Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05

Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní prospěšnost, než je tomu u ostatních potravin.

U superpotravin platí také rčení, všeho s mírou, méně je lépe, než více. Tudíž střídmost patří i k superpotravinám a též je důležitá rozmanitost a pestrost druhů.

Několik tipů na superpotraviny, které možná již znáte:

Luštěniny

možná se divíte, že to již hojně používali vaše babičky. Podzemnice olejná, hrášek, fazole, čočka, cizrna a další..., to jsou představitelé lustěnin, které můžete běžně najít na našich stolech. Luštěniny jsou právem řazeny mezi superpotraviny, které jsou zdrojem bílkovin - proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B, vápníku, želaza a fosforu. Luštěniny ( obsahují hodně lysinu a málo 

Luštěninymethionu ) je vhodné konzumovat společně s obilovinami  ( jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu ) - toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních aminokyselin.(tzv. kompletní bílkoviny - důležité zejména pro vegetariány).

Špenát

špenát je výborným zdrojem menšího množství železa, chlorofylu, vitamínu B9 - kyseliny listové, která pomáhá zdravému koloběhu krve, brání hromadění zubního plaku a také detoxikuje játra. Špenát pozitivně působí na mozek a mozkové funkce (zejména proti prevenci stresu, zlepšuje náladu, pozornost a paměť). Alternativou špenátu mohou být mladé kopřivy, tuřínu nebo medvědího česneku.

Quinoa, merlík chilský

quinoa je zdrojemtzv, kompletní bílkovina, které podporují růst svalové hmoty a dobře zasytí. Quinoa je bezlepková obilnina, která Quinoaalternativou bílé loupané rýže. Je navíc zdrojem kyseliny listové, podporuje mozkové funkce- brainfood., je zásadotvornou potravinou, která působí proti překyselení.
  • nízký glykemický index
  • vhodná pro sportovce, vegany a vegetariány
  • vhodná při redukčních dietách
  • čistí organismus
  • více

Rajčata

rajčata jsou zdrojem antioxidantu lykopenu, které snižuje riziko zánětů, působí proti volným radikálům. Pokud chcete využít vlastnosti a Rajčeúčinků lykopenu na maximum, tak je nutné je konzumovat vařené. Rajčata vám také prospějí, pokud jste vyznavači štíhlé línie, podporují proces hubnutí
  • pozor, ale na rajčata z dovozu, poznáte je podle chuti. Jsou sice pohledově krásná, ale obsahují minimum vitamínů a minerálů - prázdná slupka
  • více.
„Aby rajčata přežila dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá – zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je nenávratně ztracena". Více
 

Domácí mléko (z farmy, nejlépe nepasterizované nebo šetrně pasterizované)

přestože, máme léto a dostatek sluníčka, které je zdrojem tzv. vitamínu slunce, je nutné vitamin D dopňovat vitamin D i v průběhu zimního vitamin Dobdobí. Mléko z farmy získané z chovu pěstovaného na zelené louce je ideálním zdrojem vitamínu D i vápníku. Vitamín D je velmi důležitý vitamin pro naše tělo, potřebují ho buňky, aby mohli správně fungovat. Díky nedostatečného přijmu vitamínu D dochází k demineralizaci kostí.V současnosti je dodostatek vitamínu D v těle u mnoha důsledkem rostoucího počtu chorob. Vitamín D přijíme ze slunce a nebo z potravy. Vitamin D je tzv. depotní - játra nasají a postupně jej uvolňují v potřebném množství pro tělo.
  • mléko a mléčné výrobky, zdroj vitamínu D
  • vejce zdroj vitamínu D a vitamínu B12
  • ryby, játra, tzv. zelené maso
  • více

Jablka, hrušky

jablka hrušky jsou velmi opomíjené superpotraviny s obsahem quacetinu - antioxidant který působí jako přírodní antihistanikum a blokuje látky, které způsobují alergie. Slupka jablek a hrušek je velmi výživná a obsahuje spoustu výživných látek: quarcetin, včetně vitamínu C a železa, medi a zinku. I u jablek a hrušek platí, nejlepší jsou od domácích pěstitelů
  • zdroj pektinu
  • má antibakteriální účinky
  • více.

Vlašské ořechy

vlašské ořechy už svým tvarem nám ukazují, pro jakou část těla jsou vhodné. Pro mozek mají vlašské ořechy blahodárné účinky ( jsou Vlašské ořechyzdrojem tuků - omega 3, 6, serotoninu, proteinů, vlákniny, minerálů, vitamínů skupiny B, A a E)
  • dobré je kombinovat vlašáky i s jinými ořechy (lískové, kešu, mandle, para a další...)
  • brainfood- podporují kognitivní funkce mozku
  • zdroj omega 3
  • každá tepelná úprava ořechů sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin
  • 11 přínosů vlašských ořechů
  • více
TIP: Ořechy by měly být ve vodě louhovány minimálně 24 hodin. Během té doby je dobré vodu vyměnit, stačí 2x-3x. Není to časově nijak náročné, ale výsledek vás určitě překvapivý. Ořechy, které tímto způsobem získáte, jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.
 

Přírodní losos

pokud nemáte dostatek omega 3 a trápí vás stres nebo deprese, tak kromě ořechů a semínek je vhodný losos, tuňák  z volného chovu. Kromě toho že losos v sádkách může obsahovat toxické látky, tak má i vyšší obsahu tuků, protože má nedostatečný pohyb.
  • losos ze sádek může obsahovat velké mnoství toxických látek (antibiotika, rozložené plasty atd.)
  • kvalita ryb
  • více

Kyselina listová, zastoupená listovou zeleninou

konzumace zeleniny, která obsahuje vitamin B9, je nejvhodnější v syrovém stavu. Tepelnou úpravou se ztrácí až 90% kyseliny listové. Kyselina přispívá k normálnímu metabolismu homocisteinu. Kyselina listová působí v interakci s vitaminem C a B12. Více

Bobule

mezi bobulovité ovoce patří borůvky, arónie, maliny, ostružiny, angrešt, hrozny, jahody atd...Tyto letní plody jsou významným zdrojem antioxidantů, které působí proti stárnutí a současně půdporují obranyschopnost organismu.
  • antioxidanty - působí proti stárnutí
  • brainfood - podporují mozkové funkce
  • zdroj energie s nízkou kalorickou hodnotou
  • více

Vejce

vejce jsou zdrojem vitamínů skupiny B,(včetně kyseliny listové, B12 a cholinu), vitamínu A, D. Prospívají paměti, působí proti stresu a depresím jsou vydatným zdrojem kompletních proteinů. Nejvhodnější jsou vejce od domácích pěstitelů, kde mají slepice výběh a živí se trávou, broučky, a dalšími přírodními složkami. Na dokrmování se používají kopřivy, obilí, skořápky, zbytky z kuchyně atd, ne jak známe z Tisku, kde se živí toxickými látkami...

Pomeranče

pomeranče patří společně s ryktnikem, amalaki, arónií, šípky mezi vydatné zdroje vitamínu C, který podporuje tvorbu kolagenu, chrupavek a urychlují hojení popálenin, zlomenin atd.
 

Petržel

je výborným zdrojem vitamínu K. který prospívá správnému srážení krve, snižuje riziko vzniku zánětů a působí jako prevence osteoporóze. Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B1, B2, B3, B9, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List petržele obsahuje větší množství kyseliny listové.
  • vhodná pro těhotné ženy, které potřebují kyselinu listovou
  • podporuje chuť k jídlu
  • více

Kurkuma

exotické koření, které je původem z Indie s obsahem kurkuminu, který je silným antioxidantem, působí tak proti volným radikálům. Nejúčinější Kurkumaje kurkumu při přípravě pokrmů konzumovat s černým pepřem. Kurkuma má antiseptické, protinádorové, protibakteriální účinky a působí jako prevence rakoviny. Kurkuminoidy obsažení v kurkumě jsou až 5x účinnější než vitamín C a E.
TIP: kurkumu může také použít na duchucení pokrmů místo skořice
 

Zelenina s vysokým obsahem vody

tato zelenina zejména v letních měsících perfektně hydratuje organismus a navíc doplní tělo a mozek spoustou výživných látek. Tato zelenina  také výborně zasytí, osvěží a jsou zdrojem vlákniny.

Káva

káva a její konzumace je často medializovaná jak s kladnými tak zápornými účinky. Vědci a odborníci je na jedné straně zavrhují, aby je jiní Kávaopět vyzdvihovali. Tento stav již trvá po dobu více jak 30 ti roků.Káva je zdrojem kofeinu, který podporuje bdělost, podporuje dobrou náladu i dlouhodobou paměť. Pokud ji však popíjíme příliš, tak se pozitivní účinky překlopí v negativní účinky(překyselení organismu, závislost, odvodnění organismu atd..).
 

Dýně

srpen je dobou sklizně dýní hokajdo, které jsou ideální pro přípravu polévek. Dýňová semínka jsou velmi výživná a obsahují spoustu Dýňové semínkovýživných látek: omega 3, tryptofan,  kyselina listová, zinek, vápník selen a další. Jsou výbornou výživou pro náš mozek, které mu  dodávají potřebné žiny, které podporují pozornost, soustředění a paměť. Více

Červené víno

hrozny jsou zdrojem resveratrolu, který je silným antioxidantem, krý působí proti stárnutí
 

Diskusní téma: Víte co máte v lednici?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>