Ocet

používá se na dochucování pokrmů, do salátů, dresinků, omáček a marinád. Přidáním bylinek do octa lze jeho léčebné účinky ještě více znásobit (kostival, velandule, petržel, echinacea, eukaliptus.). Používá se také na kloktání a zábaly (mírní otoky).
 

Druhy octů:

  • jablečný ocet - připravuje se zkvašením jablečné šťávy, obsahuje mnoho užitečných látek, které nastartují organismus
  • balzamikový ocet - italský ocet, obsahuje až 30% šťávy z nejluxusnějších odrůd bílého hroznů (původně vyroben ze šťávy bílého hroznů a čistého octa)
  • vinný ocet - používá se ve  ve Středomoří
  • lihový ocet - vyrábí se většinou z destilovaného alkoholu, který se získává z žita, brambor či cukrové řepy
  • pivní ocet - vyrábí se z piva, obsahuje velké množství bílkovin a vitamin B12
  • rýžový ocet - oblíbený hlavně v Asi, používá se na sushi

Ocet a jeho účinky na zdraví:

  •  v malém množství čistí tělo a podporuje trávení
  • znírňuje nadýmání např. u luštěnin
  • na čištění zubů a sliznice v ústech
  • na kloktání se doporučuje 1 lžíce octa do sklenice vody
  • prospívá narušené střevní flóře
  • snížuje krevní tlak či vysoký cholesterol
  • působí proti krvácení z nosu
  • působí proti ekzémům, akné a stařeckým skvrnám
  • hojí řezné rány
  • pro mykóze chodidel - vinný ocet

Co je umeocet?

Umeocet nezaměňujte za ocet, neobsahuje kyselinu octovou (ocet), ale kyselinu citrónovou. Více
 
Použití: Ocet se používá na dochucení, ale i na odstranění vodního kamene
  • na praní: Ocet je unikátní v tom, že dokáže dobře odstranit nejenom skvrny, ale dokáže dobře odstranit také pachy
  • ocet lze použít také na namáčení prádla
  • dokáže doslova odstranit neodstranitelné, chcete na oblečení eliminovat třeba stopy od potu, nebo od deodorantu
  • ocet dokáže změkčit,to platí jak o běžném oblečení, tak i o ručníku nebo osušce. Dále oblečení prospěje také v tom, že dokáže výrazně obnovovat barvy. 

Jak aplikovat ocet do pračky?

A jak ocet při praní využívat? Velmi jednoduše. Místo pracího prášku do příslušné přihrádky nalijete zhruba půl skleničky octa a zapnete program, jak jste zvyklí. A budou se dít doslova zázraky. Po vyndání bude prádlo čisté, svěží, měkké a zápachu po octu se rozhodně bát nemusíte. Ten se odstraní při máchání. Navíc při odtoku ocet také pomůže vyčistit vaši pračku.

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>