Nadýmání, bolesti břicha

Plynatost - onemocnění se vyznačuje zvýšenou produkci nebo nedostatečným vylučováním střevních plynů, což vede k nadměrnému hromadění. Plyny, které zůstávají v těle způsobují bolesti břicha - nadýmání, které je způsobeno na příčině trávením sacharidů a nedostatek trávících enzymů. Nadýmání též může být způsobeno znečištěným střev a játry. Nadýmání je často doprovázeno po užívání antibiotik, kdy je nutné  harmonizovat peristaltiku střev pomocí probiotik a prebiotik.  Více...
 

Nadýmání - příznaky:

vzedmuté břicho je důsledkem roztažené trávící trubice - nadměrný obsah plynů ( např. nadýmavá jídla ). Větry vyvolané nestrávenou potravou často vedou k průjmovému onemocnění.
  • bolestivě nafouklé břicho
  • odchod větrů
  • kručení ve střevech
  • střevní křeče

Které potraviny způsobují nadýmání?

  • luštěniny ( hrách, fazole, čočka, sojové boby )
  • laktóza
  • některá zelenina ( např. brokolice, česnek, cibule, zelí, květák...)
  • ovoce ( broskve, třešně, melouny, banány..)
  • žito, pšenice
  • sladidla ( sorbitol, aspartam či mannitol )
  • plnotučné mléko, smetana
  • čerstvé pečivo, určité druhy tmavého chleba
  • nápoje sycené kysličníkem uhličitým ( coca cola )
  • po užívání antibiotik ( jejich účinkem je narušena správná peristaltika střev )
Luštěniny namáčíme: před vařením namočíme luštěniny cca na 12 hodin do vody a následně můžeme je můžeme v této vodě uvařit.
K luštěninám, zelí a kapustě přidáváme koření a byliny usnanující trávení ( rozmarýn, šajvěj, tymián, kurkumu, kmín, fenykl, čerstvý nastrouhaný zázvor..) Po jídle si můžeme dát čaj s meduňkou.
 

Co naopak brání nadýmání?

zdravá pravidelná strava bez přejídání ( podtravu musíme důkladně rozžvýkat ), eliminace stresů, psychické zátěže a dostatek pohybu

Nápoj proti nadýmání:

  • proti nadýmání si připravíme čaj z fenyklu, kmínu, heřmánku a meduňky. Smes zalejeme 250ml vroucí vody, necháme asi 10 - 15 min. vyluhovat a slijeme. Nápoj pijeme po jídle, ale vždy čerstvý
  • odvar z majoránky, máty a pelyňku - užíváme 1 - 2 lžíce po 2 hodinách
 

Diskusní téma: Nadýmání

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>