Zácpa

příčinou zácpy a nadýmání je nejčastěji nezdravá strava bez obsahu rostlinné vlákniny, špatná peristaltika střev ( hlavně po uzívání antibiotik ) a málo pohybu. Tvrdá stolice je příčinou zácpy. Zácpou trpí stále více lidí. Nepravidelné a namáhavé vyprazdňování, kdy je stolice tuhá, suchá a zapáchá, je důsledkem zpomalení látkové výměny a narušení normálních funkcí střeva, hromadí se hnilobné baktérie a probíhají kvasné procesy při kterých vznikají jedovaté látky, které prostupují střevní stěnou do krve. Tím dochází k postupnému otravování těla. Zácpa bývá průvodce bolesti hlavy, chronických zánětů různých orgánů, nádorových onemocnění, křečových žil a další.

Zácpa je způsobena: 

  • nedostatkem vlákniny ve stravě ( vlaknina podporuje střevní pohyby- peristaltiku, váže na sebe vodu )
  • nepravidelnou stravou
  • přejídáním
  • nedostatkem tekutin ( pije ráno na lačno teplou tekutinu, nepijeme během jídla, ale min.15minut před jídlem a 30 min. po jídle)
  • nedostatkem pohybu
  • stresem
  • hormonálními poruchami
  • překyselením organismu díky ( černému čaji nebo kávě )

Které potraviny prospívají při zácpě?

 

  • semínka -sezam, slunečnice, lněné semínko díky vysokému obsahu vlákniny s slizu
  • luštěniny a obiloviny
  • sušené švetky, meruňky, švestky
  • jablk, hrušky, fíky a datle
  • bobulovité ovoce( jahody, arónie, borůvky, brusinky, goji, rakytnik, maliny)
  • skořice
  • lněný olej, dýňový olej, rakytnikový olej
  • sacha inchi
  • banány
  • ananas
  • ostropestřec mariánský pro očitu jater ( při očistě jater a střeva dojde následně k eliminaci nadýmání a zácpy )
  • listová a kořenová zelenina
  • med - kávová lžička před spaním
  • hořčičný olej
  • kokosová voda

Domácí léčba zácpy 

vláknina pokud je obsažena ve stravě podporuje střevní pohyby - peristaltiku. Současně vláknina na sebe váže vodu a tak změkčuje střevní obsah a usnadńuje jeho vylučování. Pokud nemáme pravidelnou stolici, můžeme ji navodit klystýrem ( klystým s cca 2 decilitry studené - vlažné vody zavěďte do konečníku, nálev udržte cca 1 minutu a pak se vyprázdněne).
Projímavé účinky způsobují : čerstvé švestky, jablka, fíky, jahody, lékořice, špenát, kysané zelí
 

Pro odstranění zácpy prospívají:

  • klystýr
  • prokrvení břicha ( masáží, osprchování studenou vodou )
  • půst s dostatkem tekutin
  • zamezit přejídání

Jak pít vodu při problémech se zácpou?:

  • ráno na lačno 1- 2 sklenice vody
  • pijeme 15 min před jídlem, ne během jídla a potom 30 min., po jídle

Fíková kůra na odstranění zácpy:

cca 6 fíků namočíme do 4 decilitrů vody na min.8 hodin, po té vodu vypijeme a fíky sníme, účinek můžeme zesílit tak, že fíky mačíme 24 hodin v olivovém oleji. Až je stolice pravidelná můžeme kůru ukončit.

Diskusní téma: Zácpa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>