Jahody

Jahody ( Strawberry ) jsou červené bobule (zahradní jsou velké, lesní jsou výrazně menší), které mají nejem výbornou chuť, ale výborně osvěžíJahody a dodají energii.Jsou i zásobárnou vitamínů A, B1,  riboflavinu, B6, kyselina listové, PP, C,  E, anthokyany a minerálů: draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor, chlór a stopové prvky: železo, mangan, měď, fluor, zinek, jód, selen. Jahody obsahují téměř 90 % vody, vlákninu a malé množství proteinů a tuků.. Díky svému složení jsou příjemným osvěžením na počátku prázdnin. Podporují mozkové funkce, působí proti volným radikálům, podporují tvorbu endorfinů a dokonce podporují i potenci u mužů - afrodisiakum.

  • sušené jahody
  • mrazem sušené jahody - lyofilizované
  • dražované jahody ( nejčastěji v jogurtu nebo čokoládě)
  • přírodní šťávy
  • marmelády

Jahody a jejich účinky na zdraví:

  • podporují tvorbu endorfinů a stimulují mozkové funkce
  • zdroj elektrolytů
  • zdroj energie (sacharidů)
  • působí proti volným radikálům
  • zdroj tekutin až 85%
  • působí proti překyselení žaludku
  • vhodné pri anémii
  • posilují srdce a nervovou soustavu
  • při nachlazení (díky vitamínu C)
  • podporují krevní oběh
  • podporují tvorbu testosteronu
  • působí jako prevence proti rakovině (díky vitaminu C, bioflavonoidům a antokyaninům) a vzniku srdečních chorob
  • působí proti dně
  • snižuje riziko rozvoje hypertenze
  • ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g)
  • zdroj bioflavonoidů - anthokyanů
  • diuretický (močopudný) účinek
  • mají alkalizující účinek a podporují vylučování kyseliny močové
  • působí jako prevence arteriosklerózy
  • podporuje prokrvení končetin, v arterií, mozku a celého těla
  • podporují peristaltiku střev (zdroj vlákniny- vyrovnává hladinu cukru v krvi)
  • vytváří pocit nasycení
  • prospívají zraku (vitamíny skupiny A, kyselina listová a beta-karoten)
  • kyselina ellagonová - brání karcinogenům v rozvoji rakovinových buněk
  • zpomalují proces stárnutí - anti-aging
  • snižuje riziko rozvoje hypertenze
  • působí proti zácpě ( zdroj rozpustné vlákniny)

Konzumace: jahody jsou vhodné kombinovat s mlékem nebo jogurtem pro eliminaci působení kyseliny šťavelové, citronové a salicylové

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, ovesných vloček, muslí, dají se kombinovat s jablky, obilninami, na přípravu smoothie

Zamražené jahody vydrží v ledničce až 6 měsíců

Diskusní téma: Jahody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>