Tummo

meditace tummo (vizualizace a dýchání) - vnitřní oheň, díky kterému se dokáží mniši zahřát i ve velké zimě tak, že teplota těla dosáhne na povrchu cca 50°C
  • Meditace Tummo se předává ústní tradicí tedy již od časů Buddhy a patří mezi pokročilejší praxe
  • pro zlepšení síly tummo se používá speciální barvy oblečení 

Čeho lze používáním Tummo dosáhnout?

  • zvýšená koncentrace a důvěra v sebe
  • zlepšení fyzického a duševního zdraví
  • zlepšení paměti
  • zvýšení či snížení teploty o 8,3 °C
  • dosažení osvícení
  • více

Jak správně realizovat meditaci Tummo?

Tento druh meditace stojí na vizualizaci a dýchání. Pro dosažení výsledků je nezbytné, abyste přesně následovali instrukce.
Sezení: Seďte vzpřímeně, ale tak, aby vám to bylo pohodlné. Přesné instrukce k sezení najdete v příspěvku o základech meditace. Vyprázdněte se: Představte si, že je vaše tělo jako balón – prázdné a duté. Pokožka je jasně zářící a tělo nic neváží, nejsou v něm žádné orgány. Vydržte, dokud tento pocit nebude dostatečně silný. 
Hlavní kanál: Představte si zhruba 1 centimetr tlustý “kanál”. Je to malá trubice, která se táhne celým tělem od vrchu vaší hlavy až k vaší hrázi. Vedlejší kanály: Nyní si představte dva vedlejší kanály. Každý začíná v jedné nosní dírce a pokračuje okolo vašeho obočí dolů podél hlavního kanálu až pod pupek, kde se s hlavním kanálem spojí. Všechny kanály jsou jako potrubí ve vašem těle. Věnujte chvíli upevnění této vizualizace. 
Dech: Představte si, že váš dechu klesá dvěma vedlejšími kanály a spojí se do centrálního kanálu těsně pod pupkem (asi pár cm před páteří). Představte si velmi malou a velmi horkou kouli světla v hlavním kanálu v okolí pupku a váš dech zapálí tuto ohnivou kouli, která se tak stává velmi horkou. Nyní zadržte dech v horké kouli na 5 – 15 sekund (zkušení jogíni dokáži zadržet dech i na několik minut). Jakmile by se vám začala motat hlava, začněte dýchat opět normálně! V průběhu meditace na dech příliš netlačte, abyste předešli hyperventilaci! 
Zvyšování energie: Tento bod je nepovinný, ale pomáhá zvýšit teplo a prohloubit koncentraci. Jakmile zadržujete svůj dech uvnitř hlavního kanálu v malé kouli tepla těsně pod pupkem, přitáhněte energii zespoda nahoru a shora dolů a uzavřete ji zpět v kouli tepla. Zespoda nahoru ji přitáhnete tím, že zatnete perineální svaly (jako byste zadržovali moč). Současně polkněte sliny, abyste vyvolali pocit, že tlačíte na kouli tepla shora dolů. Experimentujte s tím. Můžete zkoušet nejprve zatnout svaly a teprve pak polykat sliny či naopak. Dělejte to tak, abyste dosáhli co nejlepšího pocitu, že v malém prostoru u pupku hromadíte a uzavíráte obrovské množství energie. 
Uvolnění energie: S výdechem nosem veškerou nahromaděnou energii uvolněte. Vypusťte energii hlavním kanálem a nechte ji vytrysknout vrchní částí hlavy jako fontánu. Jak energie prochází hlavním kanálem, profukuje veškeré bloky v energetických centrech solar plexu, srdce, krku, třetího oka a korunní čakry. Pročišťuje se celý energetický systém. Pokud se potřebujete uzdravit, můžete si představit uvolnění energie do všech částí těla. 
Postup opakujte. Začněte s meditací o délce 2 – 5 minut. Nepřekračujte tuto délku dokud s meditací nezískáte dostatek zkušeností. 
Říká se, že tibetská buddhistická metoda Tummo je jednou z nejnáročnějších technik meditace. I když instrukce mohou znít složitě, ve skutečnosti se jedná o jednoduchou praxi. Její schopnost přinést výsledky přímo závisí na vizualizaci, kterou zlepšíte pravidelným opakováním této meditace. 

Čtěte více na: https://www.buddhaweb.cz/meditace-tummo/
 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>