Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19

S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým sortimentem...

Listy pampelišky

Čerstvé listy jsou lehce nahořklé (jsou bohaté na draselné soli) a jsou bohaté na vitamíny A, C, D, B (B2, B8, B11), E, K, betakarotenů, Pampeliškaaminokyselin, hořčínů (taraxin, taraxasterin, lactopicrin), dále představují významný zdroj křemíku (kyseliny křemičité), inulinu, draslíku, mědi, manganu, vápníku a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu – latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.
  • podporuje trávící soustavu a prospívá při žaludečních poruchách
  • žlučopudná bylina, pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
  • zmírňuje křeče ve žlučovodech a žlučníku
  • mírní anémii (čaj, zdroj železa) a usnadňuje vstřebávání železa
  • působí proti dně a revmatismu
  • vhodná jako řešení avitaminózy (chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitaminu)
  • povzbuzuje metabolismus (mladé listy) a tím přispívá ke snižování nadváhy
  • detoxikace zažívacího traktu (inulin a hořčiny), dokáže „propláchnout“ ledviny a zároveň zbavuje jaterní tkáň toxinů
  • pročišťuje krev a reguluje vysoký krevní tlak
  • více

Listy medvědího česneku

zelené listy medvědího česneku najdeme ve vlhkých listnatých lesích nebo podél potůčku již od března, sbírají se do rozkvětu, potom ztrácí Medvědí česneksvoje výživné látky. Medvědí česnek obsahuje sirné sloučeniny, kyselinu L-askorbovou (vitamín C), vitamíny skupiny B (B1, B2, B9), betakaroteny, flavonoidy, silice, fytoncidy, aminokyseliny (allicin a alliin, vinylsulfid), minerální látky (vápník, hořčík , železo, selen, síra a jód). Sbírají se čestvé listy před rozkvětem (březen až květen). Medvědí česnek je naše nejoblíbenější jarní léčivá bylinka
  • detoxikace těla od těžkých kovů (při otravě těžkými kovy, jako je hliník, rtuť či olovo) v kombinaci s chlorellou a koriandrem
  • detoxikační a regenerační účinek (podobně jako kopřiva, pýr plazivý a rdesno ptačí)
  • má pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru (Allicin)
  • čistí a regeneruje játra (čestvé listy)
  • působí močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchých
  • stimulující a antiseptické vlastnosti
  • zdroj vitamínu C (pouze čerstvé listy) a betakarotenu, podporuje imunitní systém
  • přírodní antibiotikum , dezinfekce, při kašli a nachlazení (tinktura)
  • více

Bršlice kozí noha - listy a odenky

Pro léčebné účely se používá oddenek, který se sbírá od dubna do září a mladé listy, sbírané ještě před rozkvětem. Bršlice kozí noha obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamin C.
  • přírodní afrodisiakum (pozitivně ovlivňuje produkci hormonů a libido)
  • pomáhá zvyšovat produkci testosteronu a hladinu estrogenu, zejména u žen po menopauze
  • zlepšuje krevní oběh
  • preventivě působí proti ztrátě kostní hmoty
  • prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra (na na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti)
  • močopudný účinek (nálev), zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • více

Listy violky vonné

Fialka je zdrojem vápníku, železa, vitaminu C a A, dále  saponinů, glykosidů, rutinu (vitamin P), violinu (alkaloid), vonných silic, hojivého slizu a kyseliny salicylové .
  • prostředek proti kašli, protože usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a tlumí bolesti na prsou
  • má močopudné, detoxikační a antirevmatické účinky
  • protirevmatické účinky (kyselina salicylová), při dně (tinktura z violky) - potírají se bolavá místa
  • při bolestech hlavy, nespavosti a návalech vzteku (můžeme vdechovat přírodní vůni fialek)
  • vhodný při astmatu, pomáhá i při bolestech hlavy a chrapotu (nálev z violky a prvosenky)
  • pomáhá uvolnit dutiny, zmírňuje kašel
  • více

Mladé výhonky kopřivy dvoudomé

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá léčivá bylina dorůstající výšky až 150cm. Listy kopřivy obsahují proteiny, flavonoidy, karoteny, třísloviny, chlorofyl, minerály (železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor), zdroj organických kyselin (kyselinu křemičitou, šťavelovou, mravenčí, octovou a panthoitenovou), aminů (histamin, acetylcholin, serotonin), sacharidy, aminokyseliny, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B9) a C. V přírodě najdeme i příruznou kopřivy menšího vzrůstu - kopřivu žahavku.
  • močopudné účinky, čistí ledviny
  • vhodné při onemocnění jater, ledvin a žlučníku
  • zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů
  • detoxikuje tělo od těžkých kovů a podporuje metabolismus
  • působí proti překyselení organismu a čistí krev
  • při revmatismu
  • zastavuje krvácení (třísloviny)
  • snižuje hladinu krevního cukru (glukoniny)
  • více

Sedmikráska chudobka, květy

květy sedmikrásek jsou vhodné pro jarní očistu společně s kopřivou a medvědím česnekem

  • působí močopudně, stimuluje pocení, ale hlavně čistí krev
  • vhodná při dně a artritidě
  • používá se k prokrvení a ošetření zánětlivé pokožky
  • vhodná proti kvasinkám Candida
  • působí protizánětlivě, svíravě a hojivě, pročišťuje krev a ulehčuje vykašlávání
  • účinný prostředek při bronchitidě, chřipce, kašli a je vhodná k odkašlávání
  • vhodná při onemocnění žlučníku
  • více

Pažitka

na dochucení můžeme použít na jemně nakrájenou pažitku, které jarní saláty příjemně dochutí a zpestří, je vhodná do polévek i na vařené brambory společně s kmínem.

Česnáček

Popenec obecný

Popenec obsahuje množství silic, hořčin (glechomin), tříslovin, pryskyřic, organických kyselin, minerálů (draselných solí) a vitamínů, zejména vitamínu C. Kvete jemnými modrofialovými květy, po dobu až tří měsíců. Léčivé účinky bylinka po odkvětu neztrácí.

Šťavel kyselýšťavel kyselý

  • listy šťavelu obsahují bílkoviny, sacharidy, kyselina šťavelová, slizy, enzymy, minerální látky
  • vhodný do jarních salátů, má mírně kyselou chuť
  • více

Fotogalerie: Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>