Violka vonná (fialka)

violka vonná (Viola odorata) je symbolem jara (stejně jako podléška, prvosenka jarní, plicník nebo sedmikráska), tato léčivá bylina (10–15 cm Violka vonnávysoká) s fialovými květy roste nejčastěji v listnatých lesích, na okraji luk, u plotů nebo březích potoků a řek, častěji tam však najdeme violku rolní, která však tolik nevoní. Fialky jsou bohaté na vitamin A a C, saponiny, flavonoidy (anthokyany - květy), sliz, alkaloid violin, glykosidy, kyselinu salicylovou, rutin a množství jiných prospěšných látek. Rutin obsažený ve fialkách má vynikající účinky na cévy a pomáhá chránit vitamin C před oxidací. 

Violka vonná a její účinky:

  • pomáhá uvolnit dutiny, zmírňuje kašel
  • podporuje  očištění jater a žlučníku kombinace květů a listů fialek s listy pampelišky (salát)
  • podporuje vykašlávání, pomáhá při zahlenění (vylučuje hleny) a virózách (nálev z fialek)
  • vhodná na nemoci dýchacích cest, podporuje vykašlávání (saponiny)
  • vynikající účinky na cévy a pomáhá chránit vitamin C před oxidací (rutin)
  • má močopudný účinek, používají se k léčbě dýchacích cest, bolesti v krku, kašle, chrapotu a nemocech průdušek
  • vhodná při při migréně,a při problémech s klouby
  • vhodná při astmatu, bolestech hlavy
  • podporuje očistu krve a imunitní systém
  • působí také při revmatismu, dně a zánětech svalstva (tinktura z violky)
  • na hemoroidy (violka v kombinaci s přesličkou rolní)
  • violka obsahuje také methylsalicylát, jehož složení je velmi podobné s acylpirinem - zmírňuje bolesti hlavy a také lehce snižuje teplotu
  • zdroj vápníku, květy fialek a sedmikrásek - vhodné do jarních salátů
  • více

Použití: na přípravu pleťové vody, fialkového oleje, tinktury a čaje, čerstvá je vhodná do jarních salátů a polévek

Čeleď: patří do violkovitých (Violacea) 

Sběr: pro léčebné účely se sbírají květy (v březnu a dubnu) a listy

Skladování: suché, temné místo v uzavřené nádobě

Kontraindikace: nemá, použití konzultujte s lékařem

Stanoviště, výskyt: ejčastěji v listnatých lesích, na okraji luk, u plotů nebo březích potoků a řek

Signatura: mravenci roznášejí semínka violky do okolí

Jak připravit fialkový sirup?

Čerstvé umyté kvítky fialek ( hrst květů) spaříme vroucí vodou (1000ml) a nálev necháme 12 hodin stát. Pak přecedíme a nálev svaříme s cukrem  (1?25kg nejlépe třtinového cukru) do sirupové hustoty. Před koncem varu přidáme citrónovou šťávu ze dvou citronů a promícháme. Plníme do sterilizovaných lahviček z tmavého skla, pečlivě uzavřeme. Při potížích s vykašláváním užíváme 3 x denně 3 lžičky fialkového sirupu

Jak připravit fialkový čaj na vykašláváni?

 čajovou lžičku přelijeme 250 ml vroucí vody a louhujeme 10 minut a následně scedíme, popíjíme před jídlem maximálně dva šálky denně

Jarní čaj z čerstvých květů fialek

hrst čerstvě natrhaných květů violky zalijte 500 ml vroucí vody, přikryjte a nechte 5 minut louhovat, poté scedíme
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Fotogalerie: Violka vonná

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>