Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29

Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, Mandleplné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se jí syrová, ale mnoho lidí také přidává jako přísady do salátů, masa a dalších pokrmů. Mandlové mléko je také lahodný nápoj a používá se jako alternativa kravského mléko..Mandle můžete jíst přímo, nejlépe na lačný žaludek zvýšit a urychlit vstřebávání jejich živin. Můžete je máčet ve vodě přes noc, takže si je dáte ráno ke snídani. Drcené mandle jsou také skvělá ozdoba pro řadu pokrmů.

Co vše mandle obsahují:

Mandle jsou bohatým zdrojem vitaminu E a vitamínů skupiny B, vápníku, fosforu, železa a hořčíku..Obsahují také zinek, selen, měď . Ve srovnání se všemi ostatními ořechy, jsou plné živin a prospěšných složek. zejména omega 3 a 6 masných kyselin.

Mandle a jejich výhody pro zdraví:

  • pomáhají při vývoji a zdraví mozku (brainfood) -  riboflavin a  L-karnitin 
  • pravidelná konzumace mandlí přispívá ke zvyšování hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL) a snižují hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL). Tato rovnováha je životně důležitá pro zdravou hladinu cholesterolu a snížení LDL (špatného cholesterolu) je vždy dobrá věc
  • mono-nenasycené tuky, bílkoviny a draslík obsažený v mandlích jsou prostředkem pro zdravé srdce
  • vitamin E je účinný antioxidant a také snižuje riziko srdečních chorob
  • přítomnost hořčíku v mandlích mohou zabránit infarktům
  • jsou také výborným zdrojem kyseliny listové (pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, který způsobuje mastné plaky v tepnách)
  • flavonoidy ve slupce mandlí v kombinaci s vitaminem E tvořit silný štít proti poškození stěn artérií
  • jsou velké zdroje alkalických materiálů,  využívají sílu imunitního systému, jakož i zvýšují schopnost odvrátit nemoci 
  • vitamin E nalezený v mandlích ovlivňuje všechny hlavní onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Výzkum skutečně prokázal, že lidé, kteří mají vysokou hladinu vitaminu E jsou ve skutečnosti o 30-40% méně pravděpodobné, že vzniknou srdeční choroby
  • mandle mají dvě velmi důležité mastné kyseliny, a to jak linolovou a kyseliny linolenovou (pomáhají snižovat záněty v těle)
  • mastné kyseliny také pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL cholesterolu) a podporují zdravou pokožku a vlasy
  • přítomnost manganu, mědi a riboflavinu v mandlích pomáhají při produkci energie a rychlosti metabolismu
  • mandle zlepšují pohyb potravin přes tlusté střevo, čímž se zabrání nahromadění a následně rakovině tlustého střeva 
  • pomáhají ke snížení reakčního vzestup hladiny glukózy a inzulínu po jídle
  • pomáhají regulovat absorpci a zpracování glukózy, čímž se celý proces mnohem hladší a následně bezpečnější
  • mandle obsahují kyselinu listovou, která pomáhá snižovat výskyt vrozených vad u novorozenců
  • stimuluje zdravý růst buněk a tvorbu tkáně
  • pomáhají ke snížení reakčního vzestup hladiny glukózy a inzulínu po jídle
    pomáhají regulovat absorpci a zpracování glukózy, čímž se celý proces mnohem hladší a následně bezpečnější
  • mono-nenasycené tuky obsažené v mandlích dobře zasytí a brání přejídání
  • mandle jsou bohaté na vlákninu a stejně jako většina ostatních potravin bohatých vlákninu, pomáhají předcházet zácpě. Je však rovněž důležité pít velké množství vody, při jídle mandle urychlují proces trávení
  • mohou dokonce snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby

Jak jíst mandle?

Mandle mohou být konzumovány v mnoha způsoby, můžeme je přidat do jogurtu nebo do ovesné kaše, mletí mandle můžeme použít na výrobu lahodné mandlové másla a mléka , solené a pečené mandle jsou výborné k vínu a sírům, mandle se používají do proteinových nebo zeleninových koktejlů, syrové pro přímou konzumaci...atd..

Kde koupit mandle?

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>