Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35

Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve starověku, informace se dochovali ve starých herbářích a svitcích ze starého Egypta. Také bájný Otzi (ledový muž) měl ve svém škapulíři a střevech halucinogenní a další bylinky. Jeho smrt se datuje na dobu cca 3200 před naším letopočtem (před více jak 5 000 roky), mimo jiné měl i zvláštní tetování, které někteří současní vědci spojují a akupunkturou a jejími drahami. Je toho možná ještě mnoho, co neznáme, čemu nerozumíme a našípředchůdci to dobře znali...

Start popularity superpotravin vyvolal světový bestseller amerického lékaře Stevena G. Pratta a Kathy Matthewsové, kniha z roku 2005, Superpotraviny

  • superpotraviny jsou čistě přírodní nejlépe čerstvé utržené v přírodě nebo zahradě bez minimální úpravy
  • důležitá je také teploty, při tepelné úpravě potravin, pro obsah zejména některých vitamínů (cca 40°C) např. vitamin C
  • vysušováním potravin se také obsah některých vitamínů vázaných ve vodě snižuje (vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, H)
  • některé vitamíny aby se uvolnily z potravin potřebují obsah tuků (vitamíny A, D, E, K)
  • některé potřebují naopak zahřát aby s uvolnily léčivé látky (rajčata, bylinné čaje atd.)

Mezi zástupce superpotravin patří:

  • ořechy, semínka, oleje, obiloviny, luštěniny
  • ovoce, zelenina, bylinky, plody, klíčky
  • houby, řasy, zelené potraviny
  • přírodní sladidla (med, javorový sirup, třtinový cukr, caramel)
  • neznečištěná pramenitá voda
  • přírodní afrodiziaka
  • adaptogeny (rostliny vystavené nehostinným podmínkám a díky tomu mají vyjímečnéúčinky na zdraví

Neznámé nebo opomíjené superpotraviny:

  • Nepražené kakaové boby: Šetrné zpracování kakaa při nízkých teplotách umožňuje zachovat prospěšné nutriční látky – antioxidanty. A také významné hodnoty důležitých minerálů, jako jsou železo, mangan, hořčík či chróm.
  • Bezlepkový naklíčený oves: Problém u běžného ovsa pro celiaky je kontaminace lepkem, ke které dochází při pěstování, sklizni či skladování. Právě pro ně je ideální bezlepkový oves. Naklíčením a následnou dehydratací do 40 °C jsou zachovány živiny a enzymy. Navíc v této podobě je oves stravitelnější, plný vitamínů a minerálních látek.
  • Včelí pyl rouskovaný: Pomyslnou královnou mezi superpotravinami je včelí pyl, který tvoří základní složku potravy včel. Je doslova nadupaný vitamíny, enzymy či antioxidanty. Je vhodné ho rozpustit v troše medu. Použít ho pak můžete do jogurtu, müsli, do zmrzliny, dezertů nebo smoothie.
  • Moruše bílá: Plody vypadající jako bílé šišinky jsou sladké díky glukóze a fruktóze. Sušené se nemusejí doslazovat. Jsou bohatým AWA_moruše bílázdrojem vitamínu C a minerálů (vápník, železo, fosfor, hořčík). Moruše obsahují resveratrol, látku s antioxidačními a antibakteriálními účinky.
  • Mumio: biologický komplex užitečných látek, vytvořených samotnou přírodou, který obsahuje více než 85 minerálů a stopových prvků.Má posilující a omlazující účinek, podporuje zdraví kloubů, podporuje mozkové funkce
  • Bergénie tučnolistá: je léčivá bylika běžně rostoucí u nás, má antibiotické účinky, má proti rakovinové účinky, je také přírodní afrodiziakum, je výborná na játra
  • Kalísie vonná, léčivá bylinka, kterou si můžete pěstovat doma v květináči, výborně se množí řízkováním. Podporuje imunitní systém, srdce, štítnou žlázu, dýchací cesty, pomáhá na klouby a při chřipce
  • obyčejná Petržel pěstovaná na zahrádce (může být i kadeřavá), můžeme ji přidávat do polévek, satátů, omáček, brambor, pomazánek, inspiraci se meze nekladou...je to silný antioxidant s obsahem vitamínu C, prospívá imunitnímu systému, obsahuje například chlorofyl, vitaminy A, B, E, dále vápník, hořčík, fosfor nebo draslík.
  • černý česnek
  • křepelčí vejce
  • šrucha zelná, bylina, kterou lze požít jako alternativu špenátu, vydatný zdroj antioxidantů, minerálů, vitamínů a chlorofylu

 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>