Hloh obecný - hložinky

Hloh obecný (Crataeus oxyacantha, je nazýván i jako srdeční lék) je menší strom - keř dorůstající výšky 2-7 metru s trnitými větvičkami. Oválné plody, zvané malvičky, sytě červené až červeno hnědé barvy (průměr plodů 5-9mm) nevýrazné chuti s 2-3 semínky. Hloh je zdrojem flavonoidů (rutin, hyperosid ), vitamínů skupiny B, C. Ideální místo pro hloh jsou slunné meze nebo podél silnic. Plody hložinek se využívají např. na přípravu marrmelády, na čajový nálev ze sušených květů, listů i sušených plodů.

Z hlohu se využívají:

  • listy (listy se sklízejí od jara) jsou nejúčinnější je tinkturaHloh obecný plod
  • čerstvé pupeny  (např. do salátů)
  • bílé květy před plným rozkvětem (květy květen až červen)
  • plody (plody září a říjen) - sušené plody je vhodné v čajových směsích kombinovat s rakytnikem
  • čerstvě vylisovaná šťáva
  • tinktura z hlohu

Hloh a jeho účinky:

  • zlepšuje čínnost srdce a krevního oběhu
  • působí protiskleroticky
  • dokáže rozšiřovat věnčité cévy, zvyšovat zásobu srdeční energie, u nemocných se srdečními nemocemi zlepšuje výkonnost srdečního svalu a upravuje srdeční arytmii (díky flavonoidům)
  • u nemocných s hypertenzí snižuje krevní tlak
  • působí proti nespavosti a migrénám
  • rozšiřuje a odvápňuje tepny a cévy (zabraňuje kornatění tepen)
  • blokuje enzymy oslabující srdeční sval a tím posiluje výkonnost srdce jako pumpy
  • brání tvorbě tukových plátů ve věnčitých srdečních tepnách
  • působí protiskleroticky, zklidňuje srdeční neurózu, užívá se na doléčení infarktu myokardu, v prevenci ischemické choroby srdeční, při otocích srdečního původu, migrénách nebo klimakterických potížích
  • vhodné užívání pro staré lidi postiženými "srdeční slabostí"
  • chrání kolagen, bílkovinu tvořící součást pojivové tkáně, která je poškozena některými nemocemi, především artrózou a artritidou
  • šlechtěné odrůdy Hlohu nemají žádné léčebné účinky
  • zlepšuje činnost srdečního svalu 
  • zmírňuje nepříjemné stavy při menopauze 
  • podporuje trávení 
  • zmírňuje průjmové stavy 
  • příznivě působí při léčbě ledvinových a močových kamenů 
  • funguje jako prevence infarktu a angíny 

Kontraindikace: hloch se nedoporučuje užívat v kombinaci s léky, konzultovat s lékařem, nejsou známé toxické ani negativní vedlejší účinky

Čaj z plodů a květů hlohu

Dozrálé plody mají oranžovo-červenou barvu a používají se ve formě čaje, tinktury nebo se z nich zvyknou dělat i zavařeniny nebo džem. Jedna čajová lžička květů hlohu se přelije šálkem vařící vody a nechá se 5 minut přikryté stát. Přecedí a pije se vždy jeden šálek před jídlem a před spaním. Můžeme též přelít několik plodů hlohu 1 l vařící vody a nechat je na noc v termosce. Následující den pijeme 3 denně před jídlem.

  •  je vhodný k podpůrné léčbě lehčích forem zvýšeného krevního tlaku, zlepšení průtoku krve v srdci, k podpoře srdeční činnosti
  • hloh je "srdeční bylinou", podporuje normální činnost srdce, normální funkce nervové a oběhové soustavy
  • zdroj provitamínu A, C, E, K, železa, vápníku, hořčíku
  • více
Jednu lžičku sušených mletých plodů hlohu zalijte vroucí vodou a louhujte 9 – 11 minut. Pak čaj scedíme a teplý čaj pijte podle potřeby 1 – 3 krát denně. Dosladit můžeme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Nepřekračujte maximální dávku třikrát za den. Čaj pijte vždy teplý a čerstvý.
 

Marmeládu z plodů hlohu

na přípravu marmelády potřebuje1 kg hlošinek, 500 g cukru krupice a 0,5 l vody. Vše dohromady povaříme na mírném ohni do změknutí. Následně vše prolisujeme přes jemné síto, marmeládu podle chuti dosladíme (můžeme přidat citron, mátu, meduňku, med) a znovu vaříme na mírném ohni, až dokud nezíská požadovanou rosolovitou konzistenci. Plníme do čistých nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme po dobu 15 minut a při teplotě 90 stupňů.
 

Tinktůra z květů hlohu

Příprava tinktury z květů hlohu: květy zalijeme lihem ( lékařský ethanol ) a 14 dní ponecháme v uzavřené láhvi, občas důkladně protřepeme.  Uchováváme v tmavých lahvičkách. Dávkujeme 3x denně 20 kapek na lžíci vody.

Marmeláda z plodů hlohu se solí a pepřem

Snídaňová směs z ovoce s chia semínky, banánem, plody z přírody - hloh, arónie, trnka

Diskusní téma: Hloh - hlošinky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>