Probiotika, symbiotika (probiotika + prebiotika)

pomáhají va nastolení opětovné rovnováhy střevní flóry. Kvalita střeva má úzkou spojitost s kvalitou celkového lidského zdraví. Je známé, že až 80% našeho imunitního systému se nachází právě v našich střevech Mikroorganismy ve střevech způsobují vznik škodlivých látek, např. toxinů, čpavku nebo metanu, které jsou následně příčinami mnoha nemocí. Šíření škodlivých mikrobů účinně omezují probiotické bakterie tzv probiotika nebo i tzv. symbiotika (probiotika + prebiotika)., které se dokážou dostat do střev dostat živé a jsou schopny je osídlit a rozmnožovat se v nich.

  • vždy je nutné mít čisté tlusté střevo, aby probiotika mohla působit, pokud se střevo zanešené, probiotika odejdou bez využití vylučovacím systémem z těla ven
  • pokud budeme mít ve stravě přítomny npř. česnek, zázvor, kurkumu a další, bude přirozeně chráněni a nebudeme muset používat antibiotika a tím pádem nebudeme mít zničenou střevní flóru (nepotřebujeme suplenetovat probiotika)

Zdroje probiotik v potravinách

  • tvrdý sýr, např. ementál
  • kysané zelí nepasterizované, kvašené okurky
  • fermentované mléčné výrobky - cottage, podmáslí, kyška, jogurty a jogurtová nebo kefírová mléka ( Kefír vzniká kvašením pomocí kefírové kultury )
  • kvašená zelenina
  • kyselé okurky (nakladačky) - pouze fermentované bez přidaného octu a dalších kyselin
  • doplňky stravy
  • kombucha ( fermentovaný nápoj vyráběný z čaje, cukru a několika druhů bakterií a kvasinek)
  • kimchi (kimčchi)
  • fermentované sójové výrobky (tempeh- náhražka masa, miso pasta)

Prebiotika

Prebiotika jsou komplexem sacharidů, kterými se probiotika živí. Prebiotika tak významně podporují nejen přežití, ale i rozmnožování probiotik. Zdroje prebiotik:

Probiotika a jejich příznivé účinky

  • Působí preventivně proti rozmnožování škodlivých mikrobů
  • Zlepšují vstřebávání živin
  • Příznivě působí na peristaltiku střev
  • Podporují imunitu

Kdy nám mohou probiotika pomoci?

  • při poruchy trávení
  • při průjmech
  • při nadýmání
  • při zvýšené tvorbě střevních plynů
  • při syndromu dráždivého střeva

Co narušuje rovnováhu střevní flóry?

  • Antibiotika - nejčastější příčina s kterou se potkáváme
  • Kouření a alkohol
  • Nevhodné stravování ( příliš kořeněná, solená a tučná strava ).
  • Průjem – trávicí potíže ( nejčastěji při pobytech v zahraničí, peopláchnuté zelenině a ovoci, špatné a nevhodné stravě )
  • Stres
  • Záněty v těle

Článek: Čeští vědci pod vedením Petra Ryšávky ze společnosti Pharmaceutical Biotechnolog vyvinuli revoluční biofilmová probiotika mnohonásobně zvyšující imunitu

Diskusní téma: Probiotika

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>