Okurky

čerstvá okurka obsahuje vitamín  C, provitamín A (beta-karoten), vitamíny skupiny B, E, K, D a fytochemikálie. Z minerálních látek obsahuje křemík, síru, Okurkadraslík, sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, bór, kobalt a mangan. Okurky obsahují až 95% vody a v létě dobře hydratují. Čerstvé okurky konzumujte včetně slupky, která je právě zdrojem vitamínu C. Zajímavé je také použití okuky při vrzání dveří.
 

Okurky a jejich účinky na zdraví:

  • hydratují tělo a doplňují vitamíny
  • při snižování krevního tlaku a působí blahodárně na naše srdce a cévy
  • nízký glykemický index
  • podporují imunitní systém
  • vhodná pro zdraví kloubů (díky itamínu A, B1, B6, C a D, vápníku a hořčíku)
  • zdroj elektrolytů
  • působí jako prevence chronické zácpy
  • steroly obsažené v okurce pomáhají snižovat hladinu cholesterolu
  • mají detoxikační účinky - vyplavují toxiny z těla
  • zlepšují stav svalů, šlach, kloubů,  chrupavek
  • regulují krevní tlak (draslík, magnezium a vláknina )
  • čistí kůži  při akné a ekzému
  • čistí tělo při dně a revmatismu
  • pomáhají při zánětech močových cest
  • mírní otoky („pytle") pod očima
  • zlepšuje metabolismus
  • pomáhají při celulitidě
  • podporuje ledviny (snižují hladinu kyseliny močové)
  • vhodné při redukčních dietách (nízká kalorická hodnota), zasytí
  • pomáhají při trávení - díky vláknině a obsahu vody
  • působí proti rakovině
  • zbaví nás zápachu z úst (plátek okurky do úst a tlačte jej na patro úst jazykem po dobu 30 sekund) - zabijí bakterie v ústech zodpovědné za nepříjemný zápach
  • při zánětech dásní (šťáva z okurek)
  • zlepšuje pružnost pokožky
  • plátky okurky přiložené na oči je zbavují suchosti, otoků a zánět
  • obsahují důležitou látku enzym erepsin, který napomáhá trávení bílkovin, ničí bakterie a čistí střeva
  • okurkový plátek vložený na půl minuty do úst vylepší váš dech
  • proti kocovině -  snězte před spaním kus okurky
Okurková štáva - okurku odšťavíme na odšťavovači nebo nastrouháme  a vymačkáme šťávu. Pijeme 200 ml denně, buď celou dávku  ráno nalačno, nebo jednu dávku (100 ml) ráno, druhou odpoledne

Okurková voda, jak ji vyrobit?

Octový nálev z kyselých nakládaných okurek 

  • úleva od křečí a bolestí svalů (po každém tréninku vypít čtvrt sklenice okurkového láku společně s vodou)
  • uklidňuje pokožku po spálení sluncem - namočte vatový šampón do šálku s lákem a aplikujte na postiženou oblast
  • lék na kocovinu (než půjdete spát, vypijete trochu láku)
  • lák proti nachlazení a bolesti v krku -  jedna lžíce láku vám pomůže v boji proti nachlazení a chřipce
  • zklidňuje bolest žaludku - pomáhá při pálení žáhy nebo podrážděném žaludku
  • lák z okurek můžete použít jako hnojivo i zabiják plevele - pomůže k růstu rostlin (lilie, petrklíč nebo vlčí bob) – rostliny, které milují kyselou půdu. a  na druhou stranu lák dokáže zničit plevel.
  • dodává tělu antioxidanty a výživné látky - okurková šťáva obsahuje vysoké množství elektrolytů, vitaminu C a vápníku. I antioxidanty a výživné látky z jiných potravin se pomocí ní snadněji do těla vstřebávají.

Diskusní téma: Okurky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>