RAW strava, RAW food, syrová strava, vitariánství

Co je vlastně RAW Food - syrová strava?

Raw strava jsou tepelně a chemicky neupravené potraviny. Vyznavači RAW stravy tvrdí na základě vědeckých poznatků, že vyšší teploty než RAW strava42–45 stupňů ničí v jídle důležité látky. V tom případě se plnohodnotná strava znehodnotí, stane se nevýživnou a v některých případech dokonce i škodlivou. RAW food v praxi znamená zařadit do jídelníčku plody ovocných stromů a keřů, zeleninu, divoké byliny, oříšky a semínka - syrovou rostlinnou stravou. Lidé, kteří se takto stravují, se nazývají vitariáni.

  • tepelně upravená strava ztrácí potřebné vitamíny, minerály, které jsou citlivé na vyšší teplotu a  současně tepelně upravená strava způsobuje překyselení organismu.
  • vařená strava je imunitním systémem těla vnímána jako cizí a nebezpečná látka
  • imunitní systém těla je konzumací vařených pokrmů vysilován a namáhán, což vede k postupnému snižování imunity, následkem čehož se stáváme více a více náchylnými k různým nemocím a alergiím.

Co to je čistá strava (Clean eating)?

Jaké skupiny potraviny můžeme zařadit mezi RAW food - syrovou stravu:

  • ovoce a zelenina (  syrové, šťávy, smoothie )
  • sušené plody
  • přírodní sladidla (sirup z agáve, kokosový cukr, med, datlový sirup, melasa...)
  • za studena lisované panenské oleje do teploty max. 42 stupnů
  • ořechy ( vlašské, makadamové, pistáciové, mandle   )
  • semena a semínka ( Chia semínka, sezamová, dýňová  )
  • obilniny (ovesné vločky, špalda, quinoa, teff, žito..)
  • luštěniny ( čočka, cizrna, miso, fazole mungo, tempeh
  • řasy ( arame,nori,dulse, wakame...)
  • octy (jablečný, balzamikový, umeocet, rýžový ocet, sójová omáčka...)
  • sušené byliny (šalvěj, tymián, vanilka..)
  • koření (chilli, kurkuma, mletý pepř, mletá skořice, oregáno atd..)
  • ovocno ořechové tyčinky RAW ME
  • ostatní (kakao, ořechová mléka, nakládané olivy, tahini, med atd...)
RAW strava ( syrová strava) je to omezená škála potravin, která se připravuje max. do teploty 42 stupňů, tak je zachovaná kvalita, enzymatická hodnota.  Používají se sušičky, vysokootáčký mixér, ledničky, šlehač, kuchyňský robot, spiralizér, blender.
 

Co vám přinese konzumace RAW stravy?

  • posílení imunitního systému
  • mladistvý vzhled a pěknou pokožku
  • přísun energie a eliminace únavy
  • probuzení kreativní mysli
  • dobrou náladu a psychickou pohodu

Jaké přístroje budete potřebovat přo přípravu RAW stravy?

  • odšťavňovač
  • mixér
  • ruční šlehač
  • kuchyňský robot
  • sušička
  • spiralizér

Kde koupit RAW stravu (sušené plody, semínka, oleje, přírodní sladidla, ořechy a další)?

Raw food je v Česku stále populárnější

Mudr. Prokeš a živá RAW  strava

Recepty na pečené RAW cukroví

Diskusní téma: RAW strava

Titulek: Přístroje a raw strava Vložil: Jana Divišová Datum: 17.10.2022

Dobrý den, vy máte přístroje, které nejsou kovové pro přípravu této stravy? Můj mixér je sice nerez, ale pořád je to kov.Děkuji za odpověď a přeju hezké odpoledne, J.D.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>