Rýže

Celozrnná rýže obsahuje 68 až 72 % sacharidů (hlavně škrobů a také 10% vlákniny), 8 až 12 % bílkovin, 2,5 % tuků a 4 až 5 % minerálních rýželátek. Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Následuje rýže parboiled, proti bílé rýži má až dvakrát více minerálů a vitamínů, hlavně vitamínu B1, který se stejně jako ostatní vitamíny a minerály napařováním přesunul z otrub do endospermu. Zrnka parboiled rýže jsou nažloutlá a velmi lesklá a pevná, škroby v nich zželatinizovaly a parboiled rýže se proto nelepí k hrnci. Nejméně živin pak obsahuje rýže bílá, loupaná, zbavená otrub i klíčku, obsahuje průměrně 80% sacharidů (z toho 1,3% je vláknina), 7% bílkovin, 0,7% tuků, nejméně výživná je v předvařené formě. Při úpravě bílé rýže (mletí a broušení) dochází k ničení 67% vitaminu B3, 80% vitamínu B1, 90% vitaminu B6, polovině manganu, polovině fosforu a 60% železa, veškeré vlákniny jakož i esenciální mastné kyseliny obsažené v surové bílé rýži.

  • Čína je s roční sklizní 145 milionů tun a podílem 30 procent na světovém trhu suverénně největším producentem rýže.

Zdravější alternativy bílé rýže: hnědá, červená a černá.

  • při zažívacích problémech
  • zdroj plodnosti
  • podporuje metabolismus
  • pozitivně ovlivňuje imunitu (díky obsahu glukanu a vitamínu E) - zpomaluje proces stárnutí
  • mírní průjem a zácpu
  • při poruchách trávení
  • nejkvalitnější obilné bílkoviny
  • neobsahuje lepek
  • podporuje růst svalů
  • zdroj esenciálních aminokyselin
  •  zbavuje tělo od toxinů
  • stabilizuje obsah cukru v krvi
  • výborně pohlcuje vlhkost (pokud Vám spadne mobil dovody, vložte jen do nádoby se suchoz rýží), můžete ji dát všude tak, kde chcete pohlcovat vlhkost
  • suchý zdroj tepla (nahřejete rýží nebo sůl v mikrovlnace a přiložíte na namožené, ztuhlé nebo bolestivé svaly či krční páteř)
  • vodu v které proplachujete rýži (obsahuje minerály, fosfor, dusík a draslík) můžete použít jako výživnou zálivku rostlin

Druhy rýže:

  • bílá rýže natural
  • bílá rýže basmati
  • červená dlouhozrná rýže ( je dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, vlákniny, železa a vápníku)
  • černá rýže
  • hnědá rýže natural
  • hnědá rýže basmati - nejkvalitnější rýže
  • parboiled je speciální druh rýže přecházející zvláštní úpravou, díky které se minerální látky a vitamíny přenášejí napařováním ze slupek do zrn (z hlediska výživy se však nevyrovná hnědé rýži natural)
  • Divoká rýže - Indiánská rýže (nazývaná také kanadská, divoká nebo černá) je vlastně zrno vysoké vodní trávy; má oříškovou chuť a pozoruhodný obsah vitamínů skupiny B

Kompletní rozdělení rýží i dle oblasti pěstování:

  • africká: zrna mají červené otruby, pěstuje se hlavně v západní Africe, pochází z doby před 2 až 3 tisíci let z delty řeky Niger
  • arborio: italská krátkozrnná rýže na risotto, uvařená je uvnitř pevná, ale na povrchu uvolňuje velké množství škrobu
  • basmati: dlouhozrnná, po uvaření sypká a voňavá rýže, pěstuje se převážně v Indii a Pákistánu
  • bhútánská červená: střednězrnná polobroušená rýže červené barvy
  • calaspara: španělská kulatozrnná rýže používaná na vaření paelly
  • calrose: v Kalifornii pěstovaná střednězrnná rýže vhodná i na sushi
  • carnaroli: jeden z italských střednězrnných druhů rýže určený pro přípravu risotta, zrnka jsou po uvaření uvnitř pevná, ale na povrchu velmi měkká a škrobnatá
  • černá: do této skupiny patří různé celozrnné dlouhozrnné rýže se semeny černé barvy, jsou velmi výživné, pěstují se v Itálii, Francii, Číně, Laosu (rýže Khaw Dam) i jiných zemích
  • červená Red Cargo: celozrnná dlouhozrnná, po uvaření sypká rýže, pěstuje se v Thajsku
  • červená z Camargue: francouzská nebroušená krátkozrnná rýže, po uvaření mírně lepí
  • fialová: neloupaná dlouhozrnná laoská rýže
  • indiánská divoká rýže: fakticky se nejedná o rýži, ale o příbuzný druh trav s tenkými dlouhými černými zrny, zizánii, který se pěstuje v Severní Americe, roste v mělkých vodách s mírným prouděním, nad hladinu vody vykukují jen klasy, zrna se konzumují nebroušená a jsou bohatší na bílkoviny než jiné obilniny, obsahují veškeré esenciální bílkoviny (včetně lysinu) a také vitamíny skupiny B, železo, hořčík, fosfor, zinek a mangan
  • jasmínová: tato dlouhozrnná rýže po uvaření voní a mírně lepí, pochází z Thajska
  • koshihikari: v Japonsku, USA a Austrálii oblíbená krátkozrnná sushi rýže
  • lepkavá (lepivá): zahrnuje škrobnaté a po uvaření velmi lepivé druhy, které se v jižní a jihovýchodní Asii používají k vaření dezertů, kaší, sushi i slaných jídel. V Evropě se používá lepivá bezlepková rýžová mouka i jako náhrada pšeničné lepkové mouky na přípravu bezlepkového chleba (doporučujeme však jen 25% celkového podílu mouky)
  • maratelli: italská střednězrnná risottová rýže, po uvaření jsou zrna uvnitř pevná, ale na povrchu uvolňují ve větším množství škrob
  • mléčná: bílá krátkozrnná rýže velmi vhodná pro přípravu kaší a dezertu - mléčné rýže (odtud pochází její název)
  • patna: je podobná rýži basmati, ale zrna má ještě delší (i více než 6 mm), je rozšířená v Indii
  • sasanishiki: krátkozrnná sushi rýže z Japonska
  • sladká: krátkozrnná celozrnná rýže, tento druh je oblíbený v Japonsku a připravují se z ní dezerty a kaše
  • thaibonnet: sypká dlouhozrnná rýže pěstovaná v Itálii
  • vialone nano: italská střednězrnná rýže na rizoto, uvařená je uvnitř pevná, ale z vnější strany zrn se uvolňuje značné množství škrobu
  • yamada nishiki: japonská krátkozrnná rýže sloužící především k výrobě saké

Rýže, obsah proteinů a vlákniny - srovnání

TIP: rizoto z hnědé rýže

Jak chutná rýže nejlépe?

Článek: jak správně vařit rýži, aby neobsahovala toxiny?

Článek: Hnědá rýže a její účinky na zdraví

 

Různé druhy rýže, rýžové mouky a rýžový olej?

 

Rýže

Bezlepkové perníčky z rýžové mouky

30.11.2017 21:56
V jedné míse si smícháme veškeré suché ingredience. V druhé míse všechny mokré. Mokré začneme postupně přidávat k suchým a pořádně mícháme. Když nám těsto drží pěkně při sobě, dáme těsto uležet do ledničky, nejlépe přes noc. Následně rozválíme těsto na plát a vykrajujeme tvary pomocí vykrajovacích...

Jak vařit rýži, aby se minimalizoval obsah arzénu

12.05.2017 22:24
Díky používání průmyslových hnojiv a pesticidů je v rýži obsažen zbytkový arzén, který může způsobit srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Vědci z Belfastu zastoupení profesorem Mehargem zkoušeli různé způsoby vaření rýže a měřily zbytkový obsah jedovatého arzénu Testované...

Jak uvařit rýži?

22.10.2016 23:20
Vařená celozrnná nebo natural rýže 1 hrnek celozrnné nebo natural rýže 4 hrnky studené vody Rýži propereme a necháme ji okapat. V hrnci uvedeme vodu do varu, přidáme rýži, promícháme, plotýnku stáhneme na střední výkon a za občasného promíchání vaříme nazakrytou rýži asi 30 minut téměř doměkka....

Černá rýže a její aktivní látky

11.10.2016 17:02
Černá rýže, zakázaná rýže? Ano, opravdu! Do našeho podvědomí a taky jídelníčků byla již od mala vštěpována a servírována pouze rýže bílá. Mnoho z nás o ostatních druzích a odlišných zbarveních nevěděla nebo jen něco málo zaslechla. Rozhodla jsem se, že nám tedy dnes něco o černé rýži...

Rizoto z hnědé rýže

11.10.2016 16:42
Hnědá rýže Hnědá rýže je skvělým produktem pro nahrazení rýže z varných sáčků. Hnědá rýže (můžete použít černou nebo červenou rýži) se řadí ke zdravým produktům bez chemického očištění. Ve slupkách, které na rýži zůstávají je spoustu prospěšných látek, které nám pomáhají regenerovat organismus a...

Obiloviny

Quinoa se sýrem a pečenou zeleninou

24.09.2016 18:33
Quinoa (Merlík chilský) prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech obilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa...

Bezlepková amarantová kaše s ovoce

15.09.2016 15:36
Ingredience: čtvrt kila amarantu, 3 decilitry mléka, 2 lžíce medu, 200 g sezonního ovoce ( maliny, borůvky, meruňky, švestky..) nebo a 40 g  ořechů - mohou být lískové, vlašské nebo kešu. Ořechy ve vhodné na 1- 2 hodiny namočit do vody - budou krupavější... Postup...

Diskusní téma: Rýže

Titulek: Приветствую Vložil: yjosiio Datum: 25.05.2019

Спасибо за информацию!!!!!

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18