Rozmarýn (rozmarýna lékařská)

Rozmarýn zimu přímo nesnáší, vyhovuje mu kromě slunečného a teplého místa také písčitá a dobře propustná půda. Rozmarýn čím víc slunce má, Rozmarýntím víc voní a má výraznější chuť. V kuchyni se dobře se kombinuje s bobkovým listem, česnekem, mátou, levandulí, šalvějí, saturejkou, tymiánem, dobromyslí (oreganem), pažitkou a petrželí.

Rozmarýn a jeho účinky:

  • dají se zužitkovat květy, listy i celé větvičky
  • dezinfekční a antiseptické účinky 
  • aromatická bylina, koření - silná aromatická chuť
  • při tepelné úpravě platí, že po delší době hořkne (cca po 5 min. v troubě)
  • vhodný v masu (drůbež, ryby i červené maso)
  • proti nadýmání a zlepšuje trávení (nálev z čerstvých nebo sušených lístků)
  • výtečné antiseptické kloktadlo a ústní voda (nálev z čerstvých nebo sušených lístků)
  • povzbuzuje oběhový systém
  • zlepšuje prokrvení mozku, díky čemuž posiluje paměť a usnadňuje soustředění -    brainfood   
  • podporuje prokrvení srdce, jater, mozku
  • podporuje činnost jater a vylučování žluči (rozmarým je vhodný k tučnému masu a kořeněným pokrmům)
  • při nachlazení, při zahlenění průdušek a plic
  • při chřipce nebo při alergických reakcích
  • podporuje činnost jater a vylučování žluči - prři kořenění tučných, masitých pokrmů
  • rozmarýn odpuzuje hmyz (můžeme dávat i do skříní)
  • napomáhá prokrvování pokožky, hojí namožené svaly a pomáhá zrelaxovat klouby (lázeň s rozmarýnem)
  • osvěžuje a výborně čistí póry (lázeň s rozmarýnem)
  • podporuje i prokrvení dělohy
  • má protirakovinné účinky
  • používá se k uklidnění nervů a svalových křečí,
  • stimuluje nervový systém a bojuje proti zánětům
  • domácí čistič na umyvadla, vany a sprchy (smíchejte 1/2 šálku sody na pečení, 1/3 šálku tekutého kastilského mýdla a 10 kapek rozmarýnové silice. Promíchejte na hladkou konzistenci a následně naneste malé množství směsi na vlhkou houbu)
  • více
Použití: k zeleninovým a ovocným salátům, pečeným bramborám, k houbám nebo ke smetanovým sýrům
Kontraindikace: podporuje i prokrvení dělohy, neměla by se tudíž užívat v těhotenství,
 

Jak se pěstuje rozmarýn?

  • Rozmarýn je vytrvalý keř, ovšem v naší zeměpisné šířce nepřežívá zimu, tak se musí zazimovat. Ve své domovině dorůstá až do výše 3 metrů. Pěstovat rozmarýn na zahradě přináší riziko vymrznutí. Lepší je umístit rostlinu v nádobách, ve kterých vypadá velmi pěkně, a na zimu ji přestěhovat na světlé místo, kde bude chráněna před mrazem.
  • Rozmarýnu svědčí velmi propustná půda, raději neutrální či mírně zásaditá. Nesnáší přelévání, ale nesmí ani zaschnout.
  • Snadno se rozmnožuje vrcholovými řízky.
  • Sbírá se nať – nedřevnaté vrcholky nebo listy nejlépe po odkvětu. V té době má nejvíce účinných látek.

Rozmarýnové pesto s tymiánem

Do mixéru vhoďte hrst bylin (rozmarýn a tymián), makadamové ořechy, olivový olej, česnek, parmezán, sůl a pepř. Mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu. Je perfektní na maso nebo brambory.
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Diskusní téma: Rozmarýn

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>