Potravinový mol, zavíječ moučný

zavíječ moučný se do domů a bytů dostává stejnými cestami jako třeba mravenci nebo si ho přineseme s nakoupenými potravinami nebo může vletět otevřeným oknem. Housenky mola najdete zakuklené v rozích skříněk nebo stěn.¨Napadené potraviny je nutné vyhodit, protože kdekoliv v sáčku nebo nádobě mohou přežívat nakladená vajíčka.
  • Útočiště nalézá v mouce, strouhance či rýži. Nevyhýbá se však ani vločkám, cukru, koření, rozinkám a dalším surovinám.
  • Oproti molu šatnímu je dvakrát větší a na křídlech má tmavé hnědé nebo černé skvrny

Prevence je základ

Pravděpodobnost, že se u vás potravinový mol usadí, snížíte dodržováním těchto zásad:

  • Pravidelně uklízejte a umývejte skříňky a regály, které používáte pro skladování potravin. Nakažených a prošlých potravin se okamžitě zbavte.
  • Nevytvářejte zbytečné zásoby, které nespotřebujete.
  • Pro uchovávání potravin používejte uzavíratelné nádoby a skladujte je v chladu a suchu.

Likvidace molů je složitá a trvá dlouho

Pokud se potravinový mol již považuje za plnohodnotného člena vaší domácnosti, je třeba mu tuto představu rozmluvit. Postup naleznete v následujících krocích:

  • Zkontrolujte všechny potraviny včetně otevřených sáčků a ty napadené ihned zlikvidujte.
  • Vykliďte skříňky a pozorně je prohlédněte, včetně všech koutů kuchyně. Moli kladou vajíčka i do rohů stěn a do zaprášených míst, všechna je potřeba prohlédnout.
  • Vysavačem či mechanicky zlikvidujte vajíčka a housenky a na místo nastříkejte zdravotně nezávadný chemický prostředek proti lezoucímu hmyzu.
  • Po aplikaci prostředku skříňky nezavírejte, nechte přípravek působit a poté skříňky důkladně vytřete.
  • Obaly potravin, které vracíte do suché skříňky, nejdříve zbavte prachu a všech usazenin. Použijte ideálně uzavíratelné nádoby, případně igelitové sáčky bez děr, které zavažte.
  • Pokud se potravinový mol opět neobjeví do dvou týdnů, likvidace byla úspěšná. Většinou je ale bohužel nutné hubení potravinového mola opakovat vícekrát, neboť patří k nejurputnějším škůdcům, s nimiž se v domácnosti potýkáme. 
 

Zdroj: instory.cz

 
 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>