Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek

24.10.2016 16:34

Na kuchyńský stůl se nám dostane zelenina a ovoce, které aniž si to uvědomujeme zabavujeme automaticky slupku škrabou. Máme s tím spojenou práci navíc, ale hlavně zbavujeme tyto plody velmi důležitých a cených výživných látek, které jsou obsaženy právě ve slupce a končí nenávratně v koši. Stačí tedy obecně plody důkladně omýt vlažnou vodou. Pojdme si ukázat několik příkladů, které to jsou:

Brambory

Věděli jste, že 20 % živin, jako je třeba skupina vitaminů B, vitamin C, kvalitní vláknina nebo důležité minerály včetně kalcia, obsahuje právě bramborybramborová slupka? Napříště brambory pořádně umyjte a dejte do hrnce na vaření. Po vaření je také neloupejte a podávejte přímo se slupkou. Více

  • vysoký obsah vitaminu C
  • zdroj vlákniny
  • antioxidant

2. Lilek

Nebojte se, že slupka lilku zůstane i přes tepelnou úprav u tuhá a nepoživatelná. Vůbec ne! A navíc obsahuje fytonutrient s názvem nasunin, který je velmi silným antioxidantem bojujícím proti stárnutí buněk!

  • antioxidant
  • působí proti stárnutí buněk

3. Sladké brambory

Na našich talířích se zabydlují čím dál víc, ale platí to stejné jako u dobře známé brambory. Také jejich slupka obsahuje spoustu vitaminu C, draslíku a také betakarotenu! Takže v žádném případě neloupat a neloupat a podávat se slupkou!

4. Okurka

I když je okurková slupka občas trochu „náročnější“ na žvýkání, rozhodně se o ni neochuzujte! Je totiž plná důležitých antioxidantů, které posilují imunitní systém, a také kvalitní vlákniny, jež pomáhá v boji se zácpou a podporuje trávení.

5. Mrkev

Stačí ji pořádně omýt, nemusíte ji loupat. Právě nejsvrchnější vrstva mrkve totiž obsahuje většinu důležitých živin, které tahle zelenina nabízí. Je škoda je vyhodit! Více o účincích

  • antioxidant
  • zdroj betakarotenu
  • zdroj vlákniny

6. Jablko

Spousta lidí si jablka loupe kvůli těžší stravitelnosti slupek. Jenže se ochuzují o důležité antioxidanty – především quercetin a vitamin C, které jsou známé jako klíčové živiny v prevenci rakoviny. Více o účincích jablek

  • Jezte alespoň jedno jablko denně. Chráníte tak srdce i střeva a posilujete plíc
  • Čerstvé jablko obsahuje průměrně okolo 80% vody, takřka žádný tuk, okolo 14 % jednoduchých sacharidů a přibližně 5 % zdraví prospěšné vlákniny
  • A můžete si je usušit na zimu, pro zdravé mlsání

Zdroj: prostřeno