Chia seeds

01.03.2015 00:11

Chia semínka

Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnýmiChia semínka antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou.
Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově "čio semínka" (latinský název Salvia hispanica L., ang. Chia seeds), se pěstují už tisíce let. Ve skutečnosti, z archeologických důkazů vyplývá, že lidé používali Chia semínka více jak 3500 roků.
Chia semínka se vrací na scénu v oblasti zdravé výživy, Tyto semena jsou vynikajícím zdrojem esenciálních minerálních látek, jako je fosfor, manganu, vápník, sodík a draslík. Nabízíme srovnání: 

3 lžíce Chia semínek obsahují:

  •     15x více hořčíku než brokolice
  •     6x více vápníku než plnotučné mléko
  •    o  30% více antioxidantů než borůvky
  •    2x více draslíku než banány

 Chia semínkaNejděláme si legraci, když řekneme, tyto malá semínka nám dávají mocnou a pestrou paletu nejrůznějších vitamínů, mastných kyselin, minerálů, proteinů a vlákniny!
Chia semena lze snadno začlenit do svého jídelníčku. Můžeme je přidat do jogurtu , ovesných vloček,  krémů, přidáme do omáčky jako zahušťovadlo, nebo dokonce použít jako náhradu za vejce při přípravě amolety.

 Více o účincích a recepty s Chia semínky

CHIA puding - jednoduchá snídaně

Jak používat semínka chia

Kde koupit chia semínka?

 

  • awashopbrno 
  • prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16, Brno

Zdroj: nutiva.com