Dýně

Dýně obsahuje velké množství vody a vlákniny, tak i semínka. Ta jsou zase cenným zdrojem vysoce nenasycených mastných kyselin, které potřebujeme pro dýchání buněk a výstavbu jejich stěn, pro přepravu cholesterolu, činnost žláz, i pro přiznivý stav kůže a sliznic. 
Nejoblíbenějším a také nejzdravějším druhem dýně je dýně Hokkaido. Použití této dýně v kuchyni je také velmi snadná, protože ji nemusíte zdlouhavě loupat.
 

Dýně hokajdo

dýně hokajdo je nízkokalorická zelenina, obsahuje téměř 90 vody, je zdrojem vlákniny, proteinů, nenasycených mastných kyselin, hořčíku, selenu, sodíku, draslíku, zinku, chlóru, zinku, železa, luteinu nebo fosforu. Ve velkém množství je obsažen také beta-karoten, vitamíny A, B1 a B2. Velmi oblíbená je dýňová polévka, dobře zasystí a prospívá zdraví.

Jak prospívá dýně?

  • podporuje regeneraci a působí proti stárnutí buněk (kyselina nukleová)
  • podporuje trávení (zdroj vlákniny)
  • podporuje regeneraci jater
  • podporuje zdraví srdce (draslíku, vlákniny a vitaminu C) a  ledvin 
  • podporuje nervový systém a mozek (brainfood)
  • pomáhá při zažívacích potížích, podporuje vylučování škodlivých látek z těla
  • má močopudné a žlučopudné účinky
  • podporuje imunitní systém 
  • snížit riziko vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty a plic (betakaroten, vitamíny A, C)
  • prospívá zdraví vlasů, nehtů, zubů
  • podporuje zdraví očí (díky vitaminu A a betakarotenu)
  • podporuje proces hubnutí, pomáhá při redukci tuku a udržování váhy
  • působí pozitivně na mužskou plodnost a stav prostaty
  • je pomocníkem při onemocnění žaludku, slinivky nebo sleziny.
  • působí také proti střevním parazitům, jako jsou roupy nebo škrkavky
  • vařené dýně (šálek) obsahuje více cenného draslíku než banán – 564 miligramů oproti 422 miligramům
  • snižuje hladinu glukózy v krvi, zlepšuje toleranci glukózy a zvyšuje množství inzulinu, které tělo produkuje
  • více o účincích dýňových semínek
  • zdroj elektrolytů

Jak připravit dýňovou polévku?

Uvařenou dýni můžeš sníst na sladko i na slano. Smíchej třeba se lžičkou kokosového oleje, medu a posypej skořicí a vychutnej si ji jako lahodné pyré. Nebo posypej balkánským sýrem, oblíbeným kořením a podávej s pokrájenými rajčaty a černými olivami. Skvěle chutná i rozmixovaná dýně s avokádem. Přidej lahůdkové droždí, česnek, sůl a pepř a natírej ji jako pomazánku na celozrnný toast. Ta chuť tě jednoduše dostane!
 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>