Lepek, gluten

lepek je sloučenina gluteninu a prolaminu. Problém s lepkem by nebyl tak velký, kdybychom jej konzumovali pouze v obilninách. Díky výborným Gluten- lepekpojinovým vlastnostem se využívá lepek v potravinářské výrobě (polotovary, dresinky, omáčky, marmelády, jogurty, uzeniny a dokonce i zmrzlina ). Ale i díky modifikovaným obilnám je obsah lepku  vyšší 20 až 40% více než v obilninách před 20 až 30 roky.

Druhy alergií na lepek, dle reakce imunitního systému:

  • alergie na pšenici ( reakce na pšenici okamžitě po její konzumaci )
  • celiakie ( opožděná reakce na potravinu ) je reakce na lepek a současně autoimunitní onemocnění

Článek: Chorobou 21. století se stává alergie na lepek

 

Vliv lepku na organismus

důvodem je lepkavá sloučenina dvou bílkovin ( gliadinu agliteninu obsažené v pšenici ). Pšenice způsobuje zmenšování mozku a omezuje jeho činnost. Její nadměrná konzumace vede k demencí a degenerativním onemocněním ( díky výzkumu amerického neurologa Dr. D. Perlmuttera ). Problém je ve zvýšem obsahu lepku ( až 40 x ) oproti stavu před 20 - 30 roky ( modifikované odrůdy, chemické hnojení, nepřirozená péče o půdu ).  Při konzumaci pšenice dochází k zánetlivým reakcím vedoucím k vytvoření zánětlivých ložisek s následnými chronickými záněty, které jsou příčinou většiny nemocí včetně rakoviny a demence.

Lepek má dlouhodobou toxicitu
 

Potraviny obsahující lepek:

  • pšenice, žito, ječmen ( koláče, tyčinky, cereálie, krupice, sušenky, nudle, pečivo, knedlíky...)

Potraviny bez obsahu lepku:

Potraviny se skrytým lepkem:

  • salám
  • paštika
  • hořčice, kečup, tatarka, hotové dresinky
  • čokoláda, nugát, karamel, marmeláda
  • želatinové výrobky, cornflakes
  • mléčné výrobky - pudink, zmrzlina

Příznaky negativního vlivu lepku na zdraví:

  • plešatost
  • špatný spermiogram
  • lupénka

Diskusní téma: Lepek, gluten

Titulek: sanitarka Vložil: Marcela Kovacova Datum: 12.08.2019

Mam urcenu celiakiu od roku 2016 no pravidelne nedodrzujem ju nahle ako zijem trochu nieco z muky mam hnacky ale az na druhy den

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18