Quinoa ( merlík chilský )

Quinoa je prastará obilnina původem z Jižní Ameriky (Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie). Byla zdrojem potravy Inků a Aztéků a patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And - v Peru, Bolívii, Chile či Ekvádoru (kukuřice, brambory, Quinoa). Quinoa je díky obsahu výživných látek vhodnější náhradou rýže. 
Quinoa bílá, červená a černáQuinoa je přirozené bezlepková potravina, proto je vhodná pro celiaki.  více...  Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: bioflavonoidy (včetně kvercetinu a kempferolu) vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, CA, C,  kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. Quinoa patří mezi pseudocereálie, nebo také pseudoobiloviny - stonek, na kterém její zrnka rostou, se nesklízí kvůli klasu, ale právě kvůli semínkům.
  • quinoa bílá - má jemnou máslovou chuť
  • quinoa červená - je křupavější s oříškovou příchutí 
  • quinoa černá - nejkřupavější a chuťově nejvýraznější

Quinoa a její účinky na zdraví:

  • podporuje nervový systém - brainfood
  • antioxidant
  • bezlepková obilnina
  • podporuje růst svalstva - kompletní bílkovina
  • obsahuje minerály důležité pro růst kostí (vápník, železo a fosfor) - v mnohem vyšším množství, než je tomu u pšenice, ječmene nebo kukuřice
  • má zvýšený obsah aminokyseliny histidinu, který je významný především ve výživě kojenců a malých dětí,
  • vhodná pro vegany, sportovce, celiaki, vegetariány a Clean eating - zdroj rostlinných kompletních proteinů
  • působí jako prevence osteoporózy
  • doplněk při redukčních dietách
  • podporuje trávení (zdroj vlákniny)
  • zdroj omega kyselin
  • podporuje ledviny
  • zásadotvorná potravina
  • zdroj energie
  • zvyšuje pocit nasycení (vhodná při redukčních dietách)
  • nízký glykemický index (53)
  • působí příznivě na hladinu glukózy v krvi
  • snížuje úroveň krevních cukrů a cholesterolu
  • protizánětlivé, protivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky
  • nevýhodou může být snižené vstřebávání vápníku (kyselina fytová může částečně bránit jeho vstřebávání, namočením nebo naklíčením quinoy se většina kyseliny fytové odbourá)
  • podporuje metabolismus a regeneruje tkáně
  • podporuje lepší spánek (díky kombinaci hořčíku a vápníku)
  • podporuje vylučování toxínů, díky obsahu nerozpustné vlákniny
  • působí proti srážení krve
  • působí proti volným radikálům (vitamin E) a zpomaluje proces stárnutí
  • podporuje proces otěhotnění
  • pomáhá při prevenci revmatických zánětů
  • vhodná jako prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny, vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin
  • dobře stravitelná a nenadýmá
  • více
Příprava: před vlastní přípravou by se zvláště nebalená quinoa měla zbavit saponinů, takže se ji nebojte namočit do vody a asi tak 2x propláchněte. potom vaříme v osolené vodě, poměr vody je stejný jako rýže (2 díly vody na 1 díl semínek quinoa). Vaříme po dobu 14 – 18 minut
Použití: můžeme kombinovat se slzovkou a dalšími zdravými obilovinami a luštěninami, příloha k masu, do salátů, do kaší, rizota, na zahuštění polévek
Chuť: neutrální

Quinoa příprava a recepty:

Pečená kořenová zelenina s Quinou

Quinou uvaříme v osolené vodě v poměru 2 : 1 a necháme vychladnout. Zeleninu si omyjeme a nakrájíme na stejné velké kousky. Nakrájenou zeleninu pokapeme olivovým olejem, osolíme a vložíme do trouby péct na 200 ° C po dobu 10-12 minut nebo  až do měkka.
Upečenou zeleninu smícháme s uvařenou Quinou a česnekem. Dozdobíme balsamicovým octem, medem, petrželkou nebo dle chuti.
  • 1 hrnek semínek quinoa 
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká petržel
  • 1 menší červená řepa
  • 1 lžíce olivového oleje ( hořčičný, řepkový, z černého kmínu)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce octa Balsamico
  • 1 lžíce medu
  • nasekaná petžlenová nať

Semínka Quinoa?

Quinoa články

 

Quinoa

V této rubrice nejsou žádné články.

Diskusní téma: Quinoa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>