Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29

Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, Mandleplné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se jí syrová, ale mnoho lidí také přidává jako přísady do salátů, masa a dalších pokrmů. Mandlové mléko je také lahodný nápoj a používá se jako alternativa kravského mléko..Mandle můžete jíst přímo, nejlépe na lačný žaludek zvýšit a urychlit vstřebávání jejich živin. Můžete je máčet ve vodě přes noc, takže si je dáte ráno ke snídani. Drcené mandle jsou také skvělá ozdoba pro řadu pokrmů.

Co vše mandle obsahují:

Mandle jsou bohatým zdrojem vitaminu E a vitamínů skupiny B, vápníku, fosforu, železa a hořčíku..Obsahují také zinek, selen, měď . Ve srovnání se všemi ostatními ořechy, jsou plné živin a prospěšných složek. zejména omega 3 a 6 masných kyselin.

Mandle a jejich výhody pro zdraví:

  • pomáhají při vývoji a zdraví mozku (brainfood) -  riboflavin a  L-karnitin 
  • pravidelná konzumace mandlí přispívá ke zvyšování hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL) a snižují hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL). Tato rovnováha je životně důležitá pro zdravou hladinu cholesterolu a snížení LDL (špatného cholesterolu) je vždy dobrá věc
  • mono-nenasycené tuky, bílkoviny a draslík obsažený v mandlích jsou prostředkem pro zdravé srdce
  • vitamin E je účinný antioxidant a také snižuje riziko srdečních chorob
  • přítomnost hořčíku v mandlích mohou zabránit infarktům
  • jsou také výborným zdrojem kyseliny listové (pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, který způsobuje mastné plaky v tepnách)
  • flavonoidy ve slupce mandlí v kombinaci s vitaminem E tvořit silný štít proti poškození stěn artérií
  • jsou velké zdroje alkalických materiálů,  využívají sílu imunitního systému, jakož i zvýšují schopnost odvrátit nemoci 
  • vitamin E nalezený v mandlích ovlivňuje všechny hlavní onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Výzkum skutečně prokázal, že lidé, kteří mají vysokou hladinu vitaminu E jsou ve skutečnosti o 30-40% méně pravděpodobné, že vzniknou srdeční choroby
  • mandle mají dvě velmi důležité mastné kyseliny, a to jak linolovou a kyseliny linolenovou (pomáhají snižovat záněty v těle)
  • mastné kyseliny také pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL cholesterolu) a podporují zdravou pokožku a vlasy
  • přítomnost manganu, mědi a riboflavinu v mandlích pomáhají při produkci energie a rychlosti metabolismu
  • mandle zlepšují pohyb potravin přes tlusté střevo, čímž se zabrání nahromadění a následně rakovině tlustého střeva 
  • pomáhají ke snížení reakčního vzestup hladiny glukózy a inzulínu po jídle
  • pomáhají regulovat absorpci a zpracování glukózy, čímž se celý proces mnohem hladší a následně bezpečnější
  • mandle obsahují kyselinu listovou, která pomáhá snižovat výskyt vrozených vad u novorozenců
  • stimuluje zdravý růst buněk a tvorbu tkáně
  • pomáhají ke snížení reakčního vzestup hladiny glukózy a inzulínu po jídle
    pomáhají regulovat absorpci a zpracování glukózy, čímž se celý proces mnohem hladší a následně bezpečnější
  • mono-nenasycené tuky obsažené v mandlích dobře zasytí a brání přejídání
  • mandle jsou bohaté na vlákninu a stejně jako většina ostatních potravin bohatých vlákninu, pomáhají předcházet zácpě. Je však rovněž důležité pít velké množství vody, při jídle mandle urychlují proces trávení
  • mohou dokonce snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby

Jak jíst mandle?

Mandle mohou být konzumovány v mnoha způsoby, můžeme je přidat do jogurtu nebo do ovesné kaše, mletí mandle můžeme použít na výrobu lahodné mandlové másla a mléka , solené a pečené mandle jsou výborné k vínu a sírům, mandle se používají do proteinových nebo zeleninových koktejlů, syrové pro přímou konzumaci...atd..

Kde koupit mandle?

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>