Meruňky

Meruňky pochází původem ze Severní Číny a patří k nejcenějším ovocným peckovinám, plod má krásnou sametovou oranžovou barvu, sklízí na Meruňkyzačátku prázdnin vy peckují se a následně se suší. Meruňky obsahují vlákninu, provitaminu A, C, B2, B3, B5, B6, B9, K, E, hořčíku, vápníku, křemíku, draslíku a železa. Největším světovým  producentem sušených meruněk je Turecko a Čína. Sušené meruňky jsou dobrým zdrojem vlákniny. Hořká meruňková jádra jsou zdrojem vitaminu B17, betakarotenu, hořčíku, kyseliny salycilové a kyseliny listové

Varianty produktů z meruněk:

  • sušené plody ( sířené -doporučujeme omýt teplou vodou ) doporučuje konzumovat nesířené nebo v bio kvalitě
  • sekané sušené plody
  • olej z jader meruněk
  • hořká meruňková  jádra  z planých meruněk ( zdroj vitaminu B17 - amygdalinu )
  • meruňkový olej

Jak prospívají na zdraví sušené meruňky:

  • při zácpě ( stačí 4ks denně )
  • antioxidant
  • detoxikační účinky
  • působí proti nádorovým buňkám ( hořká jadérka z meruněk )
  • při anémii ( chudokrevnost )
  • prospívají nervové soustavě ( brainfood )
  • zvyšují odolnost proti infekcím
  • vhodné při redukčních dietách
  • při šerosleposti, prospívají očím
  • prospívají peristaltice střev
  • snižují hladinu cholesterolu
  • příznivý vliv na vlasy, nehty
  • prospívá zraku a suchým spojivkám
  • pro zlepšení nálady
  • při velké fyzické a psychické zátěži
  • zpomalují proces stárnutí
  • prospívá srdci a krevnímu oběhu
  • působí proti únavě a nesoustředěnosti
  • působí jako prevence Alzheimerovy choroby
  • při ztrátě ostrosti vidění a suchých spojivkách
  • protirakovinový účinek společně s hořkými meruňkovými jádry
  • prospívají proti revmatismu
  • posilují kosti
  • pomáhají při anémii
  • zlepšují zdraví srdce

Hořká meruňková jádra: pokud je jíme jako prevenci doporučujeme 3-5 jaderek (dávku zvyšujeme postupně náběhem po dobu 14dní), je vhodné kombinovat konzumaci hořkých jadérek se sušenými meruňkami.

V případě nemoci doporučujeme denně 30-50 jader. (cca 0,7 jadérka X váha v kg) ne však najednou - ale rozděleně během celého dne. V případě nemoci začínáme s 10 jadérky denně a během 2-3 týdnů zvyšujeme na konečné množství. Najednou lze sníst pouze 5-7 jader. Hořké meruňkové jadérka jsou malá, 100g odpovídá cca 200-250ks jader, tedy denní dávka je cca 20g. Lidé, kteří jsou zdraví a chtějí meruňková jadérka jíst jako prevenci, by měli denně sníst 3-10ks jader s postupným náběhem během 14 dní. Upozornění: vždy konzultujte svůj postup s ošetřujícím lékařem!!

Kde koupit sušené meruňky nebo hořká jádra z meruněk?

  • awashopbrno.cz
  • AWA centrum, prodejna zdravé výživy, Orlí 16, Brno

 

Meruňky

Sušené meruňky

28.02.2016 23:20
meruńky nám mohou nabídnout dostatek vlákniny a málo kalorií, betakaroten i rostlinné formy vitaminu A. Patří k vyhlášeným antioxidantům, které chrání naše tělo před volnými radikály. Sušené meruňky mají více kalorií než čerstvé meruňky, mají však více betakarotenu, draslíku a železa. Pro svůj...

Diskusní téma: Meruňky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>