Protioxidanty

k životu potřebuje kyslík, ale nestabilní kyslíkové molekuly tzv. volné radikály působí destrukci zdravých buněk. To má za následek mnoho onemocnění včetně rakoviny. Protioxidanty jsou látky, které brání vzniku volných radikálů, a pokus již exitují brání jim v dalším působení.
 
Protioxidanty jsou skupiny prvků, které chrání lidské buňky před škodlivými účinky volných radikálů které mohou významně zhoršit náš imunitní systém. Z chemického hlediska je antioxidant jakákoli látka, která, oddaluje a nebo inhibuje oxidaci. V širším smyslu slova protioxidanty mohou být všechny faktory, které zpomalují nebo zabraňují oxidačnímu poškození biologických struktur. 

Naše tělo má také své vlastní protioxidanty (např. konzym Q10, glutathion, atd), Které účinně bojují s volnými radikály. Ale bohužel se s věkem se produkce antioxidantů snižuje a další rostoucí negativní faktory (kouř, výpary, chemické kontaminované potraviny a voda) jejich množství a účinnost dále snižují.
To znamená, že pouze jednu věc - je třeba zvýšit spotřebu potravin bohatých na vitamíny C a E, beta-karoten a selen které nám pohohou odzbrojit volné radikály, ale současně zlepší fyziologii těla, její ochranu proti virům, bakteriím a toxickým látkám.

Protioxidační obranný účinek v těle lze rozdělit do 3 úrovní:

  • preventivní protioxidanty - brání vzniku endogenní volných radikálů ( transferin, feritin, hemosiderin, laktoferin, albumin ¨
  • bazické protioxidanty - zajišťují sledování a odstraňování již vytvořených volných radikálů, to zajišťují enzymatických a neenzymatické protioxidanty ( superoksidizmutazata enzym kataláza, glutathionperoxidáza, glutathionreduktaza )
  • regenerační protioxidanty - částečně napravují škody způsobené volnými radikály - enzymy ( fosfolipázy A2, některé proteolytické enzymy, reparativní enzymy )

Hlavními zdroji protioxidantů jsou:

Zde je seznam některých z nejpopulárnějších Antioxidantyprotioxidantů:

 

Diskusní téma: Antioxidanty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...

10 pravidel pro mladší a pružnější mozek

04.06.2017 23:44
Následujících 10 pravidel je návodem, jak používat superfoods ve správné kombinaci s dalšími důležitými živinami s cílem maximalizovat účinky na zdraví a mozek. brainfood - potraviny pro výživu mozku Článek: Jídlo pro zdravý mozek Článek: 21 potravin, které vyživí váš mozek Článek: 7 mýtů o...

Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39
Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a blízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za...

Superpotraviny sú drahá zbytočnosť. Nič nie je bohatší na živiny než vajcia!

03.06.2017 23:19
Väčšina ľudí si myslí, že stravovať sa zdravo je drahé. Bohužiaľ tomu nahráva falošný biznis sa superpotraviny a reštaurácie zamerané na vegánov, vegetariánov a makrobiotiky. Sú predražené. Ale zbytočne. Vsádzajú na dovážané superpotraviny, ktoré však nie sú v porovnaní s domácimi plodinami...

20 superpotravin, které jsou plné živin a posílí vaše svaly, kosti, zvýší vaši imunitu a bojují současně proti zánětům

28.05.2017 23:54
Opravdové jídlo je mnohem zábavnější než pojídání doplňků stravy a navíc obsahuje kombinace vitamínů a minerálů vytvořené přírodou. Těchto 20 potravin podpoří vaše srdce, kosti, mozek a dokonce i váš sexuální život Ústřice Měkkýši jsou obecně zdrojem zinku, vápníku, mědi, jódu, železa, draslíku a...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>