Vitamíny

Vitamíny (esenciální organické látky) patří mezi základní živiny, které jsou duležité pro správnou funkci a rozvoj lidského organismu. Získáváme je přirozeně  ze stravy, protože si je tělo nedokáže samo vyrobit (na rozdíl třeba od psů a koček, kteří tuto schopnost mají. U vitamínů však platí, že škodí jak jejich nedostatek, tak jejich přebytek. Proto je dobré o nich vědět alespoň základní informace.

Již dlouho je známo, že vitaminy jsou nezbytné pro tvorbu imunitních buněk, protilátek a tzv. signálních látek podílejících se na imunitní reakci. Denní potřeba vitamínů může být malá, závisí ale na dostupnosti vitamínů, normální funkci imunitního systému a energetického metabolismu.  To je důvod, proč nedostatek vitaminu urychluje stárnutí a zvyšuje výskyt infekčních chorob a rakoviny, což výrazně snižuje dobu trvání a kvalitu života.

V současné době kvalita ovoce a zelenina díky praxi v komerčním zemědělství vedly k tomu, že množství vitaminů A, B 1 , B 2 a C se snížilo o min.30%. Například vitamin E  téměř úplně zmizel ze salátu, hrášku, jablek, petrželi. Množství vitaminů ve špenátu může být až 30 krát ménší než v jiných zelených plodinách. Jinými slovy, dokonce i zcela vyvážená stravy nemusí poskytovat tělu potřebné vitamíny.

  • rozpustné ve vodě ( vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, B13, B14, B15, H (B7) a C), přebytečné vitaminy vylučujeme z těla
  • rozpustné v tucích ( vitaminy A, D, E,  K , K2)

Vitamíny a těhotenství: ženy v době těhotenství  nezbytně potřebují získat dostatek bílkovin, tuků a sacharidů, a vitamínů (zejména vitamíny A, C, B 1, B 6, kyselina listová (B9), E. Je nezbytné, aby tělo ženy obsahovalo všechny tyto mikronutrienty před početím dítěte a během těhotenství a kojení).

Signály, které vysílá tělo, pokud má nedostatek vitamínů a minerálů

  • vypadávání vlasů
  • zhoršená pleť
  • šeroslepost a kožní potíže - nedostatek vitamínu A
  • žaludeční problémy, zažívání
  • krvácení dásní, paradontóza, únava (nedostatek vitamínu C)
  • bledé rty (signalizují nedostatek železa - anémie) - důsledkem je  únava, vyčerpanost, vypadávání vlasů, lámání nehtů (zdrojem železa je např. čočka, špenát, tmavá listová zelenina)
  • náchylnost k zlomeninám a osteoporóze - vitamin D  (mandle, tučné ryby, červené maso..)
  • mastné vlsy, předčasné šedivění, zápach z úst, popraskané koutky, bolesti hlavy, poruchy spánku , stížené dýchání - nedostatek  vitamínu B (listová zelenina, ořechy, losos, semínka..) 
  • extrémně bledá pokožka - příčinou může být nedostatek vitamínu B12 - důsledkem je zvýšený výskyt akné, zvýšenou únavu či jiné problémy s pokožkou (zdrojem vejce, mléčné výrobky, maso)
  • oteklá víčka - kromě nedostatku a přetěžování očí to může být nedostatek jódu - (zdroj: vejce, brusinky, jahody..)
  • suché vlasy - lámaní vlasů, vznik lupů, svědění pokožky hlavy - příčinou může být nedostatek biotinu (ořechy, semínka, houby, avokádo)

Ztráta vitamínů:

  • Při vaření  mléka dochází u kterých vitamínů v něm obsažených ke snížení.
  • V průměru 9 měsíců v roce Evropané jídí zeleninu pěstovanou ve sklenících nebo hydropóniích,  nebo jsou dlouhodobé skladovány. Takové ovoce a zelenina mají již nižší hladinu obsahu vitaminu ve srovnání se zeleninou čerstvou.
  • Po třech dnech skladování potravin v chladničce dochází ke ztrátě 30% vitamínu C (při teplotě místnosti, je to dokonce 50%).
  • Při tepelném zpracování potravin je ztraceno cca 25%-100% vitamínů.
  • S ohledem na vitaminy jsou zničeny (vitamin B 2 , je velmi aktivní), vitamin A je vystaven ultrafialovému záření.
  • Oloupaná zelenina obsahuje mnohem méně vitamínů ( mrkev, okurka,brambory...)
  • Sušení, zmrazování, mechanické zpracování, skladování v kovové nádobě, pasterizace snižuje také významně obsah vitaminů
  • Obsah vitaminů v ovoci a zelenině se velmi liší v různých ročních obdobích.

Vitamíny a imunitní systém:

  • Vitamíny skupiny B pomáhají stimulovat imunitní systém, aktivitu při stresu, po operaci nebo po úrazu
  • Multivitaminy, které obsahují vitamín A, C, D, E, B 6  přispívají k posílení imunitního systému
  • Vitamín B 6  stimuluje syntézu nukleových kyselin, které jsou nezbytné pro růst buněk a produkci protilátek pro boj s infekcí
  • Vitamin C a kyselina askorbová zvyšují aktivitu makrofágů v boji proti infekčním virům
  • Vitamín E zvyšuje odolnost vůči nemocem ve všech věkových skupinách, a to je důležité zejména u starších pacientů
  • Je dokázáno, že děti, jejichž rodiče jim pravidelně davají vitamíny, zřídka trpí rozšířenými infekčními nemoci, akutními respiračními infekcemi, záněty středního ucha, záněty nosních dutin

Provitamin A

goji - kustovnice čínská, rybí tuk, vajíčka, játra, mrkev, mléko a mléčné výrobky, margarín, žluté ovoce, citrusové plody, žlutá a listová zelenina

Betakaroten: Mrkev, petržel, špenát, jarní zelenina, meloun, rajčata, chřest, zelí, brokolice, meruňky

Vitaminy skupiny B - rozpustné ve vodě

skupina vitamínů B působí i na mozek a mozkové funkce, vitamin B15 je například označován jako antistresový, pyridoxin se podílí na produkci serotoninu, (tj. látka obsažená v mozku, zlepšuje náladu), nedostatek kyseliny listové může způsobovat deprese, Deficit thiaminu a riboflavinu může také přispět k tvorbě depresivních syndromů. Potraviny s obsahem vitamínu skupiny B, omega kyselin a dalších výžívných látek jsou označovány jako Brainfood. Vitamíny skupiny B pomáhají stimulovat imunitní systém, aktivitu při stresu, po operaci nebo po úrazu. Podporují energetický metabolismus. Jsou také vhodné při redukčních dietách v kombinaci s aktivním pohybem.

Nedostatek vitaminů skupiny B je ostatně spojován s některými neurologickými potížemi nebo depresemi. 

Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
Upozornění: neni to 100%, pro lepší efekt a účinek při přisátí prospívá i vitamin C.
 

Vitamin C ( kyselina askorbová ), rozpustný ve vodě

citrusové plody, jahody, paprika, květák, rajčata, meloun, brambory, listová a brukvovitá zelenina, arónie, šípek, rakytnik řešetlákový

Vitamin D, rozpustný v tucích, tzv. sluneční vitamín

vitamin D nám pomáhá vyvarovat se rakovině, srdečním onemocněním, pádům a následným zlomeninám, autoimunitnícm onemocněním, cukrovce a depresím.

Zdrojem vitamínu D je sluneční záření, rakytnik, chlorella, rybí tuk, sardinky, tuňák, tresčí játra, losos, slaneček, mléko a mléčné výrobky

Vitamin E, rozpustný v tucích

vejce, luštěniny, obilné klíčky, hrášek, rakytnik řešetlákový, sójové boby, rostlinné oleje, ořechy, růžičková kapusta, listová zelenina, špenát, plnozrnné obilniny

Vitamin F

je nezbytný pro správnou srážlivost krve. Jeho nedostatek způsobuje snadnou tvorbu modřin, podlitin a krevních sraženin.

Mezi zdroje vitaminu K patří rostlinné oleje, slunečnicová a lněná semínka, konopné semínko loupané, sójové boby, obilné klíčky, arašídy, ořechy, švestky, avokádo a mandle

Vitamin K, rozpustný v tucích

spirulina, arónie, jogurt, žloutek, olej ze sójových bobů, rybí tuk, chaluhy, listová zelenina - kapusta, špenát

Vitamin K2, rozpustný v tucích

vitamin rozpustný v tucích, plní vlastní funkci a tou je vychytávání vápníku z extracelulárního prostoru a vázání do kostí. Vitamín K2 je nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny. Vitamin K2 se začíná rozšiřovat od roku 2013. Vitamin K2 obsahují husí játra, tvrdé a měkké sýry, vaječný žloutek, máslo
 

Vitamin H ( biotin ) B7

játra, ledviny, vaječné žloutky, ale také sojové body, ořechy, špenát, houby čočka, ovoce, cereálie a chléb.játra, ledviny, vaječné žloutky, ale také sojové body, ořechy, špenát, houby čočka, ovoce, cereálie a chléb.

 Vitamin P ( biovlavonoidy )  rutin

citrusové plody (zvláště jejich bělavá slupka pod kůrou), meruňky, borůvky, šípek, třešně, pohanka, arónie

více o vlavonoidech ( bioflavonoidech

Vitamin R (vitamin B10)

Doporučený denní příjem jednotlivých vitamínů

 

Vitamín Muži Ženy
Vitamín A 900 µg 700 µg
Vitamín B1 1,2 mg 1,1 mg
Vitamín B2 1,3 mg 1,1 mg
Vitamín B3 16 mg 14 mg
Vitamín B6 1,3 mg 1,3 mg
Vitamín B9 400 µg 400 µg
Vitamín B12 2,4 µg 2,4 µg
Vitamín C 90 mg 75 mg
Vitamín D 5 µg 5 µg
Vitamín E 15 mg 15 mg
Vitamín K 120 µg 120 µg
 

Vitamíny - rozpustné vo vode

 
  • Vitamín B1, Vitamín B3, Vitamín B6, Vitamín B12, B13, B15, B16
  • Vitamín B2, Kyselina pantoténová, Kyselina listová ( B9), Vitamín C
  • Vitamín H (biotin - vitamin B7), Vitamín P (rutin)

Vitamíny - rozpustné v tuku

 
  • Vitamín A, Vitamín D, Vitamín E, F,  Vitamín K

Popis vitamínov

 
  • Vitamín A - slúži hlavne na podporuje imunity, zraku a obnovu buniek
  • Vitamíny skupiny B - komplex vitamínov B. Zaisťujú hlavne správne trávenie, metabolizmus a chudnutie
  • Vitamín C - najúčinnejší antioxidant, podpora imunity, chráni a obnovuje bunky, prevencia pred rakovinou a oveľa viac
  • Vitamín D - pomáha pri tvorbe kostí, kĺbov, zubov, prevencia Osteoporózy
  • Vitamín E - chráni bunky, podporuje imunitu, prevencia kardiovaskulárnych ochorení a tvorí svalstvo
  • Vitamín K - komplex vitamínov K, zabezpečuje zrážanie krvi
  • Vitamín P - antioxidant, pevnosť ciev, odstraňuje vysoký cholesterol, znižuje "zlé" tuky

Vitamíny

Vitamíny pre vaše telo a zdravú výživu

08.06.2016 09:17
Čo je to zdravá výživa? Zdravá výživa, je vlastne novodobý životný štýl, kedy v našom jedálničku sú kvalitné potraviny, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a sú zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších výživných látok. Dôležitá je vyváženosť a pestrosť stravy, obmedzenie tukov, cukru, soli a škodlivých...

Diskusní téma: Vitamíny

Titulek: Rozinky co v sobě obsahují. Vložil: Petr Šátek Datum: 01.03.2024

Co v sobě obsahují Rozinky

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>