Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)

Jitrocel kopinatý, léčivá bylinka kterou nenajdete na anglickém trávníku, ale snad na každé louce, u cest i na zahradě.Měří cca 20 centimetrů dlouhé listy v přízemní růžici a květ, který je ve zralosti podobný malinké šištičce. Listy jitrocele obsahují slizové látky, kyselinu křemičitou a citronovou, vitamin C, třísloviny, hořčiny, soli draslíku, glykosid aukubin a enzymy.
 

Jak poznáte jeho příbuzné?

  • jitrocel větší (Plantago major) má širší okrouhlé listy, nejsou tak dlouhé a je také nižší, květenství je naopak delší a není dohněda a
  • jitrocel prostřední (Plantago media) je někde mezi tím. Oba by nám sice neuškodily, ale ani nepomohly
  • jitrocel kopinatý má nejvíce účinných látek

Jitrocel a jeho účinky na zdraví:

  • extrakty z listů působí proti kašli, rozpouští hlen a zklidňuje podrážděný krk
  • urychlují hojení ran a staví krvácení - čerstvé rozžvýkaných lístků přímo na ránu
  • více

Jak vyrobit jitrocelový sirup?

Z omytých a pokrájených listů jitrocele si můžete udělat na zimu med a sirup. Na jitrocelový sirup potřebujete na 1 kilogram listů, 1 litr vody a 340g hnědého cukru. Vhodíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme cukr a vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se směska nepromění na hustý sirup. 

Sirup lze vyrobit i jiným způsobem: Do menší sklenice zavařovačky poklademe vždy vrstvu lístků a vrstvu hnědého cukru, střídavě až do úplného naplnění. A necháme stát na slunci. Ideální, je-li k tomu pořádně horké a slunečné léto. Postupně se tvoří sirup (který zahleněné děti hned ochotně upíjely), zatímco proces dále pokračuje – klidně i několik dní, asi 10. Z pětilitrové sklenice vytvoříte přibližně dva litry sirupu. Po zcezení skladujte v uzavřené slenici v lednici. Sirup vydrží neotevřený několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.

Účinky jitrocelového sirupu: vhodný při kašli i nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, pomáhá při silném zahlenění (hleny rozpouští a uvolňuje). Usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. 

Užívá se po lžičkách (při nemoci 1 lžička 3x denně)

Použití: na přípravu čaje, také se dá zpracovat do salátů nebo na posypání vařených brambor - listy musí být ještě před květem
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Fotogalerie: Jitrocel

Záznamy: 1 - 2 ze 2

Diskusní téma: Jitrocel kopinatý

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

6 potravin pro zdravá střeva

21.10.2016 22:08
Jaké potraviny konzumovat pro lepší stav tlustého střeva a na podporu prevence proti rakovině? Zdraví tlustého střeva není tak atraktivní jako například podpora iminitního systému, dlouhověkost, péče o pleť, detoxikace atd...Ale je to velmi podceňovaná oblast těla. Podle Amerického institutu je...

Tajemství stoletích lidí je rozluštěno!?

17.10.2016 22:04
Skupina Italských vědců z Říma pod vedením profesora Salvatora Di Sommy zjistila, že jedním z klíčů může být nízká úroveň hormonu adrenomedullinu (ADM - protein spojený s rizikovými faktory úmrtí-rozpustný peptidový hormon), která zvyšuje množství krve...

Rýže?

10.10.2016 11:04
Každý občas zhřešíme a dopřejeme si dobrůtky, po kterých naše zažívání a vlastně i my trpíme. Proto je dobré vědět, jak zase začít regenerovat náš organismus. Jako jednu z první změn, které by pro nás nemusely být až tak hrozné, je malinká změna v příloze - rýže. Každá malá změna je...

Jak vyrobit domácí mléka?

05.10.2016 21:03
Mandlové mléko za studena mandle namočte přes noc, vodu slijte a a přidejte novou vodu, množství vody volte podle potřebné hustoty: Vodu s namočenými mandlemi rozmixujte najemno a přeceďte přes sítko, nebo ještě jemněji přes plátno. Pokud se Vám zdá získané mléko málo sladké, přidejte lžičku...

Vlašské ořechy jako domácí superpotravina

05.10.2016 12:56
V jádrech vlašského ořechu je až 70 % kvalitních nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví nutričně cenné. Bílkovin je ve vlašském ořechu 18 % a sacharidů 3 %. Ve vlašském ořechu jsou vitaminy B a E, je také zdrojem zinku, hořčíku a kyseliny listové. Ořechy jsou bohatá superpotravina,...

15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05
Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi. V...

Mandle

01.10.2016 21:43
Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a...

Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24
Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky). Klíčení ve sklenici na talíři kde koupit čerstvé klíčky Máčení Ořechy a semínka...

Exotický proteinový pohár s chia semínky

26.09.2016 23:09
Potřebné ingredience pro přípravu proteinového poháru: lžíce chia semínek hrnek mandlového nebo kokosového mléka (bio kravské mléko) lžíce práškového proteinu( konopný, hrachový, sójový, z BIO syrovátky) lžička přírodního sladidla(med, javorový, sirup, datlový sirup atd.) hrst sezónního...

Představení bezlepkový obilnin

13.09.2016 23:29
Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves Hnědá rýže Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější než...
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>