Švestka sušená

Plody švestky mají modrou až fialovo- červenou barvu, a jsou sušené švestkypodlouhlé se špičatými konci. Sušené švestky obsahují více antioxidantů než kterékoli jiné ovoce. Dokonce dvakrát tolik než další vysoce ceněné druhy, jako jsou borůvky a rozinky! Sušené švestky jsou zdrojem antioxidantů, vitamínu A,  B1, B2, B6 a B12, C, E, K a H, organické kyseliny, třísloviny, dusíkaté a minerální látky.. Minerály hořčík, draslík, meď, mangan, vápník, fosfor, bór, železo a draslík. Vitamín A je významný hlavně pro naše oči. Čerstvé plody obsahují až 78 - 90% procent vody a až 14% přírodních cukrů. Sušené švestky obsahují až sedminásobně více antioxidantů než čerstvé plody, ale ztrácejí většinu vitaminu C. 

Sušené švestky a jejich ůčinky

  • vhodné při redukčních dietách a pro diabetiky

  • zdroj vitamínu K, který je nezbytný pro srážení krve a tvorbu kostí

  • švestky mají nízký obsah kalorií, tuku a nízký glykemický index

  • diuretické a detoxikační účinky na organismus

  • předchází rakovině tlustého střeva

  • zlepšují pružnost pleti, zmírňují akné a vrásky

  • podporují správnou činnost svalů a jejich regeneraci

  • aktivují činnost mozku

  • podporují růst vlasů, pomáhají na slabé, křehké a lámavé vlasy

  • brání předčasnému šedivění

  • prospívají při zácpě

  • podporují trávení a metabolismus

  • snižují hladinu cholesterolu v krvi

  • díky obsahu hořčíku působí proti únavě, křečím, stresu a depresím

  • zdroj vlákniny

  • podporují imunitní systém a dodávají tělu energii

  •  prospívá správné činnosti střev

  • pro těhotné ženy a správný vývoj plodu ( obsahuje kyselinu listovou - vitamin B9 )

  • podporují tvorbu krve a látkovou výměnu

  • snižují krevní tlak, posilují srdce a krevní oběh

  • mají močopudné účinky, pomáhají tělu od nadbytečné vody a soli a prospívají ledvinám

  • jsou účinné při otocích, kterých příčinou je nedostatečná činnost ledvin

  • působí také proti stárnutí ( díky antioxidantům )

  • ovlivňují pevnost kostí a zubů

  • podporuje funkci zraku (zeaxantin)

  • podporuje snížení hladiny homocysteinu

  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, vápník)

  • brání vzniku osteoporózy (bór)

  • prevence makulární degenerace

  • pomáhá oživit unavené oči a při opakovaném provádění můžeme snížit nitrolební tlak - na obě dlaně nakapeme pár kapek slivovice a dlaně třeme o sebe, aby se slivovice odpařila. Poté přiložíme dlaně na oči a představujeme si černočernou tmu. 

  • více informací
Skladování: suché, chladné a temné místo, švestky můžeme před sušením nechat projít mrazem, zachovávají si všechny důležité látky. 
 
 
TIP: kombinace máku a švestek - mák má vysoký zdroj proteinů a švestky jsou zdrojem vitamínu B12 - tato kombinace je vhodná zejména pro vegany a vegetariány
 

Kde koupit sušené švestky?

Diskusní téma: Švestka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>