Kouřový bod u olejů

kouřový bod je mezní teplota při které se začínají rozkládat tuky ( dochází k tukové degeneraci )  a produkuji kouř - škodlivé látky pro naše zdraví.

Jak se orientovat při použití olejů při smažení, vaření, pečení a grilování?

  • rostlinné tuky mají vyšší kouřový bod než živočišné ( vyjímku tvoří např. Margaríny - ztužené tuky, které mají kouřový bod nižší než máslo )
  • rafinované oleje a světle oleje - vyšší kouřový bod ( platí pravidlo čím je rostlinný olej světlejší tím má vyšší kouřový bod ), je to způsobeno odstranění nečistot z oleje při rafinaci
  • kouřový bod není kostantní, čím déle se olej zahřívá tím se kouřový bod snižuje
  • u použitého oleje díky nečistotám se též snižuje kouřový bod
  • oleje dlouhobobě vystavené slunci a pokojové teplotě degradují - snižuje se kouřový bod

Příklady kouřového bodu u nejběžnějších olejů:

Olej

Kvalita

Kouřový bod

Mandlový olej

 

216°C

Avokádový olej

Rafinovaný

271°C

Avokádový olej

Nerafinovaný, panenský

190-204°C

Maslo

 

121–149°C

Řepkový olej

Expeller Press

190-232°C

Řepkový olej

S vysokým obsahem

kyseliny olejové

246°C

Řepkový olej

Rafinovaný

204°C

Ricinový olej

Rafinovaný

200°C

 Kokosový olej 

Extra Panenský (Nerafinovaný)

177°C

Kokosový olej

Rafinovaný

232°C

Kukuřičný olej

Nerafinovaný

178°C

Kukuřičný olej

Rafinovaný

232°C

Bavlníkový olej

 

216°C

Lněný olej

Nerafinovaný

107°C

Ghí (Inické přepuštěném máslo)

 

252°C

olej z hroznových jader

 

216°C

olej z lískových oříšků

 

221°C

Konopný olej

 

165°C

Vepřové sádlo

 

188°C

Olej z makadamových oříšků

 

210°C

Hořčičný olej

 

254°C

Olivový olej

Extra panenský

191°C

Olivový olej

Panenský

199°C

Olivový olej

Pomace

238°C

Olivový olej

Extra lehký

242°C

Olivový olej, vysoká kvalita (nízká kyselost)

Extra panenský

207°C

Palmový olej

Difractionated

235°C

Arašídový

Nerafinovaný

160°C

Arašídový olej

Rafinovaný

232°C

Rýžový olej

 

254°C

Světlicový olej

Nerafinovaný

107°C

Světlicový olej

Častečně rafinovaný

160°C

Světlicový olej

Rafinovaný

266°C

Sezamový olej

Nerafinovaný

177°C

Sezamový olej

Častečně rafinovaný

232°C

Sojový olej

Nerafinovaný

160°C

Sojový olej

Častečně rafinovaný

177°C

Sojový olej

Rafinovaný

238°C

Slunečnicový olej

Nerafinovaný

107°C

Slunečnicový olej

Častečně rafinovaný

232°C

Slunečnicový olej

Rafinovaný

227°C

Slunečnicový olej, s vysokým obsahem mastných kyselin

Nerafinovaný

160°C

Tea tree oil

 

252°C

Rostlinný tuk

 

182°C

Olej z vlašských ořechů

Nerafinovaný

160°C

 Olej z vlašských ořechů

Častečně rafinovaný

204°C
 

 

Diskusní téma: Kouřový bod u olejů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>