Pakostnice (nemoc králů)

Pakostnice je vleklým onemocněním látkové výměny, o němž se mluví u člověka, který má zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Prvním příznakem, že se již u vás nemoc rozšířila, je právě zmiňovaný dnavý záchvat, který bývá vyvolán nezvyklou námahou, těžkým hojným jídlem, ale i operací, úrazem nebo třeba angínou. Dlouhou dobu však může být zvýšená hladina kyseliny močové v krvi jediným příznakem nemoci, tudíž o ní nemusíte ani vědět.

Pakostnice je bolestivý otok (zánět) kloubů da dolních končetinách způsobený kyselinou močovou, kdy dochází následně ke krystalizaci v chrupavce (chronická pakostnice). Tyto jemné krystalky dráždí kloub, což způsobuje záněty, otoky a velmi intenzivní bolestivost. Výskyt onemocnění dnou roste hlavně v souvislosti se západním způsobem života. Nadměrný příjem potravin, hlavně masa a uzenin, omezený pohyb a velká konzumace alkoholu,

Co je důležité při zjištění, že máte pakostnici?

  • pravidelný pohyb, např, procházky 5 - 10km 3-5 x týdně svižnou chůzí
  • chůze na boso
  • změna jídelníčku, zelenina, domácí mléčné kysané výrobky
  • pramenitá voda místo džusů a sladkých balených vod
  • náhrada cukru přírodními sladidly
  • konzumace bylin a čajů z léčivých bylin, pravidelně střídat po 14 dnech, aby neztratily účinnost
  • tzv. zelené maso (králík, krůta, ryby...) - občas
  • zelené vejce, tvaroh a mléko (z domácího chovu, výběh s pastnou na trávě)

Jaké jsou vhodné potraviny na dnu?

Pro odstranění příznaků akutní dny je nutný pravidelný pohyb, koupele v teplé vodě a odstranění přičin vzniku kyseliny močové ( její hladina se zjistí rozborem moči a krve)

Pakostnice, nevhodné potraviny:

  • kakao
  • vepřové maso (zdroj kyseliny močové)
  • brzlík, játra, ledvinky, mozeček a jiné vnitřnosti
  • srnčí, masové výtažky, silné masové polévky a omáčky, mladé maso 
  • sardinky, ančovičky, krabi, raci 
  • silný ruský čaj

Jaká je prevence?

Pokud víte o někom z rodiny, že pakostnicí trpí, nechte si včas vyšetřit metabolismus, abyste předešli prvnímu záchvatu. Buďte střídmí v jídle, snažte se omezit počet purinů přijímaných stravou a vyhýbejte se alkoholu. Dobře působí i pohyb, který napomáhá k vylučování kyseliny močové z těla.

Diskusní téma: Dna

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>