Zuby a dásně

cukr není jedinný viník zubních kazů, ale význam roli hraje i dostatek živin, které posilují zuby. Mezi nejdůležitější patří vitamíny rozpustné v tucích (vitamin A, D, K2 a E), které zuby vyživují a regenerují. Pokud však vašemu tělu nedodáváte správné živiny, bakterie a kyseliny v ústech brání tomuto přirozenému procesu, což způsobuje, že se zuby rozpadají rychleji a nestačí se opět regenerovat.

Potraviny pro zdravé zuby a dásně:

  • klikva obecná (snižuje výskyt bakterií v ústech, brání vzniku zubního plaku, působí proti zánětům dásní, prevence zubního kazu, omezuje tvorbu zubního kamene)
  • dýňové semínko (působí jako prevence zubního kazu, pomáhá vypuzovat parazity a střevní cizopasníky - tasemnice )
  • rozmarýn (působí proti zánětům)
  • koření - česněk, kurkuma, zázvor
  • irský mech (eliminuje zápach z úst)
  • ořechy (mandle, vlašské ořechy, kešu, lídkové ořechy)
  • semínka (lněné, sezamové, bazalkové, chia, slunečnice atd.)
  • kokosový olej (působí proti zánětům, používá se jako zubní pasta)
  • koenzym Q10 - zastavuje krvácení dásní, působí proti parandontóze
  • vitamin A - játra, ryby, mléčné výrobky, vejce
  • vitamin D (vitamin slunce) - ryby, mléčné výrobky, houby, sluníčko
  • vitamin K2 ( zelené máslo)
  • vitamin E (mandle, špenát, brokolice)
  • tučné ryby
  • houby
  • jablka
  • hřebíček, dezinfikuje dutinu ústní a pomáhá při zánětech dásní
  • chlorofyl - při zánětech dásní a na afty

Potraviny, které brání vzniku zubního plaku

Zubní plak je měkká a do jisté míry neviditelná vrstva, která se tvoří na zubech a hlavně na okrajích dásní. Usazují se zde také mikroorganismy způsobující rozklad sacharidů na organické kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu, což způsobuje zubní kaz.

Zubní kámen se tvoří ze zubního plaku, na kterém se ukládají minerální látky ze slin a zbytků potravin. Původně měkký a snadno odstranitelný povlak již nelze odstranit za pomoci pasty a kartáčku. Ze zubního kamene se uvolňují látky, které jsou pro dásně dráždivé a agresivní. Dásně jsou posléze zčervenalé, oteklé, a když jsou zanícené, vzniká zánět dásní. Zubní kámen nikdy nezpůsobuje bolest, ale je příčinou vzniku zánětu dásní a ten již bolest způsobuje. Zubní kámen lze změkčit používáním oleje.

Domácí zubní pasta s kokosovým olejem

Zubní pasty s kokosovým olejem lze snadno koupit i v Česku. Pokud ale za ni nechce utrácet peníze, můžete si vyrobitvlastní zubní pastui Stačí k tomu tyto přísady, vše smíchat a zubní pasta je na světě.

Březový cukr, který je součástí domácí pasty, nemá s běžným cukrem nic společného. Umí čistit zubní sklovinu, aniž by ji ničil. Navíc udržuje zdravé dásně. Je vhodný i pro diabetiky a má nižší kalorickou hodnotu než klasický bílý rafinovaný cukr. Plavená křída má rovněž jemné čistící účinky. 

Články:

Diskusní téma: Zuby a dásně

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>