Glutathion

Glutathion (GSH) je tripeptid (složen ze tří aminokyselin) složený z aminokyselin kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu, nacházející se v buňkách živočichů, rostlin i bakterií. Glutathion je silný antioxidant a vzniká v játrech. Je koenzymem enzymu glatathion peroxidázy, který v těle mění jedovatý a karcinogenně působící peroxid vodíku na neškodnou vodu a molekulární kyslík. Pokud máme nedostatek glutathoinu, mnohem rychleji stárneme, na pokožce se nám tvoří skvrny, hrozí nám diabetes, onemocnění plic a zažívacího traktu a dokonce Parkinsonova nemoc.
 

Nízký obsah glutathoinu v těle je spojen s rychlým stárnutím, makulární degenerací (skvrnami na pokožce), diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami. Rizika nejsou uváděna. Pouze u přípravků, které jsou určeny pro inhalační podání, může dojít u citlivých osob (astmatiků) ke spazmům bronchů.

  • zdroje glutathoinu: brokolice, zeli, květák, pivovarské kvasnice, bioaktivní syrovátkový protein, gluthatoin je obsažen ale i v mase či ovoci
  • potraviny bohaté na síru podporují produkci glutathionu: česnek, cibule a dále brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha
  • cvičení a sport podporuje zvyšování hladiny glutathoinu
  • tělo si vyrábí tento antioxidant sámo, jeho produkce se s věkem snižuje
  • nezdravá strava, znečištění, toxiny, léky, stres, trauma, stárnutí, infekce a radiace poškozují všechny vaše glutathiony

Jak působí glutathion na zdraví:

  • zlepšuje činnost lymfocytů a fagocytů a tak bojuje proti zánětům
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a zmírňuje ji
  • potlačuje příčiny některých očních chorob - šedý a zelený zákal
  • snižuje nitrooční tlak a odstranit příčinu šedého zákalu
  • zlepšuje činnost a zvyšuje výkon srdce a zabraňuje vzniku řady srdečních chorob
  • zlepšuje stav nervového systému, zlepšuje průběh nervových i psychických onemocnění (např. psychózy, schizofrenie apod.)
  • snižuje produkci cytokininů, které se podílejí na autoimunitních onemocněních
  • zvyšuje protinádorovou imunitu a podporuje protinádorový účinek
  • bojuje proti virovému poškození jater
  • chrání před radiačním zářením a snižuje citlivost na alergeny
  • zlepšuje únavový syndrom
  • zlepšuje výživy vlasových kořínků
  • podporuje trávící systém
  • zlepšuje metabolismus všech buněk organismu a zabraňuje tak jejich předčasnému stárnutí.
  • mírní následky onemocnění slinivky a zvyšuje sníženou produkci inzulín
  • pomáhápři diabetu, zlepšuje jeho stav a chrání orgány těla před diabetickým poškozením
  • podporuje kardiovaskulární systém
  • podporuje detoxikační proces v játrech, odstraňuje těžké kovy, nejrůznější toxická farmaka, ale také následky elektromagnetického záření a UV záření
  • podporuje zvýšenou činnost ledvin a chrání je před nemocemi, stejné platí i pro činnost jater (chrání je před vznikem cirhózy
  • podporuje proces přeměny škodlivého peroxidu a odstranění aktivního kyslíku hraje velkou roli glutathion, který brání vzniku hydroxylového radikálu
  • chrání organismus před oxidačním stresem (podílí se na odstraňování peroxidu vodíku)
  • chrání před poškozením kyslíkovými radikály
  • Glutathion umí převést alkohol na netoxickou látku a tak kocovině zabránit

Co snižuje hladinu glutathoinu?

  • silný oxidační stres
  • špatná životospráva (málo pohybu, nevhodné stravovací návyky, toxické látky atd.)
  • různé patologické stavy
  • strava (zejména vysoký obsah cukrů a dalších toxických látek)

Jak se projevuje nedostatek glutathoinu v těle?

  • rychlým stárnutím
  • makulární degenerací
  • diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí
  • křečovitými stavy
  • Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami (Alzheimerova choroba, demence)
  • rakovina

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>