Nikl

nikl je aktivátorem některých enzymů. Tyto enzymy hrají důležitou roli v metabolismu vitaminu B12 a kyseliny listové. Ovlivňují také metabolismus glukózy a bílkovin a zesilují účinky některých hormonů ( např. Inzulin )

Nikl a jeho účinky na zdraví:

  • prospívá v metabolismu kostí
  • při krvetvorbě
  • pomáhá při zpracovávání železa, mědi a zinku v játrech
  • důležitý je i pro svaly ( ztráta pevnosti, ochabování kůže..)

Přírodní zdroje niklu:

  • kvalitní čokoláda
  • kakao
  • oříšky
  • fazole
  • hrách
  • obilí
  • špenát
  • borůvky
  • luštěniny a celozrné obilniny
Doporučená denní dávka: cca 35 mikrogramů na den

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18