Fermentovaná zelenina
- Fermentovaná zelenina je také zdrojem vitamínu K2
- působí proti zánětům a překyselení organismu
- zdroj probiotických struktur
Jak prospívá fermentovaná zelenina?
- zdroj vlákniny a enzymů, které podporují stravitelnost
- zdroj probiotických bakterií
- snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
- probívá obranyschopnosti organismu
- preventivní účinek na některé druhy rakoviny
- protibakteriální účinek
- působí proti zánětů a překyselení organismu
Která zelenina se dá fermentovat?
- zelí, čínské zelí
- kořenová zelenina (mrkev, petržel..)
- řepa, červenán řepa, květák, kedlubna, tuřín
- okurky, fazole
- dýně, tobinambury, květák
Jak postupovat při fermentaci?
Nakrájte nebo nastrouhejte kilogram zeleniny. Velikost kousků je jen na vás, někdo má rád malé kousky, jiný větší. Ke kvašení použijeme klasické druhy, ale zase je to na vaší chuti a také to závisí na druhu, jak se dobře nakládá.
Doporučuje se hlávkové zelí, mrkev, ředkev, vodnice, ale i červená řepa a trocha cibule. Nic nezkazíte přidáním jemně nastrouhaného křenu. Na kilogram zeleniny budete potřebovat 10 až 15 g mořské soli. Čím více soli, tím je zelenina potom kyselejší. Přidáme trošku drceného kmínu. Někdo přidává pár kuliček jalovce. Zeleninu před krájením či strouháním omyjeme.
Důležité je zeleninu promíchat a napěchovat
Zeleninu pak s kořením a solí důkladně promícháme v nějaké větší nádobě. Je dobré se nebát použít sílu, podobně jako když se nakládá zelí, je lepší zeleninu promačkat, pustí i více šťávy. Poté zeleninu napěchujeme do sklenic nebo do kameninové nádoby.
Důkladně ji umačkáme, abychom vymačkali vzduch. V první fázi kvašení zeleninu jen zakryjte, bude probíhat dost prudké kvašení a začne přetékat nádoba či sklenice. Proto je vhodné položit nádoby do nějaké mísy nebo na plech, aby voda netekla všude. Tato fáze trvá tak tři až pět dní při pokojové teplotě.
Ponořit zeleninu do šťávy
Když se počáteční prudké kvašení zmírní, můžeme nádoby se zeleninou přemístit na chladné místo nebo i do lednice a po chvíli, kdy dosáhne zelenina okolní teploty, obsah pevně uzavřeme. Chlad pozastaví kvašení a zelenina vydrží několik měsíců. Musí být ale stále ponořená ve své šťávě.
Kvašenou zeleninu nejlépe naše tělo využije, když ji budete jíst pravidelně po menších porcích, třeba jako přílohu k jídlům.
Diskusní téma: Fermentovaná zelenina
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Zelené potraviny
22.09.2017 22:41Zázračný maralí kořen
18.09.2017 15:56Maca paruánská, peruánská viagra
18.09.2017 14:43Jak lépe vstřebávat hořčík?
18.09.2017 14:28Jak zmrazit sklizenou zeleninu?
07.09.2017 08:12I superpotraviny mohou škodit
30.08.2017 20:25Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky
30.08.2017 12:36Základní informace o jódu
17.08.2017 20:40Poznáte všetky účinky mrkvy?
16.08.2017 22:55 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce