Celiakie

Díky modifikaci obilnin, byl například v pšenici obsah lepku (glutenu - vysoce alergenní látka) zvýšen 20 - 40 x než bylo běžné před 20 roky. Problém se ještě zvyšuje protože lepek konzumujeme nejen v obilninách, ale v různých polotovarech (dresingy, marmelády, omáčky, jogurty, uzeniny...).
  • Odhaduje se, že celiakií trpí asi 1% lidí, i když v některých oblastech světa je výskyt tohoto onemocnění mnohem vyšší.

Druhy alergií

problémy s lepkem můžeme rozdělit do dvou skupiny, podle toho jak reaguje imunitní systém

  • alergie na pšenici - reakce přijde ihned po její konzumaci (alegenem je pšenice), imunitní systém vylučuje IgE imunoglobuliny
     - po léčbě s alergologem mizí
  • celiakie - opožděná reakce, na rozdíl od reakce na pšenici, imunitní systém nevylučuje IgE imunoglobuliny - onemocnění řeší gastroenterolog

Diskusní téma: Celiakie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18