Pesticidy

pesticidy jsou chemické látky, které se používají na likvidaci škůdců, ochraně rostlin a skladování zásob. Tyto toxické látky obsažené v půdě a ve vodě dostávají do organismu, kde působí negativně na lidské zdraví. Znepokojení vyvolává především zjištění, že účinkují při daleko nižších koncentracích, než jaké se doposud považovaly za toxické. V Česku se spotřebuje cca  1,7 kg pesticidů na hektar zemědělské plochy ročně.
  • nezvyšují zemědělskou produkci, pouze omezují ztráty způsobené chorobami a škůdci a snižujít tak náklady na práci
  • bez používání by poklesla o 40 % produkce (u obilovin je to asi 30 %, zatímco u zeleniny 50 % a u ovoce dokonce 75 %)
  • úspora práce a peněz je však vykupována dlouhodobým poškozováním životního prostředí, ničením půdy a velmi pravděpodobně také zhoršeným zdravím lidí
  • tzv. koktejlový efekt pesticidů na zdraví - nikdo nezkoumá účinek pesticidů v jejich kombinaci a v čase

Negativní vliv pesticidů na zdraví:

  • působí negativně na vývoj nervové soustavy (poškozují nevratně mozek)
  • zvyšuje riziko vzniku leukémie u dětí
  • narušují hormonální systém člověka a jiných živočichůrozvoj rakoviny
  • podráždění kůže, očí a plic
  • hyperaktivita, porucha pozornosti (ADHD)
  • postupná neplodnost u mužů a žen
  • poruchy pohlavních orgánů u mužů a žen
  • vrozené vývojové vady
  • poruchy imunitního systému včetně alergií a autoimunitní onemocnění
  • nejcitlivější skupinou jsou malé děti, těhotné ženy nebo starší a nemocní lidé

Znečištění vody pesticidy:

Znečištění potravin pesticidy:

V novém výzkumu bylo toto zjištění potvrzeno také u dospělých jedinců. Vědci v Austrálii zjistili, že lidé, kteří konzumovali výhradně ekologickou stravu po dobu jednoho týdne, zaznamenali 90 % snížení expozice pesticidů. Výsledky ukázaly, že lidé kteří přešli na BIO stravu mohou výrazně snížit expozici pesticidů, což dokazuje, že ekologická strava hraje klíčovou roli. Více
  • limit pesticidu pro BIO potraviny je 0,01 mg/kg

Jak se dá odstranit část pesticidů z ovoce a zeleniny?

 
Pesticidy se ukládají ve všech částech plodin - na povrchu, ve slupce i uvnitř. Na povrchu najdete jen menší část pesticidů, jsou to ty, které byly použity těsně před sklizní nebo až po sklizni (např. přípravky proti plísni). Důkladné omytí ovoce a zeleniny je důležité, ale s některými pesticidy toho moc nezmůže. Odstraněním slupky se zbavíte mnohem většího množství nežádoucích látek, na druhé straně tím odstraníte mnoho těch užitečných, protože ve slupce se často koncentruje velké množství živin.
Pokud nechcete přijít o vitamíny, použijte k odstranění všech zdraví škodlivý látek směs octa, vody a mořské soli. Jak postupovat? Nejprve ovoce typu jablka hrušky omyjte teplou vodou, aby se odstranil vosk, kterým je toto ovoce stříkáno proti vysychání. Ovoce a zeleninu namočte do roztoku z vody a octa (alternativně jedlá soda bikarbona). Směs udělejte v poměru 90% vody a 10% octa a přidejte lžičku mořské soli. Nechte zeleninu nebo ovoce ve vodě namočenou po dobu 15 - 20 minut a poté ji omyjte pod tekoucí vodou.
  • alternativně: roztok sody bikarbony, tedy jedlá soda,  v jednoprocentní koncentraci dokáže odstranit z povrchu ovoce či zeleniny až 80 procent nežádoucích látek, ovoce a zeleni nu nechejte v tomto roztoku působit cca 15 min.
  • alternativou je také okrálení nebo oloupání slupky, nevýhodou je, že se ale zároveň připravíte o velké množství živin, které vnější vrstva obsahuje
  • ocet a čistá voda, roztok v koncentraci 1 : 10, ovoce a zeleninu nechte v roztoku cca 15-20 min a následně opláchněte vodou
  • jablečný ocet zničí až 98 bakterií a škodlivin, roztok s vodou v koncentraci 1 : 10, plody necháme působit cca 20 min. a pak opláchneme ve vodě
  • jedlá soda, citronová šťáva a voda, ve 1000ml důkladně rozmícháme jednu lžíci citronové vody, 2 lžíce jedlé sody, plody vložíme na 10 min. do roztoku a pak opláchneme
  • grapefruitová šťáva - jedna lžíci, lžíci jedlé sody, sálek bílého octu a vody, rozmícháme a touto směsí postříkáme plody necháme 5 min. působit a omyjeme vodou.

Potraviny z obchodů, které mohou obsahovat pozůstatky pesticidů:

  • jablka, broskve, jahody, hrozny, dovážené nektarinky
  • celer, špenát
  • sladká paprika, okurky, cherry rajčata
  • dovezený hrášek
  • brambory
Další oblastí, kde se můžeme setkat s pesticidy jsou čistící a kosmetické přípravky.
 
 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>