Chia semínka a dýňový olej

11.08.2015 23:21

CHIA SEMÍNKA

Chia semínka jsou v České republice hitem posledních pěti let. Tato multifunkční superpotravina si díky svým skvělým vlastnostem našla místo v jídelníčku dítěte, sportovce i dietáře. Chia jsou maličká bílá a černá semínka nenápadné rostlinky salvia hispanica původem z Jižní Ameriky, která už před mnoha a mnoha lety okouzlila Aztéky a Maye. “Chia“ v mayském slovníku znamená síla.

Co všechno chia umí a co je jejím obsahem?

  1. Velké množství živin a málo kalorií
  2. Spousta esenciálních bílkovin
  3. Velké množství vitaminů, minerálních látek (vápník , fosfor, hořčík aj.) a vlákniny, díky které i chia perfektně dlouhodobě hydratují (ve spojení s vodou až desetinásobně zvětší svůj objem)
  4. Nezanedbatelné množství omega-3 mastné kyseliny
  5. Jsou přirozeně bez lepku
  6. Nejsou geneticky modifikované
  7. CHia semínka a recepty

 

Chia semínka je snadné zasadit do jídelníčku – dají se bobtnat, klíčit, můžete nimi nahradit třeba i vajíčko či zahustit omáčku. Jsou téměř bez chuti, takže se nemusíte bát, že vám daný pokrm nějak pozmění.

Ideální denní dávka jsou dvě lžíce pro dospělou osobu.

Díky vysokému obsahu vlákniny chia krásně sytí, hodí se tedy do jídelníčku každého, kdo hubne. Studie prokázaly pozitivní působení chia na hodnoty krevního tlaku a vzniku zánětu u diabetiků.

Chia mohou sloužit jako sportovní nápoj při náročném výkonu.

Chia semínka jsou zkrátka tak fantastická, že se o nich píší i knihy. Umí toho prostě opravdu hodně. Pokud jste je ještě nezkusili, udělejte to co nejdřív, stojí to za to!

Kde koupit chia semínka?

 

DÝŇOVÁ SEMÍNKA A JEJICH POUŽITÍ

Dýňové semínko nemusí být pouhým posypem na pečivu, jeho využití může být mnohem širší. Obsah tohoto semínka je velmi nutričně zajímavý a byla by škoda jej do jídelníčku nezařadit ve větší míře. Dýňové semínko se pyšní velkým množstvím nenasycených mastných kyselin - omega 3, 6 a 9. Vysokým obsahem fytosterolů, celou řadou vitamínů (A, C, B1, B2, B3, E aj.) a minerálů - zinku, selenu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, selenu, mědi, manganu. Jeho zelená barva je navíc jasným znamením nemalého zastoupení chlorofylu. Pravidelné pojídání dýňových semínek zlepšuje kvalitu kůže, vlasů a nehtů, podporuje hojení ran a popálenin, růst vlasů a pevné kosti. 

Dýňová semínka se hojně užívají do müsli směsí, salátů a různých doma pečených sušenek, muffinů, keksů a flapjacků. Pokud nemusíte, nezahřívejte je (např. pražení) a zachovejte tak jejich plnohodnotný zdravotní přínos (enzymy, vitaminy a některé mastné kyseliny v nich nejsou termo stabilní a byli by zničeny).

Už jste někdy zkusili do salátu dýňový olej nebo Gomasio?

Dýňový olej je opravdu výborná záležitost, a pokud jste jej ještě nikdy neměli, je nejvyšší čas to napravit. Do zeleninových salátů či krémových polévek je vynikající.

Gomassio je směs soli a sezamových nebo dýňových semínek v poměru 14:1 - 22:1 (semínka:sůl). Gomasio je vhodné k dochucení salátů, polévek a vařených obilovin. Napravuje překyselenou krev, doplňuje do těla vápník, železo, vitaminy sk. B a mnoho minerálních látek.

Kde koupit dýňová semínka?