Bezlepkové potraviny

bezlepková dieta - celiakie, je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku (glutenu) a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Tyto změny vedou k porušenému vstřebávání všech živin, minerálů, vitaminů i vody, stupeň této poruchy je odvislý od tíže postižení sliznice – proto se vyskytují různé klinické formy od plně rozvinutých až k formám neúplným či zcela bezpříznakovým.

Seznam bezlepkových superpotravin:

Vliv lepku ( glutenu ) na organismus

proč potraviny obsahující lepek ničí mozek? Důvodem je složenina dvou bílkovin - gliadinu a gluteninu nazývaná lepek nebo gluten. Například pšenice způsobuje zmenšování mozku a omezuje jeho činnost, a právě nadměrná konzumace pšenice je klíčovou příčinou demence. Důvodem je že nyní pšenice obsahuje až 40x více lepku než před 30 roky. Při konzumaci glutenu ( lepku ) dochází v těle k tvoření zánětlivých ložisek, které mohou přecházet v chronické záněty, které trvale oslabují tělo a snižují imunitu a stojí za příčinou většiny nemocí ( včetně demence, rakoviny ).
To je také důvod proč přbívá lidí, kteří jsou citliví a alergičtí a potýkají se dlouhodobě s problémy, až nakonec zjistí že příčinou je lepek ( celiakie - bezlepková strava ).
Důvod je jasný, lidské tělo není schopno pojmout a zpracovat takový obsah sacharidů, který každý den přijímáme.
 

Co je lepek?

lepek neboli gluten je složenina gluteininu a prolaminu. Problém lepku by nebyl tak vážný, pokud bychom jej konzumovali pouze v obilninách. Lepek se používá v potravinářském průmyslu, protože má skvělé pojivé vlastnosti, pro výrobu polotovarů ( uzeninách, omáčkách, jogurtech, cereáliích atd...)
  • toxická látka, která způsobuje tzv. pšeničné břicho

Potraviny obsahující lepek:

  • pšenice
  • žito
  • ječmen
  • koláče
  • pečivo
  • nudle
  • sušenky
  • krupice
  • vločky
  • cereálie
  • strouhanka
  • krupice
  • knedlík

Skryté zdroje lepku:

  • salám
  • paštika
  • hořčice
  • kečup
  • tatarka
  • hotové dresinky
  • masox
  • bujón
  • čokoláda s malým obsahem kakaa
  • nugát, karamel
  • marmeláda
  • želatinové výrobky

 

Diskusní téma: Bezlepkové potraviny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>