Káva

Jaký je tedy ideální čas na kávu? Podle Stevena Millera je to mezi půl desátou a půl dvanáctou dopolední. Poté dochází k další vlně produkce kortizolu – od 12:00 až do 13:00 hodin a následně od 17:30 do 18:30 hodin.
 

Káva a její účinky:

  • stimulant centrálního nervového systému
  • blokuje také receptory adenosinu, významné chemické sloučeniny podílející se i na spánku
  • zvyšuje hladinu adrenalinu, dopaminu a glutamátu
  • zvyšuje také frekvenci srdečního tepu
  • šálek kávy odstraní únavu, účinek rychle mizí a nastává útlum - jde o takzvanou falešnou energii
  • pravidelné popíjení kávy dehydratuje organismus - nutné pravidelně doplňovat tekutiny
  • kofein je močopudný
     

Škodí káva s mlékem?

důsledky pití kávy s mlékem se vyskytnou až po delší době konzumace. S každou touhle kávou totiž posíláme do boje dvanácterník, který se kvůli této kombinaci dostává do křeče. Potom dojde k zavření vývodů, takže trávicí šťávy a žluč nemohou postoupit dál do střev.

Výsledkem jsou nepěkné potíže se zažíváním. Pro laika může být s podivem, že nejen s ním. Trpí totiž také bederní páteř, na které je dvanácterník zavěšen, takže nakonec u spousty lidí dojde k problémům pohybového aparátu – v ohrožení je kondice bederní a krční páteře, přijít mohou migrény, bolesti kloubů, karpální tunely a slabost rukou. A světe div se, prý i ploché nohy mohou být důsledkem téhle dobroty

  • dalšími příznaky mohou být vředy, zácpa, nadýmání a dokonce i cukrovka - kvůli zpětnému návratu důležitých tekutin slinivky do samotného orgánu
  • kojící matky by se měly mít zvlášť na pozoru. U dětí, které kojí žena milující kávu nebo kávu s mlékem, dochází k poškozování pokožky a k potížím s váhou
Kávová sedlina je zdrojem  hořčíku, draslíku, dusíku – také fosforu a měďi
 

Použití kávové sedliny (lógru)

používejte pouze neslazený lódr, sladký může přitahovat mušky má sklon ke kvašení. Když lógr zalejete vodou a necháte vylouhovat, pak získáte hnojivo, kterým můžete občas zalévat i pokojové květiny
  • sedlina "nevoní" slimákům, mšicím, ale ani mravencům a broukům (můžeme nasypat kolem cestiček)
  • na posypaný záhon nebudou chodit kočky zahrabávat své hromádky
  • pokud budete mít v hrnku lógr nebou vás v létě otravovat komáři
  • sedlinu můžete přídat i do kompostu bohatí jej dusíkem a urychlí jeho zrání
  • ve větším množství lógru lze pěstovat například hlívu ústřičnou nebo jiné houby
  • můžete přidat k růžím nebo hortenziím, lépe kvetou
  • lógr dělá kyselejší půdu, které je vhodná pro borůvky, jahody, angrešt nebo rajčata
  • lógr také přitahuje žížaly
  • přípravek proti mšicím - pokud jej nastříkáte na listy (neslazený výluh z kávové sedliny)
  • vhodný na peeling pokožky (lógr smíchat s medem nebo trochou olivového oleje)
  • masáž lógrem tonizuje pleť a pomáhá proti celulitidě
  • vyzkoušejte před mytím vlasů zábal z vlhké kávové sedliny po dobu cca 20min, pouze ale na tmavé vlasy - zvýší lesk
  • lógr pohlcuje pachy i vůně  (můžeme použít i jako reset čichu při výběru parfémů)
  • lze i dát chladničky jako pohlcovač pachu
  • kávovou sedlinou můžete čistit pánvičku i dveře od trouby od mastnoty
  • lehce vlhký lógr na sebe naváže prach a popel (nebude se prášit)
  • zbavíte nechtěných škrábanců na tmavém lakovaném nábytku

Diskusní téma: Káva

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18