Pažitka

Pažitka je zdrojem beta-karotenu vitamínu C, K i vitamíny skupiny B (pyridoxin, kyselina pantotenová, niacin, riboflavin, thiamin, kyselina listová) a Pažitkacelé řady minerálů, jako je sodík, draslík,vápník, železo nebo fosfor
 

Pažitka a její účinky:

  • zdroj bílkovin
  • zdroj zea-xanthinu a luteinu
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • podporuje tvorbu trávicích šťáv
  • podporuje trávení a čistí střeva
  • usnadňuje zažívání při rekonvalescenci 
  • má protizánětlivé účinky
  • protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek
  • proti střevní parazitům a snižuje krevní tlak
  • chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic
  • velmi nízký obsah kalorií 30kal/100g
  • snižuje produkci cholesterolu (alicin)
  • snižuje tuhost cév
  • snižuje celkový krevní tlak
  • odporou tvorby kostí a jejich posilování
  • zpomaluje postup Alzheimerovy choroby
  • účinná proti střevním parazitům
TIP: Pažitka má ráda světlé a slunné místo, můžete ji pěstovat i na parapetu. Pažitku nikdy nestříhejte blízko zeminy, jinak bude usychat

Jak uchovávat pažit přes zimu?

Pažitka v soli se uchovává stejně jako zelená petržel. Mladá pažitka se drobounce nakrájí, petržel useká a na míse promíchá se solí. Dá do skleničky, hodně stlačí, nahoru dá vrstva soli. Zaváže a schová. Pažitka i petržel podrží svou chuť. Polévka, kterou zeleninu kořeníme, se jen málo solí.

Stejným způsobem může konzervovat i listy peptržele

 

Diskusní téma: Pažitka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

13 potravin působících proti zánětům a bolesti

30.12.2015 19:54
Mnoho chutných potravín je zároveň aj účinnými liečiteľmi. Navyše potraviny nespôsobujú nepríjemné vedľajšie účinky ako väčšina liekov.   1. Čerešne Muraleedharan Nair, PhD, profesor prírodných produktov a chémie na Michiganskej štátnej univerzite, zistil, že extrakt z čerešní je...

Kakao, kvalitní čokoláda jako součást paleo stravy

12.12.2015 22:26
Skutočne môžete jesť pri dodržiavaní Paleo stravy čokoládu? A nielen, že ju môžete jesť, ale je považovaná za Paleo superpotravinu? ÁNO! Iste, naši predkovia v paleolitu iste čokoládu nepojídali a preto pre mnoho ľudí je to dôvodom aby ju nejedli ... Moderný výskum ale ukazuje, že 90 a viac%...

Rakytník řešetlákový

10.12.2015 22:28
rakytnik je vytrvalý, trnitý keř, dosahující výšky až 3-4 metry s oranžovými bobulemi. Rostlina je původem z Číny a dálného východu.. Ve 20. století se začal pěstovat v Evropě a Asii. V Česku se pěstuje jako okrasná a ovocná rostlina. Polsko patří mezi výzmámné evropské dodavatele V...

Eleutherococc - sibiřský ženšen

30.11.2015 22:01
Eleutherococcus senticosus ( Eleuterokok ostnitý ), jehož účinky jsou známy již déle než tři tisíce let, a kterému říkáme také zázrak z Tajgy nebo sibiřský žen-šen, se pěstuje hlavně v severovýchodním Rusku u řeky Amur, dále pak v Jižní Koreji a Číně. Nejbližšími příbuznými je arálie...

Vitaminové doplňky nejsou náhradou za ovoce a zeleninu

08.11.2015 01:19
Vzhledem k ročnímu období, věčně nastydlém okolí a zválcována reklamou, rozhodla jsem se podívat na vitamínové doplňky podrobněji. Nejprve bychom měli říci, že například citrony, tak populární právě v zimě, obsahují celou řadu základních živin a vitamínů a tablety s nimi prostě...

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>