Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46

Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné vůči trávení, např. celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu. Vláknina je obsažena ve veškerém ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších a dalších plodech přírody. Je to látka, která sice tělu nedodává žádné živiny ani energii, za to má jiné kvality. Trávicí soustavou prochází v nezměněné podobě – nestrávena. Níže uvádíme několik typů, jak přidáním některých superpotravin do stravy získáme potřebnou vlákninuRozpustnou vlákninu obsahuje hlavně ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy, nerozpustnou obilniny a semínka.

Jaké účinky má vláknina?

  • zvětšuje objem stolice (je častější a pravidelnější) a změkčuje ji
  • váže cholesterol a tím snižuje jeho hladinu v krvi
  • nerozpustná vláknina podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky , toxiny a cholesterol a usnadňuje jejich vylučování z těla
  • je doporučována při redukčních dietách
  • snižuje chuť k jídlu a urychluje vyprazdňování
  • stabilizuje hladinu krevního cukru, při vysoké hladině v prevenci žlučových kamenů

Semínka

semínka patří mezi vydatné zdroje vlákniny, proteinů a navíc jsou zdrojem omega 3 kyselin a dalších výživných látek. Jejich použití je Semínkauniverzální, lze je použít pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, salátů, smoothie atd. Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohly projít trávicím traktem bez toho, aniž by si tělo z nich bylo schopno odebrat všechny cenné látky. Semínka patří i do skupiny tzv.  brainfood - potravin pro výživu a regeneraci mozku.
Semínka včetně ořechů jsou vhodná do snídaňových směsí, smoothie, salátů, moučníků, pečiva i polévek
  • snižují hladinu cholesterolu
  • prevence rakoviny
  • semínka mají schopnost nabobtnat (vytvoří pocit nasycení)
  • před konzumací je vhodné si je nadrtit

Chia semínka

  • zdroj proteinů, vlákniny a omega 3 kyselin
  • podporují zdravé zažívání
  • neobsahují lepek
  • více

Lněná semínka

  • zdroj antioxidantů (lignany), vlákniny, proteinů, omega 3
  • zdroj esenciálních vitamínů a minerálů, draslík, železo, měď, hořčík a zinek, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, E. 
  • více

Černucha setá

Černucha setá (černý kmín, Nigella sativa) se používá jako koření (součástí kari koření). Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3, B9, D, E a z minerálních látek železo, měď, draslík, zinek, vápník, fosfor a také mastné nenasycené kyseliny Omega 3 a 6, aminokyseliny, flavonoidy, fytosteroly, třísloviny, silice.
  • podporují detoxikaci organismu
  • zdroj zdravých tuků omega 3 a vlákniny
  • více

Mák

Mák setý je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 180 cm., která je již po staletí využíván nejen jako výborný zdroj energie, ale také k přípravě nejrůznějších medicínských a léčebných přípravků. Antičtí atleti například konzumovali směs semen máku, medu a vína pro zdraví a sílu. Mák je vyjímečný.přírodní rostlinný zdroj s nejvyšším obsahem vápníku.( cca 1 400 mg na 100 gramů ), hořčíku 340 mg a železa 12mg. Mák modrý je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu. 
 
  • podporuje růst svalové hmoty
  • zdroj energie a vitality
  • více

Slunečnicová semínka

slunečnice je pěstována již více jak 5000 roků, původem v oblasti Severní Ameriky, slunečnicová semínka (mouka) a olej patřily mezi základní potraviny.
  • zdroj tryptofanu, který podporuje tvorbu serotoninu
  • zdroj rostlinných tuků, antioxidantů, proteinů a vlákniny
  • podporují mozkové funce
  • více

Zelenina

zeleninou je označována jedlá část rostlin bylinného charakteru, která se dá konzumovat celá nebo z větší části. Na zelenině může člověk Zeleninapřežít, je to základní stavební materiál společně s bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D, B12 a jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení). Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce . Více

Brokolice

  • zdroj vlákniny, vitamínu C a minerálů

Košťálová zelenina

Špenát a listová zelenina

  •  špenát, hlávkový salát, ledový salát

Kořenová zelenina

  • červená řepa, mrkev, petržel, pastiňák, křen

Ovoce

čerstvé ovoce je nejlepší způsob jak dostat do těla spoustu energie, vlákniny, vody a dalších výživných látek. Podle výzkumů má pro tělo Ovocenejvětší přínos čerstvé ovoce přímo ze stromů. Velmi oblíbené smoothie (rozmixované ovoce) je spíše modním trendem. Ve smoothie je menší obsah vlákniny v porovnání s konzumací celého ovoce, která zasytí a proto vypijete větší množství smoothie a tím budete mě větší příjem kalorií. A pokud nemáme dostatečný výdej, pak je to spíše mínusem..
  • maliny, avokádo, kdoule, banány, granátové jablko, jablko, švestky, meruňky, fíky, datle
  • sušené plody
  • více

Ořechy

ořechy jsou právem řazeny mezi superpotraviny pro vysoký obsah tuků, bílkovin, minerálů (hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek, měď) a vitaminů, Mix ořechůzejména vitaminy skupiny B, E a aminokyselinu arginin. Častá konzumace ořechu (min. 150g za týden) snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt., snižují hladinu celkového i „zlého" LDL cholesterolu, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu.. Proto je vhodné je zařadit do pravidelného jídelníčku.
 
  • mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, makadamové ořechy, para ořechy

Obiloviny

Obiloviny  jsou pěstované pro zrno) patří k základům pilířům stravy, jsou hlavním zdrojem sacharidů. V této kategorii najdete kompletní spektrum Bezlepkové obilovinyobilovin, od nejběžnějších ( pšenice, kukuřice, rýže, ječmen, žito, pohanka, proso ) po málo známé ( kamut, čirok, quinoa, teff - milička, amarant, slzovka obecná...), v běžné podobě (semen, mouky, vloček) i v podobě exotičtější (kuskus, bulgur, polenta). 
  • quinoa, slzovka, rýže, ovesné vločky, pohanka, špalda
  • ideální luštěniny kombinovat s obilovinami
  • zdroj vlákniny a proteinů
  • více

Luštěniny

luštěniny jsou zdrojem bílkovin - proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B, vápníku, želaza a fosforu. Luštěniny (obsahují hodně lysinu a málo Luštěninymethionu) je vhodné konzumovat společně s obilovinami  (jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu) - toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních aminokyselin.(tzv. kompletní bílkoviny - důležité zejména pro vegetariány).
  • fazole, hrách, čočka, cizrna

  • více

Pokud se stravujete vyváženě, pravděpodobně je obsah vlákniny v potravinách naprosto dostačující a nemusíte se obávat, že jí máte málo.
Nadměrný příjem vlákniny, zejména luštěnin, může způsobit žaludeční potíže, nejčastěji nadýmání, plynatost a bolest. Opatrnosti je třeba i u poruch jícnu, tam by mohla vláknina způsobit obstrukci (ucpání). Pozor také na alergie. Pokud jste alergičtí na jitrocel, nepoužívejte přípravky , kde je obsaženo jeho semeno.
Vysoký příjem vlákniny může snižovat účinnost některých léků. Při užívání vlákniny je vhodné počkat s užíváním léků 2 hodiny. Vláknina by mohla vstřebávání léků zpomalit.

 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>