Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03

Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" naKurkuma stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu zajímavých účinků. Je přírodním afrodiziakem, podporuje paměť, koncentraci, srdce a imunitní systém. Seznam účinků kurkumy je velmi rozsáhlý, více podrobností najdete zde. Jáká vás tento nápoj vyzkoušet? Níže je uveden návod jak vyrobit zlatý životabudič.

Jaké ingredience na výrobu zlatého mléka potřebujeme?

  • kurkuma ( čerstvý kořen, délky 2-3 cm, nebo kávová lžička mleté kurkumy)
  • černý pepř - 1/4 čajové lžičky
  • kořen zázvoru nastrouhaný nebo prášek
  • panenský kokosový olej
  • lžíce medu nebo jiné přírodní sladidlo
  • hrnek mléka, alternativně může být kokosové nebo mandlové
  • můžeme přidat závitek skořice (alternativně prášek)
Postup přípravy: smícháme ingredience s pomocí metličky v hrnci - kokosové mléko, celou skořici, kurkumu (používáme-li kořen, neloupeme ho a nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme), zázvor (čerstvý zpracujeme stejně jako kořen kurkumy), med, kokosový olej, pepř a hrnek vody. Na nízkém plameni přivedeme k varu. Snížíme plamen a necháme probublávat, dokud se směs nerozvoní, tedy zhruba 10 minut.

Přecedíme přes jemné síto a ještě teplé servírujeme se špetkou skořice. Skladujeme nejdéle pět dní ve vzduchotěsné nádobě.

Kdy je nejvhodnější zlaté mléko popíjet? Dejte si telý šálek asi hodinu před spaním. Už naše babičky doporučovali před spaním hrnek teplého mléka s medem.

Kurkumin (velmi silný antioxidant a má výrazné protinádorové, antioxidační, protizánětlivé i neuroprotektivní účinky) chrání játra před toxickým poškozením, zvyšuje produkci žluči, pomáhá odbourávat tuky a snižovat cholesterol. Účinnost kurkuminu se zvyšuje pokud současně konzumuje pepř. 

Kurkuma se doporučuje se kombinovat s černým pepřem pro zvýšení účinku, nejlepší je kurkumu povařit cca 10 min. ve vodě nebo v jiné tekutine - zlepší se dostupnost kurkuminu až 12 krát. Proto doporučujeme přidávat do polévek, omaček a pokrmů tak aby se min. 10 min. vařili.
 
Pokud se kurkuma kombinuje s rakytnikovým olejem posílí se detoxikační schopnost jater, smyslové orgány,duševní činnost i samouzdravovací schopnost našeho těla
TIP - domácí lékarnička: zamíchejte kurkumu v panenském olivovém oleji, přidejte mletý černý pepř a chilli pro zvýšení účinku, užívejte 3x denně 1 kávovou lžičku, po 3 týdnech udělejte týden pauzu, skladujte v ledničce
TIP: čtvrt nebo půl lžičky kurkumy přidejte při přípravě fazolí, rýže, nebo kuskusu
Chuť: hořká
Kontraindikace: léky na ředění krve 
 

 

 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>