Matcha tea (hov. mača) - matcha zelený čaj v prášku

Co je matcha tea?  Jeho kolébkou je čínská prefektura Yunnan. První zmínky o čaji Matcha sahají do 7. století. Již této době se Matcha stává Matcha tea prášekvelmi populární po téměř celé Číně a to hlavně díky buddhismu a jejich mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin do podoby prášku. Protože byl čaj v dobách svého objevení považován za lék, tak začali v podobě prášku vyrábět i Matcha. Koncem 12. století přenesl Zenový mistr Eisei revoluční myšlenku pití tohoto čaje do Japonska.  Eisei cestoval napříč krajinou a všude sázel čaj. V jeho knize „ Kissa yojoki“ napsal: „ Čaj je nepřekonatelným přírodním léčivem pro tělo i pro mysl. Všude, kde začnou lidé pěstovat čaj bude následovat dlouhý život.“

Od tohoto momentu se stal čaj Matcha „ tajnou medicínou“ buddhistických mnichů a císařského dvora.

V 16. století přinesl jiný Zen mistr novou dimenzi pití čaje. Sen-no-Rikyu vynalezl čajový obřad. Toto vysoce sofistikované pití čaje silně ovlivnilo pohled na japonské čaje v západních zemích. Čaj, který je používán při těchto obřadech je právě Matcha. Díky šíření čajových obřadů se Matcha stal velice oblíbeným i mezi třídou samurajů. 800 let zůstával Matcha tajným a privilegovaným čajem mezi japonskou elitou a až teprve v 21. století zažívá svou revoluci.

Čaj Matcha obsahuje unikátní antioxidanty katechiny a aminokyseliny. Elita mezi mletými čaji.

Léčivé účinky čaje Matcha:

  • podporuje rychlejší metabolismus
  • stimuluje organismus podobně jako kofein (díky látce teofylin)
  • zvyšuje soustředění a paměť (brainfood)
  • zmírňuje stres a napětí
  • vhodný pro diabetiky
  • obsahuje více chlorofylu bez běžný čaj (několik týdnů před sklizní jsou listy zastíněny až o 90%)
  • snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi
  • detoxikační účinky
  • antioxidanty (katechiny), neutralizující účinky škodlivých volných radikálů omezují proces oxidace v organismu
  • antioxidanty bojují také proti negativním účinkům UV záření, působí jako prevence mnoha závažných chorob, a v neposlední řadě zpomalují stárnutí
  • dodává energii
  • podporují imunitní systém
  • zdroj hormonu L-theaninu, který podporuje produkci dopaminu a serotoninu
  • více o účincích matcha tea

Barva: smaragdově zelená barva

Složený: 100% zelený čáj v podobě prášku bez použití fermentace

Příprava: velmi dobře chutná samotný našlehaný s vodou, v mixéru či šejkru, ale s velkou oblibou se míchá s nejrůznějšími sirupy a šťávami, přidává se do kafe, ovocných nápojů, čokolády, kokteilů a dokonce i do zmrzliny.

Recept na bylinné máslo s Matcha tee v prášku:

máslo necháme odstát 2- 3 hodiny při pokojové teplotě a následně přimícháme matcha tee, jemně pokrájenou chilli papričku, posekané byliny (petržel, pažitka, oregáno, saturejka, medvědí česnek nebo dle vašich možností..) rozmačkaný česnek a sůl: Připravímě si potravinovou folii a směs zabalíme na obou stranách a uválíme na váleček průměru cca 5 cm. Dáme do lednice a necháme ztuhnout. A nyní je připraven na podávání s pečiven do salátů..
  • 200g másla (můžeme nahradit ořechovým, fantazii se meze nekladou)¨
  • lžička Matcha tea v prášku
  • 1 strouček česneku
  • 1/2 červené chilli papričky
  • misku bylin (pepržel, medvědí česnek, pažitka, mladá kopřiva, oregáno, saturejka atd..)
  • na dochucení sůl, pepř, kurkuma a další koření

Diskusní téma: Matcha tea

Titulek: Pravá matcha je jen z Japonska Vložil: Stef Datum: 06.09.2017

Kvalitní Matcha pochází z Japonska. Ačkoliv matcha v Číně začala, nebyla tam zdaleka tolik oblíbená. Čína jej začala ve velkém produkovat až pár let zpátky, když vznikla obrovská poptávka a Japonsko nebylo schopno pokrýt. Kvalitou se matcha z Číny nedá srovnat s Japonskem. Stejně jako výroba a zpracování, které máte uvedené - patří k matche japonské, což se taky odráží v její na ceně. Čínská matcha je vyrobena méně kvalitněji, proto lze sehnat za tak nízkou cenu. Raději zakoupit nižší třídu (klidně na vaření) matchi japonské, protože bude 10x kvalitnější než nějaká premium řada z Číny. Ale to člověk pozná, až když porovná chuť i barvu. Stejně tak zmíněné efekty na tělo se týkají kvalitně vyrobené matchi. V podstatě není možné, aby něco tak náročného na výrobu (jak uvádíte, vyprodukuje se 30-40% g za hodinu) stálo 150Kč při 100g - NESMYSL. Proto je jasné, že tahle matcha je zpracována jinak, nekvalitně. Nic proti Vaší nabídce, ale doporučuji sehnat si pravou japonskou Matchu a nepodporovat prodej levných náhrašek, které zaručeně neslibují všechny ty vlivy na lidské tělo, jak máte uvedeno.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>