Homocystein (hcy)

homocystein je toxická aminokyselina (vzniká přirozemě při metabolismu z aminokyseliny methioninu), která byla objevena v roce 1932. Vědce však začala zvýšeně zajímat teprve od roku 1962, kdy byla stanovena nová klinická jednotka nemoci – homocystinurie, tedy výskyt homocysteinu v moči.

  • čím nižší hladina homocisteinu, tím lépe (4-10)

Pokud v organismu probíhá vše tak, jak má, buněčný homocystein se v průběhu látkové výměny rozloží na dále zužitkovatelné neškodné látky. K tomuto procesu jsou nutně zapotřebí některé vitaminy skupiny B - B9 kyselina listová, vitamin B6 a B12, někdy i B2. Jestliže nejsou přítomny v dostatečném množství, dochází k poruchám, homocystein zvyšuje hladinu v krvi a vzniká takzvaná hyperhomocysteinemie.

  • vysoká hladina homocysteinu (hyperhomocystemie) není příčinou, ale pouze následkem nedostatku vitamínů B11 a B12 - (důsledkem je potom Infarkt, mrtvice, Alzheimerova choroba...)
  • zvýšená hladina homocisteinu slouží jako indikátor nedostatku kyseliny listové u osob se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob
  • zvýšená hladina homocysteinu poškozuje enzymy, bílkoviny, cévní stěny, podporuje vznik cholesterolu a volných radikálů, narušuje biochemické reakce
  • čím vyšší je koncentrace homocysteinu v krevní plazmě, tím větší je i riziko vzniku civilizačních chorob

Co způsobuje vyšší hladinu homocysteinu?

jde o soubor tzv. civilizačních onemocnění. Vysoká koncentrace homocysteinu (společně s nedostatkem mikronutrientů a celkovým překyselením organizmu) patří mezi hlavní příčiny civilizačních chorob:

  • kardiovaskulární onemocnění srdce a cév
  • žaludeční a dvanáctníkové vředy
  • zánětlivá onemocnění střev
  • revmatismus
  • demence včetně Alzheimerovy choroby , Parkinson, roztroušená skleróz
  • chronický únavový syndrom
  • poruchy plodnosti, předčasné porody
  • potraty, vrozené vývojové vady plodu
  • alergie
  • pokles imunity
  • nádorová onemocnění
  • zvýšení hladiny škodlivého LDL cholesterolu
  • překyselování organismu
  • působí na rychlou tvorbu vrásek

Otrava  homocysteinem vzniká nenápadně, je dlouhodobá a až dosud zůstávala skrytá za různými výše uvedenými chorobami. Při poruše metabilismu se homocystein hromadí v buňkách, přechází do krve a začne vyvolávat shora uvedená poškození. Je k tomu vybaven značnou toxicitou a chemickou agresivitou. Vitamíny skupiny B - B6, B9 - kyselina listová a B12 zajišťují  proměnu homocysteinu v neškodící látky.

Rizikové skupiny, kde může být vyšší hladina homocisteinu:

  • vegani a vegetariáni (chybí vitamin B12) - může mít homocystein hladinu 60
  • alkoholici
  • kuřáci
  • lidé nad 50 let (s věkem hladina homocysteinu stoupá)
  • těhotné
  • obecně je u mužů hladina vyšší než u žen

Co můžeme udělat pro normalizaci hladiny homocysteinu?

  • omezit konzumaci průmyslově vyráběných potravin (tavené sýry, uzeniny, těstoviny, knedlíky, pečivo, sladké pečivo, sladká jídla, slazené limonády) - clean eating
  • změna stravovacích návyků (vysoký příjem vitamínů)
  • upravit acidobazickou rovnováhu
  • užívat přesně stanovené dávky zcela obyčejných vitamínů, které snížují toxický homocystein až k hranici absolutní bezpečnosti 6,4 mmol/l.
  • vitamin B9 - přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu

Přírodní zdroje vitamínů skupiny B

  • B9 kyselina listová:  tmavě zelená listová zelenina, mrkev, kvasnice, játra, žloutky, meruňky, avokádo, dýně, fazolě a celozrnné obiloviny. 
  • Vitamin B6 pyridoxin: pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (červená, hnědá, černá), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka a listová zelenina. Vařením, skladováním a zpracováním se ztrácí až 50% vitamínu B6
  • Vitamín B12 játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty. Vitamin B9, B12 a železo působí v interakci,měli by být v rovnováze
“Hcy je nejlepší předpovědní factor, který vám napoví, je-li vám předurčeno dožítí vysokého věku v dobrém zdravotním stavu, nebo naopak: předčasně úmrtí a trápení se různými civilizačními chorobami!” 
karelerben.cz

Odkazy na vědecké práce o homocysteinu

POTRAVINA B6 pyridoxin B9 kyselina listová B12 kobalamin Železo
Avokádo ano ano ne ano
Špenát ne ano ne ano
Červená řepa ano ano ne ano
PIVOVARSKÉ KVASNICE   ANO    
JÁTRA     ano ano
HOVĚZÍ MASO ano ano ano ano
VEPŘOVÉ MASO ano ne ano ano
RYBY losos ano ne ano ano
MLÉKO ano ano ano
 
ne
Vejce       ano
CIZRNA ano ano ne ano

 

Biochemické zdraví - Dr. Hořejšová

Diskusní téma: Homocystein

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>