Hloh obecný - hložinky

Hloh obecný (Crataeus oxyacantha, je nazýván i jako srdeční lék) je menší strom - keř dorůstající výšky 2-7 metru s trnitými větvičkami. Oválné plody, zvané malvičky, sytě červené až červeno hnědé barvy (průměr plodů 5-9mm) nevýrazné chuti s 2-3 semínky. Hloh je zdrojem flavonoidů (rutin, hyperosid ), vitamínů skupiny B, C. Ideální místo pro hloh jsou slunné meze nebo podél silnic. Plody hložinek se využívají např. na přípravu marrmelády, na čajový nálev ze sušených květů, listů i sušených plodů.

Z hlohu se využívají:

  • listy (listy se sklízejí od jara) jsou nejúčinnější je tinkturaHloh obecný plod
  • čerstvé pupeny  (např. do salátů)
  • bílé květy před plným rozkvětem (květy květen až červen)
  • plody (plody září a říjen) - sušené plody je vhodné v čajových směsích kombinovat s rakytnikem
  • čerstvě vylisovaná šťáva
  • tinktura z hlohu

Hloh a jeho účinky:

  • zlepšuje čínnost srdce a krevního oběhu
  • působí protiskleroticky
  • dokáže rozšiřovat věnčité cévy, zvyšovat zásobu srdeční energie, u nemocných se srdečními nemocemi zlepšuje výkonnost srdečního svalu a upravuje srdeční arytmii (díky flavonoidům)
  • u nemocných s hypertenzí snižuje krevní tlak
  • působí proti nespavosti a migrénám
  • rozšiřuje a odvápňuje tepny a cévy (zabraňuje kornatění tepen)
  • blokuje enzymy oslabující srdeční sval a tím posiluje výkonnost srdce jako pumpy
  • brání tvorbě tukových plátů ve věnčitých srdečních tepnách
  • působí protiskleroticky, zklidňuje srdeční neurózu, užívá se na doléčení infarktu myokardu, v prevenci ischemické choroby srdeční, při otocích srdečního původu, migrénách nebo klimakterických potížích
  • vhodné užívání pro staré lidi postiženými "srdeční slabostí"
  • chrání kolagen, bílkovinu tvořící součást pojivové tkáně, která je poškozena některými nemocemi, především artrózou a artritidou
  • šlechtěné odrůdy Hlohu nemají žádné léčebné účinky
  • zlepšuje činnost srdečního svalu 
  • zmírňuje nepříjemné stavy při menopauze 
  • podporuje trávení 
  • zmírňuje průjmové stavy 
  • příznivě působí při léčbě ledvinových a močových kamenů 
  • funguje jako prevence infarktu a angíny 

Kontraindikace: hloch se nedoporučuje užívat v kombinaci s léky, konzultovat s lékařem, nejsou známé toxické ani negativní vedlejší účinky

Čaj z plodů a květů hlohu

Dozrálé plody mají oranžovo-červenou barvu a používají se ve formě čaje, tinktury nebo se z nich zvyknou dělat i zavařeniny nebo džem. Jedna čajová lžička květů hlohu se přelije šálkem vařící vody a nechá se 5 minut přikryté stát. Přecedí a pije se vždy jeden šálek před jídlem a před spaním. Můžeme též přelít několik plodů hlohu 1 l vařící vody a nechat je na noc v termosce. Následující den pijeme 3 denně před jídlem.

  •  je vhodný k podpůrné léčbě lehčích forem zvýšeného krevního tlaku, zlepšení průtoku krve v srdci, k podpoře srdeční činnosti
  • hloh je "srdeční bylinou", podporuje normální činnost srdce, normální funkce nervové a oběhové soustavy
  • zdroj provitamínu A, C, E, K, železa, vápníku, hořčíku
  • více
Jednu lžičku sušených mletých plodů hlohu zalijte vroucí vodou a louhujte 9 – 11 minut. Pak čaj scedíme a teplý čaj pijte podle potřeby 1 – 3 krát denně. Dosladit můžeme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Nepřekračujte maximální dávku třikrát za den. Čaj pijte vždy teplý a čerstvý.
 

Marmeládu z plodů hlohu

na přípravu marmelády potřebuje1 kg hlošinek, 500 g cukru krupice a 0,5 l vody. Vše dohromady povaříme na mírném ohni do změknutí. Následně vše prolisujeme přes jemné síto, marmeládu podle chuti dosladíme (můžeme přidat citron, mátu, meduňku, med) a znovu vaříme na mírném ohni, až dokud nezíská požadovanou rosolovitou konzistenci. Plníme do čistých nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme po dobu 15 minut a při teplotě 90 stupňů.
 

Tinktůra z květů hlohu

Příprava tinktury z květů hlohu: květy zalijeme lihem ( lékařský ethanol ) a 14 dní ponecháme v uzavřené láhvi, občas důkladně protřepeme.  Uchováváme v tmavých lahvičkách. Dávkujeme 3x denně 20 kapek na lžíci vody.

Marmeláda z plodů hlohu se solí a pepřem

Snídaňová směs z ovoce s chia semínky, banánem, plody z přírody - hloh, arónie, trnka

Diskusní téma: Hloh - hlošinky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>