Fazole

fazole jsou zdrojem rostlinných bílkovin, ale také  minerálů ( draslík, hořčík, mangan, vápník a železo ) a vitamínů C, A, skupiny B, kyselinu listovou. Fazole MIXFazole obsahují balastní látky, které podporují činnost střev. Jsou zdravou potravinou pro játra ( zejména zelené lusky ), ledviny a močový měchýř ( tmavší druhy ). Kromě toho fazole odvodňují a omlazují. Po několika dnech a týdnech konzumace pokrmů s fazolí se budete cítit v kondici, protože fazole podporují  činnost srdce a krevní oběh. 
Při přípravě fazolí přidejte cca 1/4 až půl lžičky kurkumy
 

Klíčení fazolí - postup:

Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve specielních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lzeFazole mungo klíčky dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek. Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků. Na dně láhve vytvoříme asi 10 drobných otvorů na odtok vody a odstraníme vrchní uzávěr. Do velké 1,5 l lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchneme. Nezapomínáme pravidelně asi 3x denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po 5 dnech se láhev postupně celá zaplní a výhonky v délce 3-6 cm jsou připravená ke konzumaci. Chutí připomíná zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijeme je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou.
 
Upozornění: vyjma fazolek mungo a adzuki, které krásně klíčí, jsou všechny ostatní fazole v syrovém stavu jedovaté!

Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1283-klicky-jsou-tovarnou-na-zdravi-jak-si-vypestovat-doma-a-jak-je-pouzit-v-kuchyni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Fazole Mungo

Fazole mungo ( zelená sója) jsou malé kulovité plody olivově zelené barvy, velikosti cca 5mm
  • zdroj vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9), A, C
  • zdroj vlákniny a bílkovin
  • zdroj vápníku, hořčíku, železa, draslíku
  • bez obsahu lepku
  • dobře klíčí
Příprava: fazole mungo namočíme ve vodě na 10 – 12 hodin, vodu slijeme a vaříme v jiné vodě. Délka vaření je prom
ěnlivá, cca 30 – 60 minut a závisí na stáří semen. Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme a mungo solíme až po uvaření.
 

Fazole Adzuki

Fazole adzuki jsou malé (cca 5mm), červeno – hnědé fazole s krémově barevnými švy a s nasládlou ořechovou příchutí. Jsou velmi populární Fazole adzukihlavně v Číně, Koreji a Japonsku, kde je dokonce považují za “královny fazolí“. 
  • vysoký obsah bílkovin, fosforu, vápníku a vlákniny
  • zdroj vitaminů A a B2, nebo také zinku, draslíku a železa
  • alternativou masa pro vegany a vegetariány
  • nejlépe stravitelná luštěnina
  • brainfood
  • jsou syté a výživné
  • bez obsahu lepku
  • celá řada stopových prvků, jako například fosfor, nebo draslík
Příprava: fazole adzuki namáčíme ve vodě alespoň na 10 – 12 hodin, vodu slijeme a vaříme v jiné vodě asi 30 minut v závislosti závisí na stáří semen (čím starší tím déle). Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme. Solíme až po uvaření.
 

Fazole Bango

Bango jsou velké strakaté fazole tmavočervené až černohnědé barvy.
  • zdroj vlákniny a bílkovin
  • brainfood
  • bez obsahu lepku

Fazole Borlotti

Fazole mají nasládlou chuť s nádechem, který může někomu připomínat ořechy, jinému jedlé kaštany. Po uvaření mají jemnou krémovou texturu, zachovávají si svůj tvar a jsou pevné na skus. 
 

A jak je to s fazolemi a nadýmáním?

fazole podporují trávení a k nadýmání vedou pouze, pokud nebyli často součástí  jídelníčku a proto je potřeba je zařadit častěji. A jak správně fazole připravit? Po propláchnutí fazolí přelijte fazole vřící vodou a nechejte několik minut odstát. Před vařením vodu sceďte a v nové vodě vařte cca 10 min. až změknou. Při vaření fazolí kromě soli ( nejlépe Himalájská nebo mořská ) přidáme i koření, které brání nadýmání ( kmín, fenykl, koriandr nebo saturejku - ale ne všechno koření současně!!!).
 

Fazole a jejich účinky:Fazole a čočka

  • podporují krevní oběh a činnost srdce
  • podporují játra, ledviny a močový měchýř
  • podporují činnost střev
  • zdroj minerálů
  • odvádějí přebytečnou vodu z těla
  • snižují a regulují hladinu krevního cukru v krvi
  • zlepšují vzhled pleti
  • pomáhají při špatné náladě a depresích
  • posilují obranyschopnost
  • nízká kalorická hodnota s dostatkem vlákniny - vhodná při redukčních dietách
  • podporují regeneraci a hojení ran (vitamin K)
  • u zelených fazolových dejte pozor na šťavelany (brání vstřebávání vápníku)

Fazole i v BIO kvalitě?

Pěstování fazolí:

fazole můžeme pěstovat pod ovocnými stromy mají na kořenech hlízkovité bakterie, které půdu obohacují o dusík. Vhodní sousedé fazolí jsou okurky, rajčata, červená řepa, salát, ředkvička, čínské zelí, polníček. Fazole nepotřebuje změnu půdy a záhonu (čili střídání plodin), můžeme je tedy pod stromy mít každý rok. Keříčkové fazole můžeme pěstovat mezi jahodami a u brambor. Prospívá jim saturejka, dobře se jim daří ve společnosti šalvěje, její vůně odpuzuje černé mšice a zároveň podporuje bujný růst fazolí. Nevadí jim ani slunečnice, po kterých se mohou i pnout a vytvořit společně hezké společenství. Fazole se nesnáší s hrachem ( stejné nároky na půdu ). Nepěstujeme je s cibulovinami (pórek, cibule, česnek), nerozumí si ani s fenyklem. Více informací

Diskusní téma: Fazole

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Co je vlastně RAW strava?

08.09.2016 21:01
RAW strava je v poslední době velmi oblíbený a zmiňovaný pojem. Kolik z nás však ví, co to opravdu je a co přesně to znamá? Dovolím si trošku téma probrat a přiblížit... RAW strava, živá strava RAW strava nám má navodit návrat k přírodě a jejímu bohatství. RAW strava, tedy živá...

Nejúčinnější přírodní stimulanty

03.09.2016 12:44
Pokud cítíme často únavu a vyčerpaní je to signál, abychom to řešili. Revize, případně změna jídelníčku je první krok, další cestou je do jídelníčku zařadit přírodní látky, které smimulují tělo i mysl. Podívejme se, které patří mezi ty nejúčinnější. Ženšen pravý ( Panax ginseng ) toto rostlina je...

Znáte toto superovoce?

01.09.2016 22:54
Velká různorodost a kvalita je základem správného gurmánského i zdravého jídelníčku. Nebojte a ochutnejte některé z těchto druhů superovoce! Nekupujte stále to stejné a udělejte změnu a kupte si i cizokrajné ovoce. Zdroje, ze kterých přijímáte vitaminy, minerální látky a živiny je vhodné...

Letní detoxikace - 6 tipů

29.08.2016 10:02
Máme pro Vás 6 tipů na letní detoxikaci organismu. Lidskému tělu je detoxikace přirozeným procesem a můžete to podpořit i tímto způsobem. Pravidelný pitný režim dostatečný příjem tekutin je jedním z pilířů detoxikace, protože organismus tvoří až 70% vody. Říka se, že hlad je převlečená žízeň....

Borůvka - nejlevnější superpotravina?

21.08.2016 23:01
Tyto téměř černé kuličky, které rostou hojně v našich jehličnatých lesích si může zdarma natrhat a prospět tak svému zdraví. Borůvky společně s houbami patří mezi nejsbíranější lesní plody. Borůvky byli právem zařazeny mezi TOP 10 superpotravin, které prospívají našemu zdraví. A co vše museli tyto...

TOP 10 anti aging superpotravin

17.08.2016 22:02
těchto TOP 10 superpotravin prospívá nejen naší pleti. Jak je obecně již známo, superpotraviny jsou bohaté na spoustu výživných látek ( vitamíny, minerální látky, antioxidanty, aminokyseliny, enzymy atd..)  a kromě zdravotních účinků, mají i pozitivní účinky pro naši pokožku a její...

AKÉ bobuľovité OVOCIE NAJVIAC posilňuje imunitu? Týchto 5 druhov!

12.08.2016 22:25
Ovocie patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na vašom tanieri môže objaviť. A najlepšie sú priamo vymiešané v lese alebo doma na záhradke! Ktoré naše domací druhy mimoriadne pôsobí na vašu imunitu? Imunita alebo inak povedané obranyschopnosť organizmu je veľmi dokonalý mechanizmu na ochranu zdravia. Ak...

Jak neutralizovat přemíru sladkého

12.08.2016 21:27
Pokud nemáte pravidelný příjem potravy ( vydatná snídaně, oběd, případně svačina, večerě  může to způsobit pokles hladiny cukru v krvi. Doporučíme Vám několik tipů, jak sladké přejídaní zákusky, sladkostmi nebo čokoládou můžete nahradit, pro tělo daleko vhodnější alternativou. Pomohou Vám...

Superpotraviny..fenomén dnešní doby

10.08.2016 23:56
Doby, kedy sa ľudia pchali chémiou, náhradami a "umelinami", sú čiastočne preč. Príroda sama ponúka také dary, ktorých sme si predtým nevážili. Ovplyvnení reklamou a novinkami sme sa vzdali toho, čo nám rastie pod nohami často už od vzniku ľudstva. Teraz sa však opäť obraciame ku koreňom, a to...

Domácí housky z bezlepkové mouky na burgery

10.08.2016 23:33
Ingredience na 6 housek 40 g kaštanové mouky 10 g chia mouky 10 g psyllia 150 ml vlažné vody špetka jedné sody sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti) Pracovní postup Jak si udělat bezlepkové burgerové pečivo, které je chutné a pro naše tělo dobře stravitelné? Díky...
<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>