11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu
31.07.2017 22:36Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu.
Více informací o Vlašských ořeších:
Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím rozlousknutí je objeví plod ve tvaru mozku a i to je důvod proč jsou pro mozek velmi prospěšné. Vlašské ořechy jsou před dozráním obalené silnou zelenou slupkou a uvnitř je tvrdé jádro. Když je ořech zralý, zelený krunýř uschne a zralý ořech spadne na zem. Vyloupnutý ořech obsahuje velké množství živin, bílkoviny, esenciální mastné kyseliny (EFA), sacharidy, vitamíny a esenciální minerály.
Vlašské ořechy jsou považovány za tzv. "mozkové potraviny - brainfood ", je to proto, jak je uvedeno výše, že jejich povrchová struktura připomíná vzhled mozku. Z tohoto důvodu jsou vlašské ořechy považovány za symbol inteligence. Nedávné vědecké studie prokázaly, že konzumace vlašských ořechů pomáhá při podpoře mozkových funkcí. Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, které zvyšují aktivitu mozku. Omega-3 mastné kyseliny společně s jódem a selenem přispívají k zajištění optimálního fungování mozku.
- zdroj minerálů: vápník , železo , hořčík , fosfor, draslík , sodík , zinek , měď , mangan a selen
- zdroj vitamínů: vitamin C , thiamin, riboflavin , niacin , kyselina pantothenová , vitamin B6 , kyseliny listové, vitaminu B12 , vitamin E , vitamin K a vitamin A. Karotenoidy, které se v nich nacházejí, zahrnují beta-karoten, lutein a zeaxantin.
- 30 gramů vlašských ořechů obsahuje energii 190 kcal
- podporují funkce srdce - jsou bohaté na omega-3 DHA a EPA (zdroj zdravých tuků
- snižují hladinu cholesterolu (LDL) a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu (HDL)
- snižuje riziko vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění
- zajišťují zdraví kostí v těle
- zvyšují pohlcování a ukládání vápníku a současně snižují vylučování vápníku v moči
- zlepšují metabolismus v těle
- mají schopnost řídit růst rakovinných buněk v těle (fenoly a antioxidanty)
- snižují účinky zánětu v těle
- dobrým zdrojem vitamínu E, což je silný antioxidant rozpustný v lipidů
- více