Jarní léčivé byliny

již během března můžeme v přírodě najít byliny, které mohou prospět našemu zdraví a zejména prospějí jarní očistě těla (např. sedmikráska, Léčivé bylinykopřiva, medvědí česnek, potočnice, smetanka lékařská a další).

Seznam jarních léčivých bylin:

  • prvosenka jarní (též petrklíč, bukvice bílá, bylina sv. Petra), vhodná při léčbě neuróz, stresu, migrén a chronické nespavosti, účinně ředí hleny v průduškách a plících, čímž usnadňuje odkašlávání
  • podléška jaterní, na nemoci jater a žlučníku (záněty jater, cirhózu jater, oslabená játra, zvětšení jater, žlučové kameny a písek, podrážděný žlučník a slezinu)
  • sedmikráska chudobka, vhodná při kašli, zahlenění, nachlazení, nechutenství, poruchách trávení, kožních problémech či hmyzím bodnutí, je ideální bylinkou na jarní detoxikaci - doporučuje sníst 7 – 10 sedmikráskových kvítků denně na pročištění organismu
  • medvědí česnek, pro léčebné účely se sbírá list před rozkvětem, vhodný při chřipce, nachlazení, zánětech horních cest dýchacích, bronchitidě a angíně.
  • plicník lékařský, působí protizánětlivě, mírní dráždění při kašli a zvyšuje krevní srážlivost. Dále působí proti kataru bronchů, plicním nemocem, žaludečnímu krvácení, hemeroidech a průjmu
  • podběl lékařský, obsahuje hořčiny, kyselinu jablečnou, vinnou, mléčnou a kávovou, inulin, cholin, slizovité látky, zinek a mnoho dalších.
  • kopřiva dvoudomá, zdroj chlorofylu a železa, vhodná při anémii a na očistu organismu, zdroj chlorofylu, vitamínů skupiyn B a C
  • popenec břečťanovitý, hojivé, dezinfekční a močopudné účinky, čímž je ideální pro ty, kteří mají sníženou žaludeční kyselost a nedostatečnou tvorbu žluči
  • bršlice kozí noha, obsahuje velké množství látek, které pomáhají rozpouštět a vylučovat soli z ledvin
  • potočnice lékařská (řeřicha potoční), čerstvé listy obsahují vitamin C, E, K, D, vitamíny skupiny B, provitamin A a minerály (železo, draslík, jód a síru)., podporuje žlučník a má detoxikační účinky
  • pažitka - je bohatá na vitamíny C a B, minerální látky, zejména vápník, draslík, železo a na síru, která je hlavní složkou její silice a způsobuje štiplavost, je vhodná na dochocování jídel
  • šalvěj lékařská -  má desinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se v kosmetice k léčbě akné, do past nebo ústních vod nebo do šampónů., na rozdíl od většiny čerstvých bylinek ji lze přidávat do jídla již při vaření
  • violka vonná (fialka) - má močopudný účinek, používají se k léčbě dýchacích cest, bolesti v krku, kašle, chrapotu a nemocech průdušek
  • pýr plazivý - podporuje detoxikaci organismu a jarní očistu (dokáže rozpouštět a odplavovat i odolnější usazeniny), zdroj kyseliny křemičité
  • rdesno ptačí - má močopudné účinky, detoxikuje játra a podporuje vylučování toxických látek (vhodná je kombinace s kořenem čekanky a pampelišky), zdroj kyseliny křemičité
  • česnáček lékařský, podporuje činnost ledvin, močových cest, jater a žlučníku, podporuje metabolismus a spalování tuků, je vhodný při jarní únavě, přírodní antibiotikum, čerstvý je vhodný na detoxikaci

Jarní byliny dle části rostlin:

  • odenky - bršlice, pýru, mochny, puškvorce, 
  • kůra - dubová, vrbová, z kaliny, z jírovce, březová, řešetláková
  • kořen - anýzu, pampelišky, anděliky, kozlíku, lopuchu, mydlice, prvosenky, proskurníku, kostivalu - 
  • květ - pampelišky, podbělu, prvosenky, podbělu, violky vonné (fialky), plicníku, podléšky, sedmikrásky
  • listy - brusinky, pampelišky, z břízy, z kopřivy, z pažitky, popence
  • březové pupeny, březová míza, vlaštovičník
Použití: na sušení, v kuchyni, do salátů, pomazánek, pro přípravu macerátů, na koupele, na výrobu tinktur a čaje
Salát z plicníku a petrklíče: Z květů i listů plicníku připravíme jarní salát, do kterého přidáme také medvědí česnek a listy petrklíče.Dochutíme octem, olejem a kořením dle vlastní chuti.

Koupel z bršlice: Natrhejte si 100 g čerstvých oddenků a vařte je 15 minut ve 2 litrech vody. Poté přelejte do vany a přidejte vodu dle své potřeby. Koupel z bršlice kozí nohy vám uleví od dny. 

Odvar z bylin a koření proti jarní únavě

směs sušených nebo čerstvých bylin a koření vaříme po dobu 7 min. v 750ml vody, obsah je určen pro 2 osoby

Jarní očistná kůra pomocí čerstvých bylin:

Stěžejními kameny dlouhodobější jarní detoxikace je tedy jídelníček a pitný režim. Na jarní očistu těla má kromě toho pozitivní vliv také cvičení, relaxace a lymfatické masáže. Výborně v tomto případě pomáhá také síla jarních bylin. Vyzkoušet můžete například:

Listy kopřivy – Skvělým pomocníkem při jarní detoxikaci je především kopřiva dvoudomá. Obsahuje vysoké množství železa, které posílí krev a odstraní nepříjemnou únavu. Kopřiva navíc příznivě ovlivňuje funkci jater a cévního systému a je rovněž antirevmatická. Během jarní detoxikace je vhodné pít dvakrát denně odvar z čerstvých listů kopřivy.

Kořen smetánky lékařské – Tato část pampelišky má schopnost stimulovat činnost jater, žlučníku a všech travicích orgánů. Na jaře je ideální očistná kúra ze šťávy z čerstvého pampeliškového kořene – jednoduše stačí, když si třikrát denně dopřejete jednu polévkovou lžíci.

Listy smetánky lékařské – Ještě před květem můžete na jaře sesbírat také listy pampelišek. Tyto syrové listy podporují metabolismus, můžete je použít do salátů, vhodné jsou i do tzv. zeleného nápoje.

Ostropestřec mariánský – O ostropestřci je známo, že podporuje celkový metabolismus a činnost jater. Ostropestřec navíc zlepšuje funkci žlučníku a pomáhá léčit bakteriální onemocnění jater nebo cirhózu. Na jaře si čerstvé lístky z ostropestřce můžete přidat do polévek, salátů či pokrmů z brambor i vajec. Prospěšný je také nálev z jeho květů a plodů.

Květy sedmikrásky obecné - ideální prostředek na jarní očistu organismu, močopudný účinekpodporuje metabolismus, působí proti zánětům

Medvědí česnek, listy - detoxikační a regenerační účinek (podobně jako kopřiva) a také pro detoxikaci těla od těžkých kovů v kombinaci s chlorellou a koriandrem, je také přírodním antibiotikem a působí dezinfekčně, působí jako prevence proti nachlazení a chřipce

Bršlice kozí noha, mladé výhonky - ,močopudný účinek (nálev), zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.

Březová míza a březové pupeny - čistí tělo od toxinů, obsahuje proteiny, aminokyseliny a enzymy

Kombinace květů a listů fialek s listy pampelišky  - výborné na podporu očištění jater a žlučníku

 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>