< 9 | 10 | 11 | 12 | 13 >>