Rajčatová šťáva

rajčatová šťáva obsahuje vitaminy A, C, E, K, vitamíny skupiny B (B5, B9, cholinu)., lutein a antioxidantůy (lykopen). Dále obsahuje minerály Rajčata(vápník, draslík, zinek, hořčík, železo, fosfor, chrom i mangan).a v neposlední řadě i sacharidy, bílkoviny i tuky.
 

Rajčatová šťáva a její účinky na zdraví:

  • dobře zasytí
  • působí antisepticky i detoxikačně a podporuje obranyschopnost organismu
  • pomáhá potlačovat záněty, které jsou spojeny s celou řadou chronických onemocnění
  • pozitivní vliv na trávení a pravidelnou stolici
  • čistí celý trávicí trakt
  • mírné močopudné účinky, což napomáhá odstraňování toxinů, přebytečné vody a soli z těla
  • snižuje výskyt infekcí močových cest
  •  lykopen  obsažený v rajčatech podporuje i zdraví prostaty
  • blahodárný vliv na kvalitu pokožky, vlasů i nehtů
  • podporuje proces hubnutí
  • prospívá metabolismu
  • více o účincích rajčat
Upozornění: kupované šťávy obsahují častokrát hodně cukru a dalších zbytečných látek. Nejzdravější rajčatový džus je jednoznačně ten, který si připravíte doma z rajčat z vlastní zahrádky
 

Jak vyrobit domácí rajčatovou šťávu?

Na přípravu potřebujeme rajčata a trochu cukru, soli a kyseliny citronové na dochucení. Půl kila rajčat pořádně omyjte, nakrájejte na menší kostkyZeleninové šťávy a vhoďte do hrnce. Přidejte malou lžičku cukru a soli a malé množství kyseliny citrónové. Rajčata duste, dokud se zcela nerozvaří. Směs pořádně míchejte, aby se nepřipálila. Po vaření rozmixujte rajčata v mixéru na hladkou konzistenci a můžete podávat, případně sterilizovat v zavařovacích sklenicích a uschovat.
 

Jak uchovávat rajčata po delší dobu (metody konzervace)

  • zmrazení - nakrájet nebo rozmixovat a následně v sáčcích zamrazit
  • zavaření - nakrájet na čtvrtky, dát do sklenice a jednoduše zavařit (lykopen se teplem neničí, je naopek lépe vstřebatelný, nejlépe za přítomnosti nějakého tuku), rajčata si zachovají svou původní chuť
  • domácí rajčatový protlak - nakrájená rajčata lze péct v troubě nebo vařit. můžete ochuťit bylinkami, solí, cukrem, česnekem a olivovým olejem., před dávkováním do sklenic hotový protlak propasírujte přes cedník, zbavíte ho tím nežádoucích slupek. 
  • sušení - nakrájejte rajčata na čtvrtky a nechte usušit na čestvém zduchu na slunci, potom dejte sušená rajčata do sklenice nebo je naložte do olivového oleje se stroužkem česneku

Rajčatová pasta

Pastu připravujeme bez veškeré přísady. Pěkná zralá rajčata necháme dobře na kamenném kuthanu rozvařit, až se jich slupky stáčejí v kornoutky. Pak je prolisujeme sítem a kaši tím získanou povaříme do husta. Lijeme ještě za tepla do láhví od piva nebo od sodovky, dobře uzátkujeme (ještě teplé) a zalijeme voskem. Někdo dá navrch pod zátku špetku salicylu. Takto uchované pasty je možno užíti k přípravě polévek i omáček.

Kečup

Kečup připravujeme podobně jako pastu. Ale prolisovanou kaši smísíme s libovolným kořením a znovu vaříme, můžeme ještě jednou procedit a pak teprve ukládáme do lahví. Kečup je tedy pasta silně kořeněná. Dává se do něho ustrouhaná cibule, dvě lžíce hořčice, strouhaný křen, mletý zázvor, pepř, muškátový oříšek, paštikové koření – vše podle libosti – někdo dává i tymián a maloučko prášku z jalovcových zrnek. Kečup se dává v lahvičce na stůl ke všem jídlům masitým, studené pečeni, uzenému, apod.

V poslední době se doporučuje učiniti si zásobu smíšené zeleniny, naložené v octě: hodí se v zimě k obložení masa a pod různé druhy pečeně a přichází vhod zvláště tehdy, nemá-li právě hospodyně času pro dlouhou přípravu jídel.“ Pro zavařování v octě se přitom dle redakce časopisu nejvíce hodila mrkev, celer, petržel, malé cibulky, okurky, ředkvičky, malá tvrdá rajská jablíčka, bílé fazole, květák a brukev.

Nicméně bylo třeba dbát na to, že každé „má své“ a vše se nepřipravuje k zavaření stejným způsobem. „Květák rozebereme na malé růžičky, z mrkve, petržele, celeru a brukve nakrájíme koláčky nebo špalíčky, po případě nakrájíme ozdobné hvězdičky pomocí tvořítek nebo různých ozdobných nožů. Rajská jablíčka, cibulky, ředkvička zůstanou celé. Každý druh zeleniny se vaří zvláště 5 – 10 minut ve vařící slané vodě (zelenina nesmí býti měkká). Cibulky povaříme v mléce, aby nebyla příliš ostrá, ředkvičku vůbec nevaříme, naložíme ji syrovou; musí se však před tím aspoň na 24 hodin nasolit.“

více

 

Články superpotraviny

Chcete získat energii, zkuste byliny!

13.12.2016 18:05
Je tu zimná období..cítíte sa unavení, vyčerpaní ...?, Vonku je pochmúrne počasie s hmlami, svítímálo slniečka a sú aj stále kratšie dni! Ráno máte problém vstať z postele a energia sa vám nedostáva? Môžete vypiť veľa kávy energetických nápojov. Ale sú iné tzv. Nakopávač. Vyskúšaj energetickej...

TOP 8 potravin pro spálení tuků

09.12.2016 13:36
Dnes pro Vás mám 8 potravin, které jsou skvělým pomocníkem pro spalování tuků. Jako první bych zmínila bobulovité plody. Tyto plody jsou bohaté na vlákninu, obsahují vodu a díky své přirozené sladké chuti mám dokáží zahnat chuť na mlsání. Mluvím o borůvkách, jahodách a brusinkách. Toto šťavnaté...

5 vitamínů a minerálů, které jsou součástí vyvážené stravy a mohou pomoci vyřešit mnoho potenciálních problémů.

07.12.2016 23:18
Doporučení a poradenství přichází ze všech směrů.... Váš lékař vám doporučuje vápník pro vaše kosti, vaši přátelé doporučují železo, váš manžel miluje vitamin E. Pokud se vám z toho točí hlava a nevíte jak se v tom vyznat?, tady je způsob jak tozjednodušit. Je zde pět vitamínů a minerálů, které...

6 vegetariánských zdrojů bílkovin

03.12.2016 22:20
Nechceme spoléhat na živočišné bílkoviny? Představujeme několik vegetariánských zdrojů bílkovin. Všichni potřebujeme bílkoviny k přežití. Ale možná existuje mylná představa, že musíme všechny bílkoviny konzumovat z masa, mléka a dalších živočišných zdrojů. Minulé studie ukázaly, že spoléhat pouze...

Magnézium neboli hořčík

03.12.2016 00:12
Hořčík zmírňuje bolesti hlavy, zmírňuje úzkost ale i chutě na sladké. Až 68% z nás trpí nedostatkem hořčíku ( magnézia). Co kdybychom vám řekli, že váše čokoládové chutě mohou být potlačeny, a nebo, že vaše křeče, zácpa nebo dokonce úzkost může být odstraněna? Potenciálním řešením je hořčík,...

21 superpotravin pro výživu vašeho mozku

26.11.2016 23:07
Těmito superpotravinami můžete dodat vašemu mozku podporu a zvýšit paměť. A navíc jak po ochutnání zjistíte jsou chutné, snadno dostupné a stanou se součástí vašeho oblíbeného jídelníčku. Může klidně každý den, zařadit 5 z těchto potravin a dodáte vašemu potřebnou sílu, paměť a energii. Článek:...

Skrytá vitaminová bomba – rakytník!

25.11.2016 22:47
Rakytník se využívá už po stolení, záznamy o těchto léčebných účincích bychom hledali ale až v době starého Řecka. Rakytník je trnitý keř, který má zeleno-stříbrné listy a oranžové plody. Rakytník řešetlákový je původem z Nepálu, Sibiře, Indie a Kavkazu. V dnešní době jsou už...

Jídlo pro zdravý mozek na celý den

14.11.2016 23:41
Co se týče orgánů je mozek a CNS jením se základů. Proto nabízíme několik tipů jídelníčku pro výživu mozku(brainfood). Snídaně Dejte si ráno ke snídani vločky s borůvkami, jahodami, špetkou  skořice  a šálkem kávy. Bylo prokázáno, že tato kombinace snižuje riziko Alzheimerovy choroby až o...

5 důvodů, proč budete mít pravděpodobně nízký obsah vitamínu B12

14.11.2016 17:49
Začátkem tohoto měsíce měl můj přítel ošklivý pád, když omdlel během pěšího výletu. Její diagnóza? B12. Poté, co jsem se naučil příznaky, uvědomil jsem si, že celé měsíce byly signalizovány, ale bez povšimnutí. Proto je potřeba poskytnout více informací o B12. Vitamin B12 je nezbytný pro nervový...

7 důležitých vitamínů které potřebujeme po čtyřicítce

10.11.2016 14:55
Přemýšlejte o vitamínech a živinách jako armádě, která odráží onemocnění související s věkem. A nejlepší způsob, jak budovat a podporovat tuto armádu, je tím, že jíme zdravou a dobře připravenou stravu, říká manažer wellness programu výživy na Cleveland Clinic Wellness Institutu. I když je to vždy...
<< 9 | 10 | 11 | 12 | 13 >>